Lansarea în campanie a Partidului Liberal Democrat din Moldova, 12 octombrie

Discursul preşedintelui PLDM, Vlad Filat

PLDMDragii mei prieteni,

Vă mulțumesc din tot sufletul pentru că sunteți aici! Vă mulțumesc pentru că vă pasă de Republica Moldova!

Mă bucur că suntemumăr la umăr în aceeași echipă, în această bătălie decisivă pentru viitorul țării noastre! Vă mulțumesc tuturor pentru angajamentul asumat de a servi Republica Moldova și cetățenii săi!

Mulțumesc, în mod special, tinerilor noștri! Voi sunteți viitorul Republicii Moldova! Viitorul vostru este cauza PLDM!

Astăzi dăm startul campaniei noastre. Dar, în realitate, noi am lansat această campanie mult mai devreme.

Aceasta s-a întâmplat acum șapte ani, când am creat partidul. A urmat anul 2009, când ne-am ridicat din genunchi, când ne-am recuperat țara care ne aparține, când ne-am angajat să aducem schimbările în bine așteptate de poporul nostru.

După ani de izolare comunistă, poporul nostru a cerut să ne mișcăm spre Europa.

După ani de stagnare comunistă, poporul nostru a cerut o economie reală, modernă, ​​europeană.

După ani de dictatură comunistă, de blocare a internetului, de maltratare a protestatarilor pașnici, poporul nostru și-a cerut drepturile și o justiție europeană reală.

Efortul și curajul vostru au făcut posibilă schimbarea în 2009. Cu ajutorul vostru, în ultimii 5 ani PLDM mișcă Moldova înainte. Dar oare putem considera că am făcut tot ce ne-am propus? Nu, încă nu. Noi am dat doar startul.

Noi am trezit țara noastră și am pus-o în mișcare.

Noi am spus: destul cât am mers pedrumuri vechi, înguste și distruse... pe drumurile comuniștilor care nu duceau nicăieri! Și am început să construim autostrăzi europene moderne.

Noi am spus: destul cu patrulele de circulație corupte! Și am început să facem reforme serioase în forțele de poliție.

Noi am spus: destul cu moștenirea comunistă în educație, destul cu înșelăciunea la examene! Și am început să modernizăm infrastructura școlară, să organizăm un altfel de bacalaureat, unul care recompensează pe merit performanța elevilor cinstiți.

Mai presus de toate, noi am început să mișcăm Moldova spre un viitor european - am obținut eliminarea vizelor de călătorie în Europa începând cu luna aprilie; am semnat și ratificat Acordul de asociere și de liber schimb cu UE.

Este meritul tuturor cetățenilor care ne-au dat mandat să mișcăm țara înainte spre Europa. Este efortul constant al întregii echipe a PLDM. Este rezultatul muncii de zi cu zi al colegilor noștri din guvern.

Iurie, mă bucur pentru prestația ta ca prim-ministru. Din momentul în care ai preluat ștafeta, am fost sigur că tot ce am început să facembun pentru Republica Moldova va fi continuat în mod ireproșabil. Și așa și este.

Vreau să mai declar o dată, dar așa ca să audă toți cârcotașii care nu pot dormi de grija ce ne-o poartă: după scrutinul din 30 noiembrie, Iurie Leancă va fi candidatul PLDM pentru o nouă investitură la funcția de prim-ministru!

PLDM este și va fi în continuare o echipă a oamenilor performanți!

Dragi prieteni,

Republica Moldova se află din nou la răscruce, iar noi suntem din nou chemați să aducem schimbări și mai mari. Și, încă o dată, noi le vom aduce!

Cea mai mare schimbare pe care o va aduce PLDM este un Viitor European pentru copiii noștri. Aceasta este speranța care s-a născut în aprilie 2009. Acesta este visul care ne însuflețește și ne mobilizează.

Europa nu este o dogmă; nu este o idee abstractă.

Europa este ceva mai profund; este realizarea a ceea ce suntem de fapt.

Europa se bate pentru emanciparea noastră; Europa este calea noastră spre libertate.

Europa este parte din ADN-ul nostru. Avem o istorie europeană, o cultură europeană, o limbă europeană. Cum să nu avem și un viitor european?

Știm cu toții ce înseamnă un viitor european. Înseamnă o țară mai stabilă, mai bună, mai echitabilă, mai eficientă și mai prosperă. Un viitor european înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii mai mari, școli mai bune, drepturi mai multe, circulație fără orice restricții. Noi pentru acest viitor ne luptăm.

