Deputații PLDM constată că actualul regim de guvernământ a declanșat o campanie care urmărește eliminarea sau, cel puțin, neutralizarea lor din viața politică, în ajunul alegerilor parlamentare din februarie 2019. Un exemplu în acest sens servește o știre difuzată de „Vocea Basarabiei”, potrivit căreia parlamentarului Iurie Țap i-ar fi fost intentat un dosar penal pentru înstrăinarea unui teren, în 2000, pe când era primar la Florești, chiar dacă organele de anchetă nu confirmă acest lucru.
La fel, și deputata PLDM Maria Ciobanu anunță pe Facebook că SIS a cerut Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) informații cu privire la activitatea ei profesională.
În replică la acuzațiile ce-i sunt aduse, Iurie Țap spune că a aflat despre „surpriza” care i-a fost pregătită, dacă își va exprima intenția de a participa la alegeri, încă la începutul lunii septembrie, dintr-o discuție cu foștii colegi de la Florești.
„Apropo, despre problema: este vorba despre privatizarea unui teren in anul 2000. Voi preciza: terenul respectiv fusese incorporat in cadrul pieței URECOOP-ului Florești la începutul anilor 90, urmare amenajării intrării în piața din str. 31 August 1989. Respectiv a fost împrejmuit cu gard din piatra si plăci de beton, amenajat cu tarabe, gherete, altele. În perioada indicata aici erau amenajate peste 200 de locuri de comerț, fiind parte componenta a pieței URECOOP-ului”, scrie el pe Facebook.
Liberal-democratul califică calificativele de abuz drept tendențioase și subliniază că, în conformitate cu legislația în n vigoare, dispozițiile respective au fost supuse controlului legalității de prefectura județului Soroca.
Iurie Țap este convins că acest atac a fost determinat de poziția sa exprimată in cadrul audierilor furtului miliardului, a dezbaterilor pe marginea proiectului PDM privind includerea în Constituție a opțiunii europene si, în special, prezentarea în plenul Parlamentului a Declarației privind uzurparea puterii de stat.
„Să fie și o confirmare a faptului dependenței autorităților statului de un grup mic de oameni, așa cum spune Rezoluția Comisiei Afaceri Externe a Parlamentului European? Oricum, dupa toate, uzurpatorilor puterii de stat le cedează nervii…”, constată Iurie Țap.
Comentând acuzele la adresa acestuia, analistul economic Alxandr Muravschi, fost ministru al Economiei, notează că Iurie Țap a devenit un deputat dintre cei mai incomozi pentru actuala putere. Pe lângă aceasta, potrivit lui Muravschi, Iurie Țap are o reputație ireproșabilă la Florești, acolo unde a fost primar pe parcursul mai multor mandate.
„Și iată vestea. Ce poți să crezi? Dacă ar fi fost un personaj într-adevăr corupt, asta s-ar fi manifestat și mai pregnant pe parcursul activității lui de parlamentar. Dar, ca din senin, este pornită o urmărire penală pe seama unor activități de acum 18 ani. Acest dosar, din câte se vede, nu merită nici cât o boabă chioară”, susține analistul.
El este de părere că asemenea acuzații puteau fi lansate doar la comandă: „găsiți orice, doar ca el să tacă”.
Iar asta înseamnă că Republica Moldova coboară din ce în ce mai mult în groapa terorii politice. „Aș vrea să greșesc, dar deocamdată tot ce se întâmplă arată anume așa”, este de părere Alxandr Muravschi.