fbpx

(Interviu) Alexandru Fetescu: „PLDM trebuie să-și redobândească spiritul de învingător”

În cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, Secretarul General al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Alexandru Fetescu, a vorbit despre activitatea partidului, despre șansele PLDM la alegerile locale din 20 octombrie și despre cum vede evoluția în continuare a partidului.

TRIBUNA: Cum ați ajuns să faceți parte din PLDM și de ce anume în acest partid?

Alexandru Fetescu: Implicarea mea în politică s-a întâmplat încă din anii studenției. Eram student la o facultate care presupunea mult interes și pentru domeniul politic. Studiam la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, iar interesul nostru pentru politică era destul de mare. Exact atunci când îmi finisam studiile a apărut Partidul Liberal Democrat din Moldova. Partidul avea o serie de promisiuni, un program electoral, avea o echipă în care, la acel moment, nu puteai să nu ai încredere. Era o echipă competentă care promitea multe pentru viitorul R. Moldova.

Anume atunci am înțeles că PLDM este echipa perfectă în care trebuie să te implici. Proiectul de țară – Aderarea la Uniunea Europeană era un vis al meu pentru că anume PLDM îmi oferea exact ceea ce așteptam eu de la domeniul politic. El exprima perfect valorile care motivează oamenii, și pe mine personal, să se implice în politică.

T: De când sunteți membru al PLDM și Secretar General al partidului, cum evaluați activitatea acestuia?

A.F.: Cu multă perseverență, cu o echipă bună de oameni alături, am reușit să relansăm activitatea partidului în concordanță cu un program de reformare. Acum PLDM, o spun cu încredere, este un partid al membrilor, care adoptă doar decizii colegiale, care își finanțează transparent orice activitate, orice decizie este consultată cu membrii săi și luată doar după dezbateri ample în organizațiile de partid. Ceea de ce sunt mândru este că PLDM a rezistat și acum are o singură misiune – trebuie să-și redobândească spiritul de învingător.

T: Cum mențineți legătura cu organizațiile teritoriale, locale?

A.F.: Secretul comunicării cu membrii noștri din teritoriu constă în structurarea PLDM. Nu mă tem să spun că PLDM a fost, este și va fi cel mai bine structurat partid de centru dreapta. Suntem structurați pe trei nivele: avem organizarea membrilor la nivel de localitate și la nivel de secție de votare în organizații primare, avem activitatea organizațiilor teritoriale la nivelul unui raion și avem PLDM la nivel național. Prin intermediul organizațiilor teritoriale, reușim să comunicăm cu toți membrii PLDM.

T: PLDM este gata de campania electorală?

A.F.: PLDM este mereu gata de alegeri. Avem experiența mai multor scrutine și, dacă nu am participat la ultimele alegerile parlamentare, asta nu înseamnă că noi am stat într-o parte și ne-am uitat la ceea ce se întâmplă pe scena politică. PLDM a participat la alegerile prezidențiale susținând-o pe Maia Sandu în calitate de candidat unic al partidelor pro-europene, am participat la alegerile locale anticipate din mun. Chișinău, susținându-l pe Andrei Năstase, am participat și la alegerile parlamentare din 2019, chiar dacă nu am fost prezenți în buletinul de vot. Unitatea forțelor de dreapta, care era servită drept argument principal pentru care PLDM nu trebuia să participe, era într-adevăr o necesitate stringentă. Cu părere de rău, astăzi, trebuie să menționez că această unitate nu s-a realizat. Lucru regretabil, dar care trebuie remediat.

T: Ce șanse are PLDM la aceste alegeri locale?

A.F.: Nu vreau să fac prognoze referitor la așteptările noastre de la aceste alegeri. Campania electorală a PLDM va fi, în primul rând, o campanie utilă. Vrem ca cetățenii să conștientizeze că în această țară comunitățile locale trebuie să fie guvernate de autorități locale competente. Așteptările noastre sunt ca lupta noastră să nu se reducă doar la implementarea sterilă a unor proiecte acceptate aici, la Chișinău, dar niște proiecte care reies din necesitățile locuitorilor de la sate.

T: Cum promovați tineretul liberal democrat în teritoriu, acum, la locale?

A.F.: Veți urmări numărul de tineri pe care îi vom avea în aceste alegeri și veți vedea că PLDM pune accent enorm pe promovarea tinerilor. Dacă observați, și în actuala conducere a partidului sunt mai mulți tineri. Cred că acum putem vorbi de o reînnoire a conducerii partidului și astfel, vom reuși să reînnoim întreaga activitate.

T: Cum vedeți evoluția partidului în continuare?

A.F.: Pe un trend ascendent. Acum trebuie să luptăm mai mult ca niciodată pentru a redobândi încrederea cetățenilor, trebuie să demonstrăm nu prin vorbe, dar prin acțiuni implementate pentru fiecare localitate, că PLDM, beneficiind de experiența acumulată pe parcursul anilor, poate prelua puterea, mai întâi la nivel local, apoi la nivel central.

T: Vă mulțumim!