fbpx

PLDM condamnă decizia guvernării de a nu deschide suficiente secţii de votare pentru ca diaspora să își poată exercita dreptul la vot

Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) condamnă decizia guvernării de a nu deschide suficiente secţii de votare pentru ca diaspora să își poată exercita dreptul la vot. Guvernarea, fără o analiză prealabilă, a deschis secții suplimentare în unele regiuni unde sunt puțini moldoveni și nu acolo unde la alegerile prezidențiale mii de cetățeni ai Republicii Moldova nu au reușit să voteze.

PLDM de nenumărate ori a atras atenția celor de la guvernare asupra problemelor alegătorilor din diasporă. Amintim, că pe data de 26 iunie 2018, fracțiunea liberal-democrată a înregistrat un proiect de lege care prevede facilitarea și asigurarea procesului de votare înafara țării. În pofida insistențelor continue, acest proiect nu a fost inclus în ordinea de zi a ședințelor Parlamentului. Majoritatea parlamentară de conjunctură formată în jurul Partidului Democrat, cât și părtașii lor au refuzat premeditat promovarea proiectului, fiind conștienți că accesul liber al alegătorilor din diasporă ar influența rezultatul oricărui scrutin în defavoarea lor.

Proiectul a fost elaborat ținându-se cont de recomandările Comisiei de la Veneția, OSCE, ODIHR, dar și Curtea Constituțională și conține câteva prevederi esențiale cu privire drepturile alegătorilor din diasporă:

 permiterea votării în baza următoarelor acte: buletinul de identitate, buletinul de identitate provizoriu cu mențiunea privind cetățenia Republicii Moldova, pașaportul de intrare-ieșire din țară, chiar dacă au termenul de valabilitate expirat;
 organizarea votării înafara țării în două zile consecutive;
 suplimentarea secțiilor de votare în regiunile unde la ultimele scrutine a fost aglomerație sau organizare precară care au dus la îngrădirea dreptului de a vota;
 deschiderea de noi secții de votare distribuite geografic corespunzător numărului de alegători;
 permiterea finanțării de către cetățenii RM din diasporă a partidelor și organizațiilor social-politice, precum și a campaniilor electorale.

PLDM solicită Comisiei Electorale Centrale să intervină de urgență în asigurarea dreptului electoral a cetățenilor din diasporă, prin adoptarea unor hotărâri care ar înlătura lacunele existente.