Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, este convins că R. Moldova și România se vor reuni „mai devreme sau mai târziu”, iar până să fie semnat acel act juridico-politic e nevoie de întreprins acțiuni concrete pentru rezolvarea problemelor cetățenilor. În acest sens, Filat propune partidelor de dreapta și unioniste să ajungă la un consens în privința unui „proiect de țară” și, indiferent cine va fi la guvernare, acesta să fie implementat.
În opinia ex-premierului, nu cancelariile europene trebuie să ducă R. Moldova într-o direcție sau alta. „Trebuie să pornim de la faptul că noi, cei de la Chișinău, nu doar că ne dorim integrarea europeană, dar trebuie să demonstrăm acest lucru, așa cum am mai făcut-o în 2009. Au fost acele realizări, iar asta denotă că se poate. Mă refer la Acordul de Asociere cu UE, liberalizarea regimului de vize, mă refer și la resusrsele enorme investite de partenerii europeni și americani. Astfel, avem nevoie la Chișinău de un leadership care știe unde merge. Iar din partea partenerilor occidentali, sunt sigur, vom avea sprijinul necesar. Deci, poate în sensul Snagovului românesc, cel puțin între partidele de dreapta, să avem un proiect de țară, care, indiferent ce partid se află la guvernare, să fie implementat. De asta avem noi nevoie. Iar ajutor, din propria mea experiență, știu că vom avea”, a declarat Filat, în cadrul unui interviu pentru Newsweek România.
În același context, Filat a menționat că Rusia nu va putea să împiedice aspirațiile noastre europene, chiar dacă rămâne influentă în R. Moldova.
„Cât ce ține de Federația Rusă, ea are atâta influeanță în R. Moldova cât îi permitem noi să aibă. Atunci când noi vom merge conștient într-o anumită direcție, iar asta nu înseamnă că trebuie să declarăm război cuiva sau să nu avem niciun fel de comunicare… Noi am semnat Acordul de Asociere și sunt privilegii pe care le-am obținut incontestabil. Noi ne-am securizat economia prin deschiderea unei piețe sigure și mari de desfacere, în condiții de comerț liber. Circulăm liber în UE. Doar că trebuie să recunoaștem că acel context al Parteneriatului Estic nu mai este unul de perspectivă. Noi suntem puși acum într-o zonă gri. Această zonă și această situație nu ne oferă nicio perspectivă de aderare la UE. Vreau să se facă dinstincție între procesul de integrare la general și perspectivă de aderare. Suntem puși în context cu alte țări, care diferă total… R. Moldova e singura țară latină din Europa care e în afara UE”, a precizat Vlad Filat.
Astfel, în perioada următoare trebuie să se întâmple anumite lucruri care să smulgă R. Moldova din această zonă gri, care nu ne oferă nicio perspectivă: „Trebuie să plasăm R. Moldova pe o traiectorie care să ne ducă la o perspectivă clară de aderare la UE. Cine e vinovat pentru că R. Moldova a ajuns în această zonă gri? În primul rând noi, ca societate. Am avut un parcurs care ne permitea să avansăm de la „istorie de succes” la pași concreți, dar acest lucru a fost frânt, acel parcurs a fost frânt”.
Întrebat dacă o eventuală victorie a lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale ar schimba în totalitate vectorul de dezvoltare al R. Moldova pentru următorii patru ani, liderul PLDM a precizat: „Nu mai suntem noi atât de așteptători… Lucrurile se întâmplă câteodată foarte repede și așa cum trebuie. Da, eu sunt optimist, dar realist în același timp. Știu că se poate, dar cu condiția că vom avea un proiect de țară agreat de partidele sănătoase din această țară. Acest proiect trebuie realizat fără crâcnire, fără gelozii, fără concurență. Sunt platforme pe care putem concura, dar în ceea ce privește parcursul nostru de a oferi un viitor R. Moldova trebuie să fim foarte responsabili. Toate vorbele cu pensiile majorate nu-și au rostul până nu vom oferi o perspectivă clară. Alfel vom rămâne fără cetățeni și atunci totul rămâne la nivel de discuție”.
În cadrul aceluiași interviu, Vlad Filat a remarcat că și curentul unionist s-a fortificat și e firesc să se întâmple așa.
„Doar că eu văd lucrurile diferit decât alții. Eu nu sunt omul care se aștepte ca lucrurile să se schimbe de la sine. E o chestiune de timp când se va întâmpla acel act juridico-politic de reunificare a țării. Dar până atunci, doar cu așteptarea nu rezolvi problemele oamenilor, nu le oferi un trai mai bun. De aceea, eu știu că această reintegrare trebuie să fie ca o finalitate firească a unui proces de integrare, fie că e vorba de domeniul energetic, fie că e domeniul bancar, fie că e domeniul educației, o piață comună agrară etc. Iar atunci când va veni momentul să fie adoptat acel act juridico-politic, atunci va fi o finalitate logică și un proces firesc de reunificare. E nevoie de acțiuni pentru realizarea acestui proces”, a conchis Vlad Filat.
Sursa: ziarulnational.md