fbpx

Declarația PLDM cu privire la demisia primarilor de Chișinău și Bălți

Demisia primarilor a două cele mai mari municipii ale Republicii Moldova, denotă starea deplorabilă a democrației la nivel local. Utilizarea justiției pe rol de bâtă politică a adus Republica Moldova într-un colaps funcțional, iar singura soluție este revenirea la statul de drept. PLDM apreciază gesturile primarilor de Chișinău și Bălți de a le oferi cetățenilor dreptul suveran de a corecta lucrurile și de a oferi legitimitate autorităților care le guvernează.
Cerem Comisiei Electorale Centrale să aplice legea în strictă conformitate cu Codul Electoral în vederea respectării dreptului cetățenilor de-ași alege autoritățile care să-i reprezinte. Cerem guvernării să renunțe la practicile ilegale de manipulare a instituțiilor și funcționarilor pentru a identifica soluții care s-o avantajeze.
Amintim că Republica Moldova se află în vizorul instituțiilor europene și internaționale, care monitorizează, inclusiv la cererea PLDM, situația administrațiilor locale. Atestăm o îngrijorare și condiționalitate crescândă a acestora, pentru refacerea democrației la nivel local. Organizarea alegerilor anticipate pentru funcția de primar în municipiile Chișinău și Bălți, este o bună oportunitate pentru Partidul Democrat și partenerii săi politici, de a demonstra dacă mai este posibil, atașamentul pentru statul de drept și normele democratice.
PLDM crede sincer în capacitatea cetățenilor acestor municipii de a readuce localitățile lor în albia firească a lucrurilor și de a-și impune voința pentru a curma disputele politice ce frizează rațiunea și bunul simț.