Întrevedere Viorel Cibotaru-Daniel Ioniţă

PLDMPreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, a avut astăzi o întrevedere cu Excelenţa Sa, Daniel Ioniță, Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României la Chişinău.
Dialogul a vizat subiecte importante din viaţa social-politică, cum ar fi consecinţele modificării legislaţiei electorale, edificarea posibilităţilor de coagulare a forţelor pro-europene în eventualitatea participării în comun la alegerile parlamentare, aspecte privind reacţia dură de la Bruxelles pentru majoritatea parlamentară care a ignorat recomandările instituțiilor europene, condiţionalitatea sprijinului macro-financiar din partea UE pentru Republica Moldova, dar şi chestiuni de ordin geopolitic.

Interlocutorii au fost unanimi în opinia că guvernarea de la Chişinău trebuie să demonstreze prin fapte concrete, nu prin declaraţii, adeziunea faţă de implementarea reformelor ce reies din Acordul de Asociere, pentru a întoarce încrederea partenerilor internaționali şi a beneficia în continuare de ajutoare financiare din partea Bruxellesului.

Preşedintele PLDM a opinat în context că asistenţa UE pentru Moldova trebuie să fie condiţionată pentru reforme reale. „Cetăţenii aşteaptă schimbări concrete în funcţionarea instituţiilor statului, în economie, justiţie, sănătate. Ei vor să trăiască mai bine, să aibă salarii şi pensii, să beneficieze de servicii calitative, să se simtă protejaţi, să aibă un loc de muncă stabil. Deocamdată, oamenii nu simt grija statului pentru problemele lor, ci din contra – străduinţele actualei guvernări de a se menţine la putere cu orice preţ, chiar cu preţul îngheţării relaţiilor cu UE", a punctat Viorel Cibotaru.

În altă ordine de idei, liderul PLDM şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu stagnarea unor programe de cooperare în domeniul apărarii şi securităţii, urmare a acţiunilor preşedintelui pro-rus Igor Dodon şi poziţiei incerte a guvernării PD.

La rândul său, diplomatul roman a felicitat fracţiunea parlamentară a PLDM pentru iniţiativa de modificare a articolului 13 din Constituţie şi înlocuirea sintagmei „limba moldovenească" cu sintagma „limba română". Daniel Ioniţă a specificat că găsirea unui suport larg în Parlament pentru această iniţiativă, ce vine să restabilească un adevăr istoric, este un adevărat succes.

Ambasadorul României la Chişinău a reiterat faptul că Republica Moldova rămâne a fi o prioritate strategică pentru autorităţile de la Bucureşti, iar proiectele de dezvoltare iniţiate cu suportul părţii române vor avea continuitate, în beneficiul cetăţenilor ţării noastre.

cibionita1.JPG

Tudor Deliu: Parlamentul adoptă, anual, sute de legi, însă ele nu aduc schimbări

PLDMNeacordarea celor 28 de milioane de euro din partea UE pentru reformarea sectorului de justiție se datorează neimplementării legilor adoptate. Declarația a fost făcută de șeful fracțiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu, în timpul ședinței Parlamentului.

„Cu părere de rău, funcția de control a Parlamentului este, practic, egală cu zero”. Deliu a menționat că, anual, sunt adoptate zeci și chiar sute de proiecte de lege, însă acestea nu sunt implementate și nu aduc beneficii.

„Nu o dată, noi, PLDM, am insistat ca miniștrii și șefii de instituții să vină în Parlament și să raporteze cum sunt implementate actele legislative. Cu părere de rău, funcția de control a Parlamentului este, practic, egală cu zero. Adoptăm legi, venim cu date statistice – 90, 100, 200 de legi adoptate, dar nu se înregistrează efectul acestor legi și cum s-a schimbat situația din țară”, a declarat deputatul.

Urmăriți declarațiile lui Tudor Deliu.

Proiectul de modificare a art.13 din Constituție va fi trimis spre avizare CC

PLDMFracțiunea Partidul Liberal Democrat din Moldova va expedia Curții Constituționale, spre avizare, proiectul de lege ce prevede modificarea articolului 13 din Constituție prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine" cu sintagma „limba română".
Anunțul a fost făcut de liderul fracțiunii, Tudor Deliu, care a menționat că au fost înregistrate cele 34 de semnături necesare și a mulțumit colegilor pentru susținerea inițiativei.

