Declarația PLDM cu privire la eșecul referendumului din municipiul Chișinău

PLDMEșecul rușinos al binomului PSRM-PD în cadrul referendumului de duminică din capitală a demonstrat nevoia unei schimbări politice, atât în Chișinău cât și în restul Republicii Moldova. Mimarea democrației și suportul reciproc al PSRM-PD în eliminarea cetățenilor din actul decizional, a fost taxat prin lipsa la urne. În mod evident așteptările electoratului sunt legate de o nouă ofertă politică pe segmentul de dreapta, pe care o pot oferi partidele veritabil pro-europene de opoziție.

Referendumul de duminică poate fi tratat ca un credit în alb acordat partidelor pro-europene. Felul în care va fi tratată această nouă oportunitate va demonstra gradul de maturitate al actorilor politici și a liderilor lor. Alegerile anticipate în capitală pentru funcția de Primar General și Consiliul municipal sunt primul test la care vor fi supuse aceste partide.
În același timp, așteptăm responsabilitate din partea actorilor vizați în acest referendum pentru o soluție rapidă și corectă în reabilitarea mecanismelor democratice de guvernare în capitală.

PLDM califică greșită decizia unor actori politici de a interpreta rezultate referendumului, negând probleme cu adevărat grave ale Chișinăului.

Comunicat de presă

pldm2014lll.jpgPartidul Liberal Democrat din Moldova califică mincinoasă și lașă declarația președintelui Parlamentului Andrian Candu cu privire la PLDM. Înțelegem predilecția pentru noi, dar amintim că Republica Moldova a fost guvernată de o alianță din trei partide în care PD a jucat un rol important. Amintim, și cu acest prilej, că PD a controlat domeniul economic în guvernele AIE și a inițiat și insistat pe un șir de decizii controversate și periculoase pentru economia moldovenească. Decizia de vânzare a aeroportului poarta semnătura ministrului PD al economiei Valeriu Lazăr, decizia de acoperire a pierderilor băncilor comerciale – a ministrului Andrian Candu. Analizate sub aspect de consecințe vom descoperi că singurul partid care a avut de câștigat de pe urma vânzării aeroportului și a devalizării rezervelor Băncii Naționale au fost PD și clientela acestuia.
Înțelegem insistența cu care PD încearcă să scape de povara acestor efecte. Dar nu mai suntem în 2015. Societatea a reușit să înțeleagă cine sunt adevărații beneficiari ai marilor fapte de corupție din Republica Moldova. Relația PD - Shor este una definitorie.

Vă rugăm să rețineți, dl președinte al Parlamentului, că nu PLDM a cumpărat deputați. Nu PLDM controlează justiția. Nu PLDM a uzurpat puterea în Republica Moldova. Nu PLDM a modificat sistemul electoral pentru a scăpa de justiție. PLDM nu are ce ascunde. Când, data viitoare, o să acuzați PLDM de corupție, încercați să personalizați fapta și apoi căutați vinovatul. Vă garantăm că este în PD. Ați absorbit cu pofta criminală tot ce a fost toxic în PLDM. Și încă un detaliu. Este lipsit de noblețe ca din postura de fost ministru al economiei, care a inițiat și promovat un proiect ce a dus la furtul unui miliard de dolari din rezerva Băncii Naționale, să puneți vina în cârca ministrului Educației. Acuzația este alogică, atât moral, cât și din perspectiva sistemului de management.


Muncim asupra constituirii unei echipe care să ofere speranță acestei țări. Vrem să revenim la valorile care ne-au consacrat. PLDM este un partid nou.

DECLARAȚIA PLDM CU PRIVIRE LA ATACURILE DE TIP HIBRID LA ADRESA SECURITĂȚII NAȚIONALE A REPUBLCII MOLDOVA

PLDMPartidul Liberal Democrat atenționează opinia publică asupra unui atac mediatic de tip hibrid la adresa Republicii Moldova. Un pretins film documentar despre istoria Moldovei, care are ca autor un fost consilier al liderului separatist Evgheni Șevciuk, iar drept regizor aceeași persoană care a semnat filmul propagandistic "Atac asupra Moldovei", finanțat din surse obscure, încearcă să inoculeze ideea unei lipse de identitate a populației majoritare și a oricărui drept de continuitate istorică pe acest teritoriu. Filmul este promovat de Igor Dodon și a cuprins ca perioadă de producție întregul său an de președinție.

Pornind de la faptul că marea majoritate a studiourilor din Republica Moldova nu dispun de bugete pentru producție, este dubioasă generozitatea finanțatorului pentru un proiect îndoielnic cu tentă pronunțat propagandistică. Având în vedere că bugetul pentru producția pretinsului film este girat de președintele Igor Dodon, anunțat ca și donație externă, PLDM cere Serviciului de Informație si Securitate să stabilească sursele de finanțare a acestui film, dar și a donatorilor externi ai președintelui Dodon.
PLDM găsește suspectă și periculoasă pentru Republica Moldova generozitatea donatorilor externi ai președintelui, care satisfac fără rezerve pornirile exagerate ale lui Igor Dodon în materie de imobiliare, sau mai nou, în destabilizarea situației interne a țării.

