Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Alexandru Bujorean, la șefia orașului Leova, în cadrul unui interviu pentru PROVINCIAL.MD, a vorbit despre o localitate din Japonia care ar putea servi drept exemplu pentru orașul Leova, s-a referit la obiectivele din programul electoral, dar și despre alte aspecte.
PROVINCIAL: De ce ați ales să candidați la șefia orașului?
Alexandru Bujorean: Orașul Leova pentru mine este mai mult decât o localitate de baștină. Este locul de care sunt legate cele mai frumoase amintiri și evenimente din viața mea. Iată de ce, nu pot privi cu indiferență procesele regresive care au loc în acest oraș și am încercat să lupt cu ele pe parcursul celor 12 ani de activitate publică.
În anul 2015 am venit în fața leovenilor cu propria viziune de dezvoltare a urbei, dar atunci orașul a ales altfel și am respectat această alegere. Acum sper că programul nostru va fi suficient de atractiv și orășenii mei vor face alegerea corectă.
P.: Numiți primele 3 acțiuni pe care le veți întreprinde, odată ales în funcție?
A. B.: Una dintre problemele principale invocate de locuitori, pe parcursul ultimilor ani, vizează tariful la apă. Suntem o localitate aflată pe malul râului Prut, dar achităm 16 lei pentru 1 metru cub de apă. Iată de ce, îmi propun să inițiez un proces obiectiv de evaluare a tarifului cu antrenarea specialiștilor locali și celor de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
O altă problemă pe care mă voi axa, împreună cu echipa de consilieri locali, este cea a sistemului de salubrizare. Vom asigura toți orășenii cu pubele pentru gunoi, dar și cu pungi pentru sortarea acestuia. Iar familiile cu venituri reduse, care vor asigura această sortare, vor beneficia de o taxă redusă pentru colectare.
Un alt obiectiv, pe care mi-l propun, este să instruiesc aparatul Primăriei, dar și să angajez în cadrul acestuia, persoane care au cunoștințe și experiență în scrierea proiectelor. Fără de astfel de specialiști și resursele financiare, pe care le pot atrage, obiectivele noastre nu vor putea fi realizate.
P.: Cum puteți evalua, la moment, starea localității în care vă propuneți să fiți primar?
A. B.: Consider că, orașul Leova astăzi ar putea fi considerat o localitate în curs de dezvoltare. Au fost realizate anumite lucruri, dar cred că Leova merită mai mult.
P.: Cine este concurentul dumneavoastră în această campanie?
A. B.: Nu pot considera pe cineva anume drept concurent. Sper mult că toți candidații incluși în cursa electorală doresc binele acestui oraș și îmi sunt concurenți doar în cazul în care au alte scopuri decât acesta.
P.: Numiți localitatea exemplu pentru dvs., de la noi sau de peste hotare? De ce este aceasta un exemplu?
A. B.: Există o localitate în Japonia care ar putea servi drept exemplu și pentru noi. Orașul Kamikatsu reciclează circa 80% din gunoaie, iar restul de 20% merg ca îngrășământ în câmpuri. Acest progres are o istorie de 13 ani. În anul 2003, Kamikatsu şi-a anunţat ambiţia de a deveni o comunitate cu „zero deşeuri”, iar în anul 2020 au toate șansele să atingă acest obiectiv.
P.: Cât de important este un partid „în spatele” unui primar?
A. B.: Niciun proiect durabil nu poate fi realizat doar cu aportul unui singur om. Este nevoie de o echipă puternică și de un consens în cadrul acesteia. Din acest considerent, partidul e un element important, pentru că asigura primarului o echipă în consiliul local.
Din alt punct de vedere cred că, contează extrem de mult imaginea și capacitatea primarului de a livra rezultate. Acest aspect uneori este mai important decât partidul pe care îl are în spate.
P.: De ce alegătorul ar trebui să vă aleagă pe dumneavoastră?
A. B.: E greu să răspunzi la această întrebare, desigur dacă încerci să păstrezi un anumit nivel de modestie. Dar dacă să trecem peste aceasta, cred că, echipa de consilieri și experiența noastră administrativă ne va permite să facem din orașul Leova un exemplu de succes. Sper că aspectul acesta îi va ajuta pe orășenii mei să facă alegerea corectă!
P.: Vă mulțumesc!