Este greu de crezut că cineva s-ar putea opune unui astfel de viitor pentru Republica Moldova și pentru copiii noștri. Cu toate acestea, alegerile din 30 noiembrie se vor baza pe două opțiuni: a merge înapoi cu cei care se opun unui viitor european; sau a merge înainte cu cei care au început deja să construiască acest viitor?

Sub guvernarea comunistă, eram împrejmiuți de sârmă ghimpată. Dar noi am tăiat această sârmă și am deschis granița. Aceasta este alegerea: izolarea cu adepții unui trecut comunist falimentar; sau libertatea de circulație cu PLDM.

Când ne-am propus eliminarea vizelor de călătorie în Europa, Voronin a declarat că asta-i un basm. Dar noi am făcut să fie o realitate. Deci, asta este alegerea: mentalitatea învechită a comuniștilor;sau spiritul de învingător al PLDM.

Când am chemat să ne mișcăm pe direcția integrării europene, liderul PCRM a declarat că asta nu se poate întâmpla în o sută de ani. Dar acum avem acord de asociere și țintim calitatea de membru. Asta este alegerea: o viață fără perspective cu fosilele comunismului; sau un viitor european cu PLDM.

Moldova nu trebuie să meargă înapoi, ea deja a fost acolo și a avut de îndurat umilințe cumplite. Moldova poate merge doar înainte, spre un viitor european luminos, împreună cu PLDM!

Moldova nu trebuie să renunțe la speranța care a renăscut în 2009. Noi și numai noi putem decide în noiembrie să continuăm să clădim această speranță.

Să mergem înainte nu va fi ușor deloc. Avem de muncit din greu. Dar am făcut deja o parte din lucru împreună. Pentru a aduce mai multe schimbări pe care țara le așteaptă, PLDM are un plan concret. PLDM are Planul 2020.

Vă îndemn să citiți Planul nostru - fiecare detaliu este on-line - și veți vedea ce fel de schimbări și ce fel de viitor oferă PLDM.
Planul 2020 detaliază măsuri concrete de creștere a ratei de ocupare a forței de muncă, cum ar fi credite ieftine pentru IMM-uri, noi instalații de prelucrare a produselor alimentare, precum și o nouă infrastructură, inclusiv conectarea fiecărei case la apă curată în următorii ani. Și dacă vreți un viitor cu noi locuri de muncă, atunci vreți PLDM.

Planul 2020 conține măsuri reale de îmbunătățire a educației, cum ar fi mai multe oportunități de instruire și salarii mai mari pentru profesori, ceea ce va face ca școlile să fie mai responsabile față de părinți. Planul 2020 va spori calitatea învățământului în universitățile noastre. Și dacă vreți un viitor mai bun al educației pentru copiii noștri, atunci vreți PLDM.

Planul 2020 descrie măsuri pentru întețirea luptei împotriva corupției, cum ar fi continuarea reformelor în poliție și verificarea fiecărui judecător la capitolele competență și integritate. Și dacă vreți un viitor cu mai puțină corupție și mai multă dreptate, atunci vreți PLDM.

Dar mai presus de toate, Planul 2020 oferă o foaie de parcurs, cu o destinație foarte concretă: Republica Moldova - membru cu drepturi depline al UE până în 2020! Și dacă vreți pentru copiii voștri un viitor european, atunci vreți PLDM.

Așa mișcăm Moldova înainte. Mergemînainte, pentru ca muncitorii noștri calificați să se poată bucura de o viață decentă prin munca lor.

Mergem înainte, pentru ca în țara noastră drumurile europene moderne să devină o regula, și nu o excepție.

Mergem înainte, pentru ca fermierii noștri să poată obține cele mai bune prețuri pentru culturile lor.

Mergem înainte, pentru ca tinerii noștri să-și poată dezvolta capacitățile intelectuale, beneficiind de cea mai bună educație posibilă, pentru ca ei să poată concura pentru cele mai calificate și înalte funcții. Suntem convinși că,având un sistem european de educație, Moldova va fi în stare să arate lumii că și limba rusă poate să fie o limbă europeană. Pentru că în Europa toate limbile sunt puse în valoare și respectate.

Planul 2020 PLDM oferă o hartă a tuturor acestor mari schimbări.

Prieteni, doar 49 zile ne mai despart de una dintre cele mai importante alegeri. Noi putem face alegerea corectă pentru a mișca Republica Moldova înainte pe drumul cel bun. Dar avem nevoie de ajutorul vostru.

Vă îndemn să vorbiți cu familiile voastre, cu rudele și vecinii voștri. Explicați-le esența alegerii pe care o au de făcut. Spuneți-le că alegerea este crucială: ori înapoi în închisoarea popoarelor, ori înainte spre un viitor european.

