fbpx

Tudor Deliu despre alegerile parlamentare: ” CEC trebuie să-și dea demisia”

Alegerile din 24 februarie 2019 nu pot fi nici libere și nici corecte, iar Comisia Electorală Centrală trebuie să-și dea demisia. Declarația a fost făcută de președintele PLDM, Tudor Deliu în cadrul conferinței post-electorale „Concluzii și recomandări ale Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019”.

Tudor Deliu: ”Alegerile sunt un barometru a nivelului de democrație. Analizând alegerile putem constata că democrația s-a oprit undeva până la scările secțiilor de votare. Cine se face vinovat de toate aceste încălcări electorale? Eu aș învinui aici în primul rând Parlamentul – care a stat mut și surd, dar și Comisia Electorală Centrală, care nu a venit cu propuneri pentru a îmbunătăți legislația electorală.

PLDM a înaintat în Parlament două proiecte de legi care viza modificarea Codului Electoral. Un proiect se referea la drepturile speciale ale diasporei, iar CEC l-a avizat negativ. Voi publica acest aviz negativ să vadă lumea care a fost atitudinea Dvs față de cetățenii RM. Ați închis ochii. Niciun cuvânt nu ați spus!

Se creează impresia că avem mai mulți cetățeni decât alegători. Unde este atitudinea CEC?

Dacă e să vorbesc despre secțiile de votare. Când s-a mai întâmplat ca înainte de alegeri să se aschimbe adresele secțiilor de votare? S-a făcut acest lucru pentru a favoriza pe cineva?

În același timp, a fost o atitudine neechidistantă față de concurenții electorali. Pentru același încălcări, pe unul îl înregistrează, pe altul – nu. Oare nu sunteți Dvs părtinitori la ceea ce s-a întâmplat?

Alegerile pe departe nu pot fi nici libere și nici corecte. Într-un stat democratic, Comisia Electorală Centrală trebuie să își dea demisia. Nu putem accepta așa o componență a CEC în viitoarele alegeri. DEMISIA”.