fbpx

Anunțul Comisiei Europene este un semnal politic ce repune Republica Moldova pe traiectoria de integrare europeană începută în anul 2009

 “Anunțul Comisiei Europene privind acordarea a 600 de milioane de euro, dincolo de dimensiunea economică, este un puternic semnal politic ce repune Republica Moldova pe traiectoria de integrare europeană începută în anul 2009”, susține într-o postare pe facebook liberal democratul Vlad Filat.
,,Blocat în 2015 de binomul Plahotniuc-Dodon prin capturarea cvasi-totală a statului, parcursul european al Republicii Moldova beneficiază prin acest ajutor al Uniunii Europene de o nouă șansă.
Sprijinul acordat de Uniunea Europeană va deveni operațional doar dacă la Chișinău vor exista parteneri pro-europeni, profund angajați în apropierea de Uniunea Europeană. Acest sprijin va crește substanțial în măsura în care Republica Moldova își va îndeplini angajamentele agreate și asumate în fața Uniunii Europene.
Cei 5 piloni enunțați în Planul de Recuperare Economică pentru Republica Moldova (managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajare în piața muncii; reforma statului de drept și justiție), vor asigura nu doar reforma și modernizarea statului, ci și o mai bună interoperabilizare cu Uniunea Europeană.
În ceea ce-l privește pe Igor Dodon și atacurile la adresa partenerilor de dezvoltare, ele derivă pur și simplu din invidie, neputință și frustrare. De fapt, refacerea alianței Plahotniuc-Dodon-Voronin este o ”alianță a izolaților”, în vremea fiecăruia dintre ei Republica Moldova a fost izolată extern, iar partenerii de dezvoltare i-au ignorat. Din păcate, cei care au avut de suferit și pierdut au fost cetățenii. Dacă partenerii de dezvoltare i-au izolat, ar fi bine ca și noi, cetățenii Republicii Moldova, să-i izolăm și să ne continuăm drumul spre Europa,” conchide ex-premierul.