fbpx

Atragerea investițiilor pentru dezvoltarea localităților - o prioritate pentru echipa PLDM

Aleșii locali ai PLDM au participat, pe 23-24 noiembrie 2019, la un seminar de instruire în domeniul managementului proiectelor de dezvoltare locală, organizat cu suportul Centrului de Excelență în Managementul Public și Fundația Konrad Adenauer.

Prezent la seminar, președintele PLDM, Tudor Deliu, i-a felicitat pe primarii și consilierii liberal-democrați pentru prestația excelentă în campania electorală, le-a urat succes în exercitarea mandatului și i-a asugurat de tot sprijinul la elaborarea proiectelor de dezvoltare locală și identificarea surselor de finanțare.

”Am promis să facem viața oamenilor din comunitățile noastre mai bună, adică să demarăm proiecte ample de dezvoltare a localităților. Iar asta înseamnă că nu putem miza doar pe bugetul public. Conform datelor Platformei de asistență externă a Republicii Moldova, în luna septembrie 2019, erau alocate peste 2 miliarde de Euro din fonduri internaționale pentru finanțarea unui număr total de 2050 de proiecte în diverse domenii. Deci, bani sunt, urmează să-i valorificăm”, a spus Tudor Deliu.

Seminarul a inclus și sesiuni despre sursele de finanțare naționale și externe. De asemenea, participanții au exersat elaborarea proiectelor locale în diverse domenii. În afară de proiecte sociale, drumuri, apeducte sau sisteme de sanitație, aleșii locali ai PLDM și-au propus să ajute antreprenorii și fermierii locali să valorifice toate oportunitățile de dezvoltare, să le faciliteze accesul la finanțări și la programe dedicate sporirii competivității.

În afară de accesarea resurselor externe, primarii PLDM vor semna cu primăriile din străinătate acorduri de înfrățire și vor colabora pe diverse proiecte economice, sociale, culturale. Nu în ultimul rând, ei vor implica activ diaspora în realizarea proiectelor pentru dezvoltarea satelor de baștină.

Un subiect de interes sporit pentru aleșii locali liberal-democrați a fost gestionarea patrimoniului public local. Fiind la început de mandat, ei urmează să facă o inventariere a bunurilor publice, astfel încât să poată asigura o planificare bugetară eficientă și să crească veniturile la bugetul local.

La instruiri au participat circa 50 de aleși locali, primari și consilieri locali ai PLDM din toată țara.

Biroul de presă al PLDM