fbpx

Echipa PLDM se pregătește să administreze comunitățile locale

Circa 40 de viitori aleși locali ai Partidului Liberal Democrat din Moldova din raioanele Ialoveni, Șoldănești, Anenii Noi și Strășeni, printre care primari și consilieri în exercițiu au participat, pe 18 august a.c., la un seminar dedicat strategiilor de acțiune ale candidaților în campania electorală. Evenimentul a fost organizat la Chișinău, în parteneriat cu Centrul de Excelență în Management Public și Fundația ”Konrad Adenauer”.

La deschiderea seminarului, secretarul general al PLDM, Alexandru Fetescu, a subliniat că echipa locală a partidului își îmbunătățește cunoștințele în domeniul managementului APL în continuu, deoarece profesionalismul, onestitatea, competența și responsabilitatea sunt principalele calități ale viitorilor primari și consilieri.

”Înțelegem cât este de complicată situația din țara noastră. Administrarea ineficientă și lipsită de transparență la nivel local, corupția și incapacitatea funcționarilor în proiectarea politicilor au erodat încrederea oamenilor în autorități. Echipele locale ale PLDM au misiunea de a o restabili, deoarece reunesc profesioniști care au obținut respectul oamenilor prin fapte. Comunitățile trebuie să fie administrate transparent și responsabil, în interesul tuturor locuitorilor, iar promisiunile să fie transformate în realități. Aceste instruiri ne ajută să devenim mai competenți, așa încât cetățenii să găsească în primării serviciile de calitate și sprijinul de care au nevoie”, a spus Alexandru Fetescu.

Printre participanții la seminar a fost și ex-primarul de Șoldănești, Alexandru Tinică:

„E bine că PLDM organizează astfel de seminare pentru aleșii săi locali. Primarii și consilierii trebuie să fie oameni instruiți, să cunoască în detaliu această artă de a conduce și, o spun din experiența mea de primar, că trebuie să fii mereu informat, să ai răspunsuri la toate întrebările ca să nu tragi cu obrazul în fața oamenilor care trec pragul primăriei”.

Reprezentantul fundației germane, Ana Bergan, a menționat că pe parcursul anilor instituția a construit parteneriate puternice cu partidele politice, organizațiile guvernamentale și societatea civilă pentru educația și formarea politică a tinerilor și a factorilor de decizie locali.

”Este important ca viitorii primari și consilieri să implementeze valorile unui stat democratic. Organizând instruiri pentru factorii de decizie locali, promovăm descentralizarea și subsidiaritatea, dar și o mai bună înțelegere a realităților UE de politicienii din Republica Moldova și, de asemenea, de publicul larg”, a spus Ana Bergan.

Seminarul a fost unul interactiv, participanții adresând întrebări privind procedura de înregistrare a candidaților în cursa pentru localele din toamnă, eligibilitatea acestora și reprezentarea în consilii. De asemenea, ei au învățat cum să elaboreze planul de acțiuni în campania electorală, cum să identifice problemele prioritare în localități, cum să-și construiască mesajului de campanie ca să obțină un număr maxim de voturi ș.a.

Seminarul face parte dintr-o serie de instruiri pentru creșterea performanței echipei PLDM la nivel local, organizate cu suportul Fundației ”Konrad Adenauer” și al Centrului de Excelență în management Public.

Biroul de presă al PLDM