„Astăzi von transmite proiectul la CC și sperăm că, în scurt timp, cu votul tuturor deputaților vom restabili adevărul istoric", a declarat Tudor Deliu.
Urmăriți mai jos declarațiile deputatului.

PLDM: Apel la unitatea partidelor pro-europene de opoziție (video)

PLDMPartidul Liberal Democrat din Moldova a susținut o conferință de presă cu tema „Poziția PLDM cu privire la parteneriatul politic pro-european", în cadrul căreia a chemat forțele veritabil pro-europene de opoziție să facă front comun pentru a opri guvernarea PD-PSRM, a salva democrația, libertatea și cursul pro-european de dezvoltare a Republicii Moldova.
„Irosirea acestei șanse va transforma iremediabil Republica Moldova din cea mai săracă țară din Europa într-o zonă depopulată, obscură, într-o spălătorie regională a banilor de proveniență dubioasă și o mare problemă la granița UE", se spune în apelul PLDM.

Urmăriți mai jos conferința de presă.

Poziția PLDM cu privire la parteneriatul politic pro-european

PLDMDezbaterile din 3 octombrie curent în Parlamentul European au arătat clar că noua configurare politică de guvernare socialisto-democrată de la Chișinău ne duce vertiginos în trecutul întunecat și izolat. Cele mai notabile realizări de la 2009 încoace, cum sunt semnarea Acordului de Asociere și Regimul Liberalizat de Vize pentru cetățenii noștri, sunt puse sub semnul întrebării de către alianța camuflată PD-PSRM. Planurile acestei majorități de facto de a transforma Republica Moldova într-o feudă autoritară conduc spre izolarea țării pe plan internațional, spre lipsirea ei de resurse de dezvoltare, de imagine și de perspectivă.

Citeşte în întregime

Ai noștri tineri la Budapesta

PLDMTinerii liberal-democrați, Ana Robu și Roman Cernelea, reprezintă PLDM la seminarul „How Europe Works. A first-Hand on Eu institutions", organizat de Robert Schuman Institute cu suportul Wilfried Martins Centre for Euopean Studies (WMCES) și Political Academy of the Austrian People's Party (Polak).
La seminarul, care se desfășoară la Budapesta, participă tineri din partidele afiliate PPE din țările Parteneriatului Estic: Armenia, Belarus, Georgia, Ucraina și Moldova.

Scopul proiectului este de a familiariza participanții cu valorile de bază ale PPE, de a le furniza cunoștințe practice privind structura și buna funcționare a Uniunii Europene și instituțiilor sale și de a acorda support în consolidarea partidelor pro-europene din cadrul PaE.

De asemenea, seminarul prezumă stabilirea unei rețele puternice între participanții delegați de către partidele din PaE afiliate PPE-ului.

La fel, delegații vor efectua o vizită de documentare în Parlamentul Ungariei.

Acesta este primul seminar, următorul va avea loc la 6-9 noiembrie, la Bruxelles.

semin1.jpg

Populismul – la fel de grav ca și corupția

PLDMForumul Internațional „Eastern Partnership Leaders For Change" (Liderii pentru schimbare în Parteneriatul Estic) oferă oportunități excelente de comunicare tinerilor politicieni, exponenți ai partidelor de centru-dreapta din țările membre ale PaE: Moldova, Georgia și Ucraina.

La ediția curentă a forumului, ce se desfășoară la Lvov, Ucraina, tinerii învață despre populism și efectele sale nocive într-o democrație. În speță, este vorba despre pericolul subminării democrației, atunci când nu este aplicat echilibrul puterilor în stat. Populismul poate fi oprit doar dacă există instituţii democratice funcţionale, o societate civilă activă și o presă independentă.

La eveniment, PLDM este reprezentat de consilierul local, Anastasia Cojocari, care a menționat într-o postare pe Facebook că „populismul distruge valorile morale ale unei societăți și provoacă aceleași efecte negative pentru cetățeni ca și coruptia, poate chiar mai grave. Populismul împreună cu coruptia afectează libertatea economică a cetățenilor și îi face dependenți de stat".

