fbpx

Vlad Filat a revenit în fruntea PLDM

După aproape 5 ani de penitență forțată și nedreaptă, impusă la comanda clanului oligarhic Plahotniuc, fostul premier Vlad Filat revine în politică. Azi, Congresul IX Extraordinar al PLDM l-a împuternicit să preia conducerea partidului.

16.08.2020. Astăzi a avut loc Congresul IX Extraordinar al Partidului Liberal Democrat din Moldova. La lucrările Congresului, care s-au desfășurat în regim online, au participat 215 delegați din totalul de 239, desemnați de conferințele organizațiilor teritoriale ale PLDM din 26 de unități administrativ-teritoriale de nivelul doi.

Potrivit agendei, delegații au făcut o evaluare a activității partidului de la Congresul precedent, au operat o serie de modificări la Statut și au ales organele de conducere ale partidului.

În discursul său, Președintele PLDM Tudor Deliu a vorbit despre contextul politic în care partidul și-a desfășurat în ultimii ani activitatea și a mulțumit colegilor săi pentru încrederea ce i-au acordat-o atunci când l-au ales în calitate de Președinte al PLDM:

“Vă sunt recunoscător pentru faptul că acum doi ani mi-ați încredințat să exercit funcția de președinte al PLDM. Pentru mine a fost o onoare, dar și o mare responsabilitate. În condițiile în care am activat, obiectivul nostru minim a fost să ținem flacăra aprinsă, să-i ținem pe oameni aproape, să le oferim certitudinea că totul va fi bine, că PLDM merită să redevină și va redeveni ceea ce a fost –  locomotiva integrării europene”– a spus Tudor Deliu.

Printre realizările partidului pe durata mandatului său, Deliu a evidențiat creșterea numărului de organizații teritoriale de la 9 la 26 și prestația bună a formațiunii în alegerile locale din toamna anului 2019:

„Spre surprinderea neprietenilor noștri care ne țineau prohodul și contrar tuturor sondajelor în care PLDM nici nu figura ca entitate politică, la ultimele alegeri locale noi am obținut un rezultat bun. Ca rating politic la nivel național am reușit să obținem aproape 6%, PLDM devenind a patra forță politică din Republica Moldova” – a menționat Deliu.

În dezbateri au luat cuvântul delegații Tamara Ambroci (Căușeni), Sergiu Arhiliuc (Chișinău) și Gheorghe Răileanu (Cimișlia).

Înainte de examinarea chestiunii privind alegerea organelor de conducere ale partidului, Tudor Deliu a solicitat Congresului să-i aprobe demisia din funcția de Președinte al PLDM, solicitarea fiind aprobată de către delegați.

La propunerea mai multor delegați, susținută și de Tudor Deliu, la funcția de Președinte al PLDM a fost propus și votat, cu 214 voturi din 215, fondatorul și primul președinte al formațiunii,Vlad Filat.

În mesajul său către Congres, Vlad Filat a adresat mulțumiri delegaților pentru încrederea acordată și tuturor membrilor de partid pentru curajul, răbdarea și consecvența de care au dat dovadă pe parcursul ultimilor 5 ani.

Îmi cer scuze că în mandatele precedente nu am făcut totul pentru a proteja partidul, pentru a-i proteja pe membrii noștri. Dar am învățat lecția. A venit timpul când despre noi trebuie să vorbim noi și faptele noastre. Am vrut ca această decizie de a reveni la conducerea PLDM să fie a partidului, a tuturor colegilor noștri. Eu revin nu într-o funcție, ci într-o responsabilitate enormă. Domnule Deliu, vă mulțumesc pentru tot, vă mulțumesc pentru că ați salvat partidul!” – a spus Vlad Filat.

În continuare, Congresul a aprobat componența numerică și nominală a Consiliului Politic Național, a Curţii de Etică şi Arbitraj și a Comisiei Centrale de Cenzori.

La final, delegații au adoptat o Rezoluție prin care declară că PLDM va participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și la viitoarele alegeri parlamentare în calitate de concurent electoral. De asemenea, liberal-democrații și-au exprimat determinarea de a relansa Proiectul de Țară pe care l-au început cu ani în urmă – integrarea Republicii Moldova în Uniunea  Europeană.

 

Biroul de presă al PLDM