Membrii Comisiei Electorale Centrale se vor întruni în ședință, 11 decembrie, pentru a decide care partide și alte organizații social-politice vor avea dreptul să participe la alegerile parlamentare din februarie 2019.
De asemenea, potrivit agendei ședinței, vor fi examinate proiectele privind modificare regulamentelor cu privire la finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale.
CEC ar mai putea acredita noi observatori internaționali din partea Asociației „Reprezentanța din Moldova a International Republican Institute din SUA”, în vederea monitorizării alegerilor parlamentare din data de 24 februarie 2019.
Menționăm că pe 10 decembrie, a început perioada electorală pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie 2019. Aceasta va avea o durată maximă de 90 de zile și se va încheia odată cu data confirmării rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională, precizează CEC.
Instituția menționează că desemnarea candidaților pentru funcția de deputat și înregistrarea acestora în calitate de concurenți electorali va începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 26 decembrie curent.
Campania electorală, pentru toți concurenții înscriși în cursă va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor – pe 25 ianuarie 2019.
CEC atenționează că orice acțiune de agitație electorală, până la începerea oficială a campaniei electorale, reprezintă o încălcare a legislației electorale.
Totodată, Comisia îndeamnă reprezentanții partidelor politice, mass-media și societatea civilă, precum și cetățenii să respecte cu strictețe prevederile legale, în vederea bunei organizări și desfășurări a scrutinului și să manifeste un comportament corect și decent, în conformitate cu regulile de etică.