fbpx

(INTERVIU) Iulian David: „PLDM va desemna cei mai buni candidaţi în alegerile locale din 20 octombrie”

În cadrul unui interviu pentru OFICIAL, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Iulian David, a vorbit despre motivul aderării la PLDM, ce crede despre situația actuală a partidului, cum se va implica în alegerile locale, dar și cum vede el evoluția partidului pe viitor.

OFICIAL: Pentru început, spuneți-ne cine este Iulian David și cum a ajuns în PLDM?

Iulian David: Sunt vicepreședinte al PLDM din 30 iunie, de la ultima ședință a Consiliului Politic Național. Eu sunt membru încă din 2007, când am colectat semnături pentru înregistrarea partidului și am participat la organizare, mai mult în raionul Călărași, de unde sunt de baștină, și de atunci sunt membru activ. Am activat mai mult în teritoriu, până în 2016, în cadrul Organizației teritoriale Călărași, unde sunt și consilier raional la al doilea mandat din partea PLDM. După ceea ce s-a întâmplat în cadrul Organizației naționale a PLDM, am hotărât că trebuie să ne implicăm în activitate un pic mai dinamic și să promovăm valorile PLDM-ului, cele inițiale.

O: De ce ați ales anume PLDM, și nu alt partid?

I.D.: Păi, atunci, în 2007, era PCRM-ul la guvernare. Aalternativele de dreapta erau inconsistente și nu răspundeau așteptărilor. Fiind tânăr, aveam alte așteptări și am încercat să contribui și să mă implic ca să schimb un pic lucrurile. Acum am ajuns unde am ajuns, sunt membru al PLDM de aproximativ 12.

O: Cum ați rezistat presiunilor la care au fost supuși consilierii locali în timpul fostei guvernări?

I.D.: Personal pot să răspund de mine, dar cunosc situația altor consilieri raionali, locali, primari din zona mea. Eu nu am avut nicio presiune. Deci, nu au îndrăznit, au fost discuții cu alte persoane. Nu am avut nicio tentativă, nici de discuții, nici de presiune asupra mea privind desfășurarea activității mele. Până în ziua de azi sunt consilier raional din partea PLDM și îmi duc mandatul la bun sfârșit.

O: Cum calificați situația actuală a PLDM ?

I.D.: La etapa actuală, văd un PLDM reorganizat. Cred,totuși, că am reușit pe parcursul acestui an să facem niște schimbări spre bine, să implicăm persoane noi în conducerea partidului, adică persoane care sunt de mult timp membri de partid, dar au stat puțin în umbră. A existat și o etapă în care partidul a fost condus și de alte persoane, iar activitatea lor s-a dovedit a fi ineficientă. Persoanele tinere din teritoriu nu prea au fost promovate, dar până la urmă, acestea au decis să iasă în față, să se implice și să promoveze aceleași valori la nivel național, adică valorile unui partid pro-european.

O: Referitor la alianța ACUM-PSRM, PLDM poate conta pe alte nișe electorale?

I.D.: Cred că după alianța ACUM-PSRM, PLDM nu că poate, dar va strânge în rândurile sale oameni de calitate și mulți votanți dezamăgiți nu numai de ACUM, dar și de celelalte partide care s-au perindat pe la guvernare și au plecat, și-au dezamăgit electoratul. Noi, cel puțin, vom fi o platformă care va oferi această posibilitate oamenilor să se manifeste, să spună ce au de spus și să-și promoveze valorile lor.

O: PLDM a declarat că acceptă dezideratul Unirii. Ce șanse credeți că are în acest sens să colaboreze cu partidele unioniste și să atragă spre sine unioniștii?

I.D.: Am aprobat dezideratul Unirii, deoarece este un ideal pentru multă lume și pentru populația Republicii Moldova. Avem membri de partid primari care sunt unioniști înflăcărați. Din păcate, de la independență încoace, am avut multe partide numite unioniste, cu diferiți lideri, care, prin diferite metode și acțiuni, mai mult au discreditat acest ideal, unii din motive personale sau influenţaţi de alţii, sau pentru a ajunge în Parlament. Noi am acceptat dezideratul Unirii şi tot mai mulţi oameni care participă la alegerile locale îşi cunosc unioniştii reprezentaţi de primari, care sunt oameni gospodari şi ţin într-adevăr la Unire.

O: Cât de pregătit este PLDM de alegerile locale?

I.D.: Noi suntem foarte bine pregătiţi la etapa actuală, chiar dacă unii consideră că nu este aşa. Mergem conform graficului stabilit de către staff, avem candidaţii verificaţi la toate nivelele şi sperăm ca în această campanie să obţinem un rezultat pe măsură. PLDM va desemna cei mai buni candidaţi în alegerile locale din 20 octombrie.

O: Cum vedeţi în continuare viitorul partidului?

I.D.: Partidul a revenit în albia sa firească, noi promovăm valorile pro-europene şi ne desfăşurăm activitatea ca un partid deschis, cu oameni competenţi, care urmăresc scopurile dezvoltării ţării, şi nu pe cele personale. Cred că vom obţine rezultatele mult aşteptate, spre deosebire de partidele așa-zis unioniste care, de la independenţă încoace, au urmărit doar scopuri personale. Noi ne vom desfășura activitatea în beneficiul ţării. S-a dovedit că scopurile personale nu aduc beneficii nici celor care le-au urmat, şi nici ţării. PLDM are un viitor bun şi vom continua parcursul european, corect, cu democraţie internă și fără scopuri ascunse.

O: Vă mulțumim!