Forumul este organizat de Konrad Adenauer Stiftung Ukraine, Ukrainean Institute for International politics și Eduardo Frei Foundation.

kas3.jpeg

kas2.jpeg

kas1.jpeg

Viorel Cibotaru: Nu distrugeți Armata!

PLDMPing-pongul dintre PD și președintele Dodon pe tema numirii candidaturii la funcția de ministru al Apărării este unul de fațadă. Este un joc politic și fiecare subiect vrea să obțină dividendele sale, susține liderul PLDM, Viorel Cibotaru.

În cadrul unui interviu pentru postul de radio „Europa Liberă", ex-ministrul Apărării a declarat că procesele ce se desfășoară în Armata Națională nu sunt prioritare pentru Partidul Democrat, care nu s-a preocupat să numească o persoană competentă în fruntea ministerului, după ce PL s-a retras de la guvernare.

„Acum, când situația a început să fie într-un fel stresată de către președintele Dodon, PD a hotărât să facă o mișcare, în a propune această funcție PPEM-ului, considerând că acest gest va fi privit cu ochi buni la Bruxelles. Eu consider că este un lucru de fațadă, pentru că nu există o voință politică, nu există o viziune. Nu se doresc reforme profunde pentru depășirea înțelegerii eronate a principiului neutralității, transformarea armatei în una operațională și capabilă să riposteze la multiple riscuri, integrarea Republicii Moldova într-un efort colectiv, ceea ce necesită o activitate mult mai amplă, nu doar în cadrul operațiunilor gestionate de ONU, dar și de NATO, de UE în cadrul politicii de securitate și apărare colectivă, ceea ce ar aduce beneficii enorme procesului de integrare europeană. Iată de ce PD și PSRM fac acest joc, pentru a stopa, de fapt, acest proces și a avea niște scuze: Dodon în fața Moscovei, iar PD în fața Bruxellesului și Washingtonului ", a declarat Viorel Cibotaru.

Citeşte în întregime

PLDM solicită introducerea în Constituție a sintagmei „limba română”

PLDMDeputații Partidului Liberal Democrat din Moldova propun modificarea articolului 13 din Constituție prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționînd pe baza grafiei latine" cu sintagma „limba română". În acest sens a fost elaborat un proiect de lege care urmează a fi remis Curții Constituționale.

În nota informativă a proiectului se precizează că temei pentru elaborarea acestuia a servit Hotărârea Curții Constituționale nr. 36 din 5 decembrie 2013, care a statuat că „în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează". Astfel, pentru restabilirea adevărului istoric este absolut întemeiată inițiativa de revizuire a prevederilor constituționale prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească" cu „limba română".

Proiectul de lege elaborat de deputații liberal-democrați vine să restabilească consecvența și forța juridică a prevederilor Constituționale prin excluderea posibilității producerii unor confuzii referitoare la limba oficială a statului Republica Moldova.

Fracțiunea parlamentară a PLDM face apel către toate fracțiunile din legislativ să semneze acest proiect de lege pentru a fi remis Curții Constituționale spre avizare.

Zinaida Roșioru reprezintă PLDM la Eastern Partnership Leaders For Change

PLDMÎn perioada 10-12 septembrie, la Harkov, Ucraina, se desfășoară forumul internațional „Eastern Partnership Leaders For Change" (Liderii pentru schimbare în Parteneriatul Estic).

Reprezentanți ai organizațiilor politice de tineret ale partidelor de centru-dreapta și ale societății civile din țările membre ale PaE: Moldova, Georgia și Ucraina, vor discuta despre istoricul și potențialul PaE, despre valorile democrației în stat, dar și despre impactul proiectelor politico-sociale în zona PaE.

Partidul Liberal Democrat este reprezentat la forum de către Zinaida Roșioru (Ialoveni), membru al organizației de tineret a formațiunii.

Partenerii Forumului „Eastern Partnership Leaders For Change" sunt Konrad Adenauer Stiftung Ukraine, Ukrainean Institute for International politics și Eduardo Frei Foundation.

Pe parcursul forumului, participanții vor învăța să-și dezvolte abilitățile de lider, să promoveze activismul politic și social în rândul tinerilor și să contribuie, prin implicare efectivă în politică, la dezvoltarea pro-europeană a țărilor din cadrul PaE.

harcov1.jpg

harcov2.jpg

Subcategorii