fbpx

Tudor Deliu în Parlament: ”Guvernarea face uz de mijloace josnice pentru a ajunge din nou la putere”

“Stimați cetățeni,
Stimaţi colegi deputaţi,
Onorată asistenţă,
Doamnelor şi domnilor,


Pe ultima sută de metri, asistăm la o mașinărie odioasă care pregătește, în cele mai mici detalii, o campanie electorală ce va duce la confuzionarea totală a cetățenilor și la un eșec democratic lamentabil. Și aici mă refer la modificările care sunt făcute pe ascuns, prin diferite tertipuri josnice, nedemne de niște legislatori. Mă adresez tuturor celor din coaliția de guvernare: este corect să băgați la Comisia protecție socială, sănătate și familie, amendamentul privind modificarea Codului Electoral ce permite organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile parlamentare? Dacă considerați că este o modificare pertinentă, acceptată de deputați și ovaționată de popor, de ce o ticsiți pe undeva unde nimănui nu i-ar trece prin cap să o caute, ca să se informeze corect? Are oare această comisie competențele necesare să devină responsabilă pentru o astfel de schimbare?
E foarte trist ce se întâmplă, stimați colegi. O să trec direct la esență, pentru a scoate în evidență elementele grosolane operate de către guvernare. În primul rând, referitor la data acestui referendum, ce se vrea a fi organizat în ziua alegerilor parlamentare. În Avizul nr.1 din 22 septembrie 2014, Curtea Constituțională, dă aviz negativ, privind un astfel de exercițiu. Citez: “Curtea a reținut că, dacă desfășurarea unui referendum este interzisă cu 60 de zile înainte și după ziua desfășurării alegerilor, pentru a evita confuzia, a fortiori nu poate avea loc în ziua respectivă. Această rațiune este dictată de necesitatea evitării confuziei în cazul derulării a două exerciții democratice de natură diferită.” Imaginați-vă numai câte buletine de vot vor avea alegătorii! Sarcina lor va fi mult mai complexă și anevoioasă ca să-și exprime opțiunea. Ne putem oare permite să facem așa experimente, atunci când deja prin votul mixt, punem în dificultate electoratul? Alegătorul trebuie să se simtă liber, de aceea, procedura de votare trebuie să rămână cât mai simplă. Altfel, haosul total va duce nemijlocit atât la fraudare, cât și la anularea buletinelor de vot, pe motiv de nerespectare a procedurii și eventual, a intervalului de timp acordat sau din cauza altor motive.
O altă chestiune care ridică mari seme de întrebare vizează revocarea deputaților. Aceasta contravine flagrant prevederilor Constituției și normelor legale internaționale. Mandatul imperativ este interzis prin Art. 68 alin. (2) din Constituția Republicii Moldova. Nu există nici o claritate, nu este specificată nicăieri procedura prin care se va putea face revocarea deputaților aleși pe lista națională, aceștia fiind avantajați comparativ cu deputații aleși pe circumscripții. Cum se constată necesitatea revocării, de către cine? Vă imaginați în ce se poate transforma un Parlament, atunci când deputații nu mai au certitudinea stabilității funcției? Și nu mă refer la faptul că unii trebuie să fie tolerați în condițiile în care nu și-ar exercita mandatul apărând interesele cetățenilor, ci la faptul că vor fi foarte vulnerabili, vor putea fi intimidați, persecutați, atunci când vor avea poate o opinie care nu va fi pe placul celor care astăzi deja se văd în fruntea țării, din 2019. Vă dați seama că de fapt acea revocare nu va fi decisă de cetățeni! Indicațiile și circul de rigoare vor fi regizate în altă parte. Aici asistăm doar la interesul PD-ului de a măguli oamenii, cu faptul că ei sunt inițiatori și pentru a-i convinge să-i voteze.
Dar să vedeți că binomul iese la iveală și de data aceasta. Dodon poate să nu promulge această hotărâre, astfel eliminând posibilitatea avantajării evidente a Partidului Democrat, care în opinia lui a capturat statul și toate instituțiile acestuia. Însă, o să fiți martori că va promulga Hotărârea și va confirma încă odată binomul rușinos.

Onorată asistență,
Acest referendum nu este pentru cetățeni și nu poate produce efecte juridice. El va atrage după sine modificarea mai multor acte legislative, ceea ce îi va îngreuna finalitatea. Analizând toate aceste elemente, în concluzie, deducem clar că acest referendum urmărește doar interesele partidului de la guvernare. Referendumul este un exercițiu nejustificat și din punct de vedere financiar, deoarece acesta presupune o procedură foarte complicată, ce necesită ajustarea procedurilor de vot, modificarea Constituției, a Codului Electoral și a altor acte legislative.
Lumea și așa este dezorientată privind votul mixt, dacă se mai desfășoară și referendumul, atunci chiar există riscul ca aceste alegeri să fie un dezastru, un exercițiu aproape forțat. Nu va mai conta cum se va vota, dar cine va număra voturile. Deoarece lucrurile întunecate pot fi făcute doar în haos, când există ordine și disciplină, atunci e mai dificil.
Acest referendum fără efect juridic, este un truc politic ieftin, pentru că este și foarte probabil ca în rezultatul acestuia să nu se întâmple nimic.
Mai în glumă mai în serios, nu înțeleg de ce sunt așa modești inițiatorii? Eu le-aș sugera să reducă numărul de deputați la 3: să fie Coordonatorul, Borsetka și încă o doamnă tehnocrată, apolitică, omniscientă și omniprezentă, ca să fie respectată și cota de reprezentare a femeilor. Puteți face majoritate parlamentară din 2 deputați, economisind și sumele fabuloase pentru cumpărarea altor aleși.
Totuși, făcând abstracție de interdicțiile legale de a organiza referendum în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, aș sugera să supuneți plebiscitului o întrebare foarte simplă: „Sunteți de acord ca țară să fie condusă de Partidul Democrat, indiferent de rezultatul alegerilor?” Așa o să înțelegeți foarte bine pe cine reprezentați în mod real și câtă legitimitate aveți pentru a decide soarta acestui popor.
Stimați cetățeni, fiți vigilenți, din păcate, ne așteaptă vremuri extrem de grele, această guvernare face uz de cele mai josnice mijloace pentru a ajunge din nou la putere și pentru a submina oricare alt partid de opoziție.
Poporul, unicul suveran al acestui stat, trebuie să ia decizii înțelepte. Și dacă acum nu are puterea să oprească toate aceste manevre, ce au depășit demult limita legalității, atunci să dea acestei guvernări o lecție dureroasă la viitoarele alegeri și să-și recapete democrația, demnitatea, onoarea și mândria de popor stăpân la el acasă!
Vă mulțumesc!”