fbpx

Declarația PLDM privind amenințarea retragerii mandatelor de deputat.

Partidul Liberal Democrat din Moldova se solidarizează cu populația Republicii Moldova, care protestează împotriva sărăciei și lipsei de perspective.

Înțelegem și regretăm contextul în care bătrânii au devenit prada unor politicieni mediocri și lipsiți de scrupule.

Condamnăm modul cinic și obraznic în care bătrânii sunt transformați în scuturi de protecție de către politicieni, pentru a evita răspunderea penală sub acuzația de furt și devalizarea sistemului bancar.

Constatăm o sincronizare a partidelor din axul guvernamental în a deturna efectele rezoluției Parlamentului european, prin care Republica Moldova a fost declarată, de facto, țară lipsită de democrație.

Reiterăm că PLDM a făcut solicitarea de audiere în Parlament a raportului anual privind implementarea „Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție”, cu referire la CEC, care și-a asumat ,,Revizuirea legislației în vederea stabilirii răspunderii proporționale și echitabile pentru încălcarea regulilor de finanțare a partidelor politice și campaniilor electorale” (Pilonul IV, Acțiunea 8), termenul fiind – trimestrul I 2018. În context s-a adus exemplul Partidului Politic ”Shor„ care dezvoltă magazine sociale cu aceeași denumire, și care sunt tratate ca o formă de corupere a electoratului în perspectiva alegerilor parlamentare. Acțiunea respectivă vizează în egală măsură și fundațiile „Edelweiss”, patronată de președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, „Din suflet”, patronată de Galina Dodon, și Asociația Obștească „Iubesc Moldova”, fondată de Igor Dodon.

Constatăm că „amenințarea„ ridicolă a lui Ilan Șor de contestare la Comisia Electorală Centrală a mandatelor celor cinci deputați PLDM nu are nici un suport juridic. Amintim că mandatele deputaților sunt inamovibile și nu pot fi retrase de nicio instituție. În același timp, apreciem că ieșirea publică a lui Ilan Shor este o formă de presiune asupra deputaților, și trebuie tratată prin prisma Codului Penal privind depunerea de declarații mincinoase.

PLDM va continua să ceară guvernării restabilirea statului de drept și organizarea alegerilor libere în Republica Moldova. Doar prin proteste îndrăznețe vom reuși să readucem democrația în Republica Moldova.