Rugăm ca Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova să ofere o expertiză a conținutului filmului.

Fracțiunea PLDM insistă ca președintele Parlamentului Andrian Candu, care a vorbit în nenumărate rânduri despre pericolul manipulării externe, să protejeze populația Republicii Moldova, în special copiii, pentru care este prevăzută o versiune separată a filmului, de propagarea unui mesaj propagandistic și umilitor.

PLDM cere Ministerului Educației și Culturii să întreprindă măsurile cuvenite pentru ca acest produs mediatic toxic să nu ajungă în școli ca și material didactic alternativ.

PLDM cheamă societatea și deputații responsabili din Parlamentul Republicii Moldova să susțină modificarea art. 13 din Constituție, ca și măsură de prevenire a atacurilor murdare la adresa identității etnice și culturale a populației majoritare a Republicii Moldova, dar și pentru restabilirea adevărului științific cu referință la limba vorbită pe teritoriul Republicii Moldova.

PLDM atenționează opinia publică asupra unui atac mediatic la adresa Republicii Moldova

PLDMConducerea Partidului Liberal Democrat atenționează opinia publică asupra unui atac mediatic la adresa Republicii Moldova, purtat de către Federația Rusă și ghidat de către președintele Igor Dodon. Este vorba despre pretinsul film documentar „Istoria Moldovei", prin care se încearcă inocularea ideii unei lipse de identitate a populației majoritate și a oricărui drept de continuitate istorică pe teritoriul Moldovei.

Într-o conferință de presă, președintele PLDM, Viorel Cibotaru, a spus că președintele Igor Dodon și-a consacrat primul an de mandat unui proiect cinematografic foarte dubios, astfel transformând instituția prezidențială într-o anexă a Kremlinului, care reflectă mai mult interesele statului rus decât pe cele ale cetățenilor Republicii Moldova.

Deputatul Tudor Deliu, președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, a cerut șefului statului să facă publice datele despre proveniența banilor pentru reparația clădirii Președinției și a reședinței de la Condrița, să anunțe care sunt sursele fundației de binefacere patronate de soția sa, cât și sursa de finanțare a filmului „Istoria Moldovei". Potrivit parlamentarului, atât timp cât sursa banilor este incertă, fenomenul capătă denumirea de abuz de putere, delapidare de fonduri și corupere pasivă.

Citeşte în întregime

PLDM înregistrează un trend pozitiv

PLDMRezultatele ultimului sondaj de opinie, făcut public la 6 noiembrie curent, arată că 98 la sută dintre moldoveni sunt dispuşi să ia în considerare o ofertă electorală din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Este cea mă bună clasare a unui partid din Republica Moldova într-un top al neîncrederii. Rating-ul PLDM s-a dublat în ultima jumătate de an, fapt ce demonstrează un trend pozitiv.
Sondajul mai scoate în evidență faptul că 60 la sută din populaţia ţării ar prefera, în cazul alegerilor parlamentare viitoare, un candidat pentru circumscripţii reprezentat de un partid politic.

Citeşte în întregime

Declarația Consiliului Politic Național al PLDM

PLDMÎntrunit în ședință la 4 noiembrie 2017, Consiliul Național Politic al PLDM DECLARĂ:

Constatăm cu îngrijorare că, în disperarea de a se menține la putere, actuala guvernare sfidează în mod deliberat atenționările societății civile, ale partenerilor de dezvoltare, ale experților naționali și internaționali, recomandările Comisiei de la Veneția privind derapajele antidemocratice și înrăutățirea situației social-politice și economice.

Așa-zisa stabilitate, la care face trimitere guvernarea, nu este decât mimarea, sfidarea și profanarea valorilor democratice și a statului de drept și, în consecință, adâncirea crizei social-politice. Instituțiile statului rămân în continuare ostatice ale regimului, justiția slujește guvernarea, exodul populației ia proporții uriașe, iar oamenii rămași supraviețuiesc la limita sărăciei.

Declarațiile guvernării privind adeziunea la cursul pro-european al Republicii Moldova sunt sterile, nu au acoperirea unor reforme reale în folosul cetățenilor și urmăresc doar intenția de a obține finanțare externă. În realitate, guvernarea, care a uzurpat puterea, continuă acțiunile de distrugere sistemică a partidelor de opoziție, de epurare a funcționarilor publici incomozi și de corupere sau persecutare a aleșilor locali neloali puterii.

Citeşte în întregime

Iurie Țap: Autoritățile locale sunt văduvite de drepturile lor

PLDMPolitica fiscală este foarte importantă. Ea trebuie să devină baza bugetelor locale, care să asigure creșterea pe plan local. Cât de reusită ar fi politica macro-economică a statului, fără dezvoltarea locală durabilă, creșterea nu va fi una care să asigure calitatea vieții cetățenilor, cu atât mai mult cu cât unele competențe sunt realizate de autoritățile locale. De aceea dorim ca autoritățile locale să fie tratate respectiv. Guvernul și parlamentul sunt obligate să creeze capacitățile pentru ca APL-urile să-și poată realiza competențele pe care statul le-a acordat. Urmăriți mai jos luarea de cuvânt a deputatului Iurie Țap de la tribuna Parlamentului pe marginea proiectului de lege privind modificarea politicii bugetar fiscale și vamale.

PLDM nu va susține moțiunea comuniștilor

PLDMInițiativa fracțiunii comuniștilor de a aduna semnături de la deputați pentru a înainta o moțiune simplă împotriva judecătorilor Curții Constituționale contravine tuturor normelor legale și nu va fi susținută de către deputații PLDM. Declarația a fost făcută de președintele fracțiunii parlamentare liberal-democrate, Tudor Deliu.

„PCRM a venit cu această inițiativă într-un moment de supărare. În primul rând, trebuie să clarificăm unele lucruri. Moțiunea simplă este expunerea poziției Parlamentului asupra unor poziții interne sau externe. Ceea ce ține de moțiunea simplă asupra activității Curții Constituționale este o încălcare a prevederilor constituționale. CC nu e organul care elaborează politici în domeniu și Parlamentul nu poate să înainteze moțiuni simple împotriva CC", a declarat Tudor Deliu.

Deputatul PLDM a ținut să precizeze că, pentru a putea fi înaintat, acest proiect trebuie să fie semnat de cel puțin 15 deputați.

„Dacă vor fi susținuți de fracțiunea PSRM, ar putea ajunge în procedură parlamentară. Apoi Biroul Permanent va decide dacă este sau nu acceptată. Eu sunt membru a biroului și chiar dacă am unele păreri cu privire la activitatea CC, eu nu voi vota pentru că nu pot să-mi permit să încalc Constituția", a adăugat Tudor Deliu.

Tudor Deliu: Un prim pas pentru stabilirea unui adevăr istoric

PLDMCurtea Constituţională a dat aviz pozitiv proiectului de lege, iniţiat de fracţiunea parlamentară a PLDM privind modificarea articolului 13 din Legea Supremă, prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine" cu „limba română".

Liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, a subliniat că, în timpul apropiat, proiectul de lege va fi înregistrat în Parlament, pentru a fi supus tuturor procedurilor.

„Din expunerea Curții, ne-am convins că proiectul de modificare a art. 13 din Constituție poate deja fi înaintat în Parlament și, respectiv, supus procedurilor parlamentare, fără a mai aștepta cele șase luni prevăzute de regulament cu referire la modificarea Constituției. Noi, autorii proiectului, de la început eram de părerea că ar putea exista asemenea variantă, însă, pentru evitarea oricăror suspeciuni, am considerat necesar să ne adresăm la CC, ceea ce a confirmat că hotărârea din decembrie 2013 trebuie să fie executată. Sper că în timpul apropiat noi vom înregistra proiectul în Parlament și va fi inclus în procedură legislativă", a menționat Tudor Deliu.

Proiectul de lege a fost semnat de către 34 de deputaţi din toate fracţiunile, cu excepţia PCRM şi PSRM, dar pentru a deveni lege este nevoie de voturile a 67 de legislatori. În acest context, Tudor Deliu a opinat că „şi în PD există persoane care spun că limba vorbită este română, inclusiv şi preşedintele Parlamentului. O să vedem care este consecvenţa acţiunilor lor, dacă există o corelare dintre vorbe şi fapte".

Tudor Deliu a mai menționat că „din 1994, de la adoptarea Constituţiei, problema limbii vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a stârnit controverse.

„Astăzi a fost făcut un prim pas pentru stabilirea unui adevăr istoric - cetățenii din Republica Moldova vorbesc limba română", a declarat Tudor Deliu.

În 2013, Curtea Constituţională a decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română şi că textul Declaraţiei de Independenţă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.

Urmăriți mai jos declarațiile lui Tudor Deliu.

Viorel Cibotaru-invitatul emisiunii Important

PLDM Președintele PLDM, Viorel Cibotaru, a fost protagonistul emisiunii „Important" de la TVC21. Liderul PLDM s-a expus asupra mai multor probleme de actualitate, cum ar fi crearea frontului comun al partidelor veritabil pro-europene, sistemul electoral mixt, derapajele antidemocratice ale guvernării, acțiunile instituției prezidențiale, dar și schimbările ce au loc în formațiunea pe care o conduce și planurile de viitor ale partidului. Urmăriți mai jos emisiunea „Important", moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța.

Subcategorii