PLDM

Congresul de la Bălţi: lovitură în bastionul comunist

Sâmbătă, 27 septembrie, 2008. Bălţiul era dominat de culoarea verde. Panourile uriaşe de pe faţada Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” anunţau desfăşurarea Congresului al II-lea al Partidului Liberal Democrat din Moldova. 547 de delegaţi şi 195 de invitaţi din toate organizaţiile teritoriale s-au înregistrat cu mult înaintea începerii forului, iar cu jumătate de oră până la demararea lucrărilor Congresului sala mare a teatrului era arhiplină. Atmosfera emoţională a fost amplificată de filmul activităţii desfăşurate de PLDM între cele două Congrese: acţiunile proreferendum şi în sprijinul Convenţiei privind micul trafic de frontieră, atitudini vizavi de nefuncţionarea instituţiilor democratice şi în sprijinul revendicărilor pedagogilor şi, nu în ultimul rând, ajutoarele acordate de PLDM sinistraţilor. 

A venit timpul responsabilităţii şi implicării totale

Raportul Preşedintelui PLDM, Vlad Filat, a scos în evidenţă două dominante: construcţia de partid şi activitatea politică. Atât în plan organizatoric, cât şi în plan politic, PLDM este un partid al implicării, un partid al acţiunii care a reuşit să se impună pe scena politică. Iniţiativa pro-referendum, campania în favoarea semnării Convenţiei privind micul trafic la frontieră, atitudinile tranşante faţă de nefuncţionarea instituţiilor democratice, sprijinirea cadrelor didactice şi a populaţiei sinistrate, aceste şi alte activităţi au transformat PLDM într-un adversar de temut al comuniştilor şi al aliaţilor lor, care au reacţionat  prin represalii şi defăimare. Şi totuşi, „o idee, un proiect au căpătat contururi clare ale unei formaţiuni capabile din mers să se implice într-o bătălie politică decisivă pentru înlăturarea comuniştilor de la putere”, a menţionat în raport Vlad Filat.

„Evident că nicio schimbare nu poate avea loc atât timp cât la putere se află un partid autoritar. Reconstrucţia şi modernizarea Republicii Moldova poate avea loc numai într-o Moldovă democratică şi orientată sincer spre valorile europene, iar o asemenea Moldovă este, eminamente, una fără Voronin şi fără comunişti la guvernare. Unii au considerat că acest mesaj este prea radical şi are ca efect o politică agresivă a guvernării împotriva PLDM, însă tot mai evident devine faptul că, în bătălia în care ne-am implicat, nu există jumătăţi de măsură. Ne-am propus să ne implicăm activ, să fim hotărâţi, să avem poziţii clare în toate chestiunile de importanţă majoră şi am procedat ca atare. Cei care consideră că în Republica Moldova lucrurile se pot schimba prin reparaţii cosmetice sau prin diluarea puterii comuniste greşesc total. Comuniştii, prin definiţie, nu pot construi un stat democratic, o economie de piaţă funcţională şi nu ne pot duce în Uniunea Europeană. Numai înlăturarea deplină şi ireversibilă a Partidului Comuniştilor de la putere creează condiţii favorabile pentru realizarea programului nostru şi ascensiunea Republicii Moldova spre standardele europene”, a declarat preşedintele PLDM, Vlad Filat.

Chiar dacă până la scrutinul parlamentar a rămas aproape jumătate de an, respiraţia alegerilor se resimţea în fiecare frază. Sentimentul că Moldova este în pragul unor mari transformări era general şi a fost punctat tranşant la sfârşitul raportului: „Ocazia de a schimba mersul istoriei nu apare atât de des. Republica Moldova, o declar cu tărie, va ieşi din perioada neagră care a marcat începutul de secol, dar şi viaţa fiecăruia din noi. A venit timpul responsabilităţii şi implicării totale. Cred, sunt sigur că nu vom întra în istorie ca risipitori de şanse, ci ca o generaţie de politicieni care a îndreptat Moldova pe drumul normalităţii şi a redat cetăţeanului sentimentul de libertate şi demnitate”.

Discursurile delegaţiilor au venit să completeze atmosfera de mobilizare totală.

Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte al PLDM:

Crimele comise de regimul comunist nu vor rămâne nepedepsite!

„Partidul Liberal Democrat din Moldova a învăţat pe propria piele ce înseamnă justiţie comunistă. Mulţi colegi de-ai noştri au trecut prin coridoarele procuraturii şi au fost hărţuiţi pentru simplul motiv că au decis să adere la acest partid. Au vrut să ne distrugă, dar nu le-a reuşit. Ceea ce nu ne-a doborât în 2008 ne va face mai puternici în 2009. Fiecare zi de aflare la putere a clanului Voronin ne costă foarte şi foarte scump. Preţul pe care-l plătim este sărăcia, disperarea şi depopularea. Vreau să audă toată lumea: crimele comise de regimul comunist nu vor rămâne nepedepsite! La mai puţin de zece luni, am ajuns a treia forţă politică din ţară. Din moment ce oamenii au încredere în noi, înseamnă că suntem pe calea cea dreaptă, înseamnă că noi vom învinge.”

Mihai Godea, prim-vicepreşedinte al PLDM:

Vom demola parte cu parte acest sistem de opresiune

„Prin ceea ce suntem şi ceea ce facem reprezentăm singura formaţiune care se poate opune eficient guvernării actuale. Suntem singura forţă capabilă să aducă normalitatea în ţară şi trebuie să fim mândri că destinul ne-a hărăzit această sarcină. Noi suntem antipodul comuniştilor. Ideologiile noastre şi modul de a acţiona sunt ireconciliabile şi profund divergente. Noi nu putem convieţui politic împreună. „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti la guvernare!” nu este un simplu enunţ. Este singura cale spre lumină. Vom demola parte cu parte acest sistem de opresiune, rezervându-i dreptul de a exista doar în sălile de muzeu.  

În 2009, se va da bătălia pentru Republica Moldova. Pentru toţi cetăţenii care privesc la noi cu atâta speranţă, avem datoria să fim tari ca stejarii, să fim temeinici şi viguroşi. Să mergem cu demnitate înainte spre un viitor european, pe care îl vom făuri împreună.”
   
Vitalie Nagacevschi, preşedinte al Asociaţiei „Juriştii pentru drepturile omului”:

Unde e sărăcie, acolo apare pediculoza şi comunismul

„O maximă: comuniştii şi drepturile omului sunt două noţiuni incompatibile. Istoria deja ne-a demonstrat că unde e sărăcie, acolo apare pediculoza şi comunismul. După venirea la putere a regimului Voronin s-a început debandada în ceea ce priveşte drepturile omului. CEDO a început a se sufoca de numărul mare al cererilor din partea cetăţenilor Republicii Moldova. Drept urmare, Curtea a angajat încă trei jurişti care sunt responsabili de dosarele provenite din Republica Moldova. În creştere este nu numai numărul dosarelor, ci şi valoarea pecuniară a sumelor pe care trebuie să le achităm noi, contribuabilii.

O analiză sumară a dosarelor depuse de cetăţenii moldoveni la CEDO arată că, încetul cu încetul, cantitatea se transformă în calitate. Altfel spus, numărul mare de dosare care a fost examinat până acum şi care vizau sume de 5 sau 10 mii de euro se transformă în dosare mari, cu sume de milioane de euro. Subliniez: toate aceste sume vor fi plătite de noi, cetăţenii simpli ai acestui stat, şi nu de către persoanele care sunt vinovate de condamnarea Republicii Moldova la CEDO.”

Iulian Fruntaşu, vicepreşedinte al PLDM:

Să creăm istoria!

PLDM a atenţionat în repetate rânduri asupra arbitrarului şi a caracterului secret de care dau dovadă autorităţile în problema conflictului transnistrean. Iniţiativele în domeniu trebuie să fie consultate larg cu partidele politice, cu societatea civilă, înainte de a fi puse în circuitul diplomatic al mediatorilor. Orice înţelegere netransparentă cu Moscova poate trezi nesupunere civilă, destabilizând ţara şi mai mult. Memorandumul Kozak este un exemplu în acest sens.

Conflictul recent din Caucaz are drept efect major schimbarea paradigmei de securitate pe continentul european, iar autorităţile trebuie să acţioneze energic şi profesionist în noile circumstanţe pentru a consolida independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială.

Toţi împreună vom fi în stare să decomunizăm Moldova şi s-o europenizăm, în acelaşi timp. Cum nu putem fi daţi afară de pe harta Europei, tot aşa nu putem fi daţi afară din istorie. S-o creăm, deci!”

Mihai Şleahtiţchi, vicepreşedinte al PLDM, preşedintele organizaţiei teritoriale Bălţi:

„Desfăşurarea celui de-al doilea Congres al Partidului Liberal Democrat din Moldova în incinta Teatrului Naţional „V. Alecsandri” din Bălţi vine să confirme o dată în plus că formaţiunea din care facem parte pledează continuu pentru  contacte directe cu toţi cetăţenii, transferarea activităţilor în teritoriu, chiar şi acolo unde, la prima vedere, şansele democraţiei sunt mai mici. Pe de altă parte, Congresul de la Bălţi ne obligă pe noi, cei de pe loc, să ne mobilizăm la maximum pentru a demonstra că alegerea oraşului nostru pentru desfăşurarea înaltului for liberal-democrat a fost una corectă şi semnificativă.”

Declaraţia Congresului al II-lea al PLDM, numită şi declaraţia de la Bălţi, a făcut o radiografie a situaţiei social-economice şi politice a Republicii Moldova şi a trasat sarcinile imediate ale PLDM.
 
Marele om de cultură, simbolul municipiului Bălţi, Mihai Volontir, a apreciat înalt gestul liberal-democraţilor de a desfăşura Congresul formaţiunii la Bălţi şi şi-a exprimat convingerea că „aceşti oameni buni, adunaţi din toate raioanele, vor schimba situaţia din Moldova”.

Imediat după terminarea lucrărilor Congresului, delegaţii s-au îndreptat spre monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru a depune buchete de flori. Coloana liberal-democraţilor cu eşarfe verzi s-a întins pe o distanţă de peste două sute de metri, impresionând orăşenii şi semănând speranţa că şi la Bălţi lucrurile se pot schimba în bine. La 27 septembrie, ofensiva PLDM a început din nordul ţării, iar stratagema liberal-democrată promite să se transforme într-o strategie victorioasă.

Adela Vieru, www.jurnal.md