PLDM

Discursul domnului Alexandru Tănase la Congresul de constituire a PLDM

Stimaţi colegi,

Vreţi să mă credeţi, sunt copleşit de emoţii. Din două motive. În primul rînd, sunt conştient de responsabilitatea enormă pe care o avem noi faţă de oamenii care investesc atîtea speranţe în partidul nostru. Şi în al doilea rînd, sunt marcat de sentimentul de mîndrie pentru faptul că mă aflu în această sală cu voi împreună, cu camarazii mei de partid.  Fraţilor, din libertăţile pe care le-am avut noi pînă în 2001, la acest moment avem doar libertatea de a ne revolta la bucătărie. 

Comuniştii devin tot mai bogaţi, iar omul simplu rămîne şi mai sărac. În cea mai săracă ţară din Europa, familia prezidenţială a acaparat milioane şi oricine încearcă să denunţe acest fapt este stigmatizat ca fiind antistatalist şi duşman. Întreaga ţară a fost transformată într-o imensă secţie de poliţie unde libertăţile omului sunt călcate în picioare. Represiunile împotriva oponenţilor politici şi a concurenţilor în afaceri au devenit ceva uzual şi nu mai miră pe nimeni, nici măcar în reportajele de la ştiri nu mai nimeresc. Corupţia sufocă acest stat, în consecinţă sărăcia devine tot mai pronunţată, iar depopularea Republicii Moldova capătă un caracter de catastrofă naţională. Republica Moldova, datorită acţiunilor guvernării comuniste, a ajuns să fie eroul zilei la CEDO. Nu avem zi în care să nu avem noi şi noi condamnări ale acestui regim, pe care le plătim noi toţi, cu Dumneavoastră.
  
Formaţia  intelectuală şi morală de tip stalinist a şefului statului a făcut ca noţiunea de român să fie identică cu noţiunea de duşman, iar folosirea noţiunii de limbă română a ajuns să fie un act de curaj politic. Obsesia maniacală antiromânească a condus la votul de ieri din parlament despre care a vorbit domnul Filat, prin care majoritatea comunistă, în mod oficial, a instituit o politică de aparthaid şi segregare a cetăţenilor care deţin şi cetăţenia română. Ca o consecinţă a acestei politici antipopulare şi antiumane promovată de regimul Voronin, din paradisul comunist a evadat jumătate din populaţia ţării. De mult timp era cazul să fie pus punct acestei fărădelegi. Acesta şi este motivul pentru care mă aflu astăzi aici, lîngă Dumneavoastră.

Ne-am gîndit mult înainte de a lansa acest proiect politic. Or, ce înseamnă proiect? Proiect înseamnă idee şi am ajuns la concluzia că merită, merită deoarece o parte importantă a cetăţenilor noştri nu-şi regăsesc exponentul ideilor lor în actualul spectru politic. Or, toate ideile, opţiunile şi protestele oamenilor, oricît  de valoroase ar fi ele, nu reprezintă forţa atît timp cît sunt răzleţe şi în afara unui cadru organizat. Eu nu accept aserţiunea potrivit căreia noi avem prea multe partide politice. Realitatea demonstrează contrariul: de fapt, noi nu avem partide politice care să expună voinţa poporului. Comuniştii au reuşit să uzurpeze puterea şi să suprime libertăţile cetăţeneşti nu din motiv că ar fi prea puternice, dar deoarece partidele existente sunt prea slabe, sunt într-o permanentă şi furibundă căutare de noi trucuri pentru a ieşi din marja de eroare, sunt conduse de lideri slabi, lideri incapabili şi în care oamenii nu au nici o încredere. Aceste partide au devenit o adevărată calamitate pentru acest popor.
   
Stimaţi prieteni, adevăratele partide politice nu apar la întîmplare. Iar apariţia, naşterea PLDM vrea să confirme acest lucru. Partidul nostru s-a născut ca rezultat al profundei dezamăgiri faţă de vechea clasă politică, compensată de o speranţă sinceră de schimbare şi modernizare a societăţii. Aici, neprietenii noştri trebuie să caute explicaţia cum de s-a reuşit ca în timp de 2 luni de zile noi să avem zeci de mii de membri şi sute de mii de simpatizanţi. Partidul nostru s-a născut să dea un nou suflu vieţii publice. Programul partidului este încărcat de tăria interioară pe care o generează oamenii simpli de la Soroca, Nisporeni, Rezina, din toată ţara.

Eu mă mîndresc cu faptul că noi suntem prezenţi în toate localităţile din această ţară. PLDM va fi un veritabil colector de energii şi opinii ale oamenilor, opinii pe care, după accederea la putere, le va transforma în realităţi politice. Spre dezamăgirea neprietenilor noştri, la ora actuală PLDM reprezintă cel mai viu şi dinamic curent de opinie din societate. Asta ne face să fim puternici şi să ne dea credinţă în victoria noastră. Oamenii simt că noi niciodată nu-i vom trăda şi nu-i vom jertfi pentru interese josnice şi  meschine, asta-i face pe oameni să ne creadă pe noi şi să vină la noi, iar, odată ajunşi la noi în partid, devin un tot întreg pe care nimeni niciodată nu va putea să-l înfrunte. Şi, în final, pentru a ne atinge scopul vom avea de dat mai multe lupte, principala dintre care va fi cea din 2009, cînd se va da marea bătălie dintre  bine şi rău, o luptă crucială pentru poporul nostru, pe care nu avem dreptul s-o pierdem. Fie noi vom învinge şi vom merge în Europa, fie vom pierde şi vom merge în stepele Mongoliei. Nu ne va ierta nimeni dacă ne vom lăsa înfrînţi în această mare bătălie. O altă cale nu există. De altfel, nici timp nu avem suficient, aşa că ne vom învăţa să învingem din mers.
       
Dumnezeu să ne ajute !