Moldova are nevoie de implicarea fiecăruia dintre voi!

Vă chem să găsiți timp că să construim împreună viitorul european al copiilor noștri! Și pentru asta ei ne vor fi recunoscători.

Dragii mei prieteni,

Eu știu că în viața noastră sunt multe frustrări.

În cele două decenii de independenţă a crescut o întreagă generaţie – o generație de sacrificiu. O generaţie pentru care oportunităţile păreau prea îndepărtate. O generaţie pentru care o viaţă normală părea imposibil de realizat.

La est și la vest, la nord și la sud, la Chișinău și în regiuni - în limba română și în toate celelate limbi vorbite la noi - spunem același adevăr: moldovenii s-au sacrificat pentru a construi o viață mai bună pentru copiii lor, pentru familiile lor, pentru comunitățile lor.

În aceste acte de sacrificiu eu văd o speranţă pentru noi toți. Unii spun că suntem divizați, dar ceea ce văd eu este că de 20 de ani oamenii acestei țari au muncit pentru a construi o societate mai puternică. Poate uneori nu se vede că am lucrat împreună, unul lângă altul, dar așa a fost.

Noi ne confruntăm cu numeroase provocări. Dar avem şi o mare oportunitate – să definim cine suntem pentru a începe să scriem istoria noastră, să construim o ţară care poate transforma viața cetățenilor indiferent de etnie, credință sau limba vorbită.

Doar împreună putem asigura că vom avea generații prospere, născute în anii de sacrificiu.

Viața în Republica Moldova nu este atât de ușoară. Dar știu că fiecare dintre noi, fiecare cetățean al țării noastre merită mult mai mult. Nouă ne stă în puteri să oferim copiilor noștri tot ce este mai bun. Țara noastră scumpă are nebănuite resurse. Iar noi avem atâta tărie în mâinile noastre!.

Astăzi, Europa ne întinde mâna. Haideți să folosim toată energia noastră în următoarele 49 zile pentru a ne asigura că putem aduce marile schimbări de care Republica Moldova are nevoie și pentru a asigura viitorul european pe care copiii noștri îl merită.

ÎNAINTE pentru Moldova!
ÎNAINTE spre un viitor european!

***

Discursul prim-vicepreşedintelui PLDM, Iurie Leancă

PLDMStimate domnule preşedinte, Vlad Filat,

Onorată asistenţă,

Dragi colegi şi prieteni din familia liberal-democrată a Moldovei,

În doar şapte săptămâni Moldova va face o alegere. Va fi cea mai decisivă alegere de la declararea Independenţei ţării noastre. O alegere care va arăta că Moldova are un viitor european.

Ziua de 30 noiembrie 2014 va confirma odată şi pentru totdeauna că ne-am debarasat de trecut şi că apropierea țării noastre de Uniunea Europeană nu va mai cunoaştecale întoarsă.

În 2009, am reuşit să ne rupem din întunecata strâmtoare comunistă care ne-a ţinut captivi opt ani de zile. Opt ani rataţi pentru modernizarea şi dezvoltarea ţării. Opt ani în care am înţeles că, pentru Moldova, singura şansă ca să devină un stat modern este integrarea europeană.

Din 2009, guvernele conduse de Partidul Liberal Democrat din Moldova schimbă viaţa oamenilor și viața țării. În unele domenii transformările sunt vizibile. În altele - am pus temelia pentru schimbări cardinale, pe care urmează să le facem.Cert este un lucru, dragi colegi: am demonstrat că Partidul Liberal Democrat este generatorul schimbării. Este formațiunea care transformă şi modernizează Moldova.

Dovadă sunt rezultatele pe care le-am obţinut în acești ani - mult mai multe decât vom menţiona, azi, aici - și care vorbesc despre calitatea şi capacitatea echipei noastre.

Am început, în acești ani, să construim drumuri bune, drumuri de calitate. Chiar peste trei zile vom inaugura traseul naţional Sărăteni-Soroca, reconstruit în totalitate. O arteră de 93 de kilometri, care trece prin zeci de localităţi. Iar în acest an, pentru prima dată, am alocat din bugetul naţional fonduri pentru reparaţia şi construcţia drumurilor de la ţară - peste 400 de milioane de lei.

Am început proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare. În anii ce urmează, fiecare cetăţean va fi conectat la apeduct şi la sisteme de canalizare.Am pus bazele interconexiunii energetice cu Uniunea Europeană care, în doar doi ani, va consolida securitatea ţării şi va aduce cetăţenilor noştri servicii de calitate, la preţuri avantajoase.

O veritabilă furtună a schimbărilor are loc astăzi și în educație. Am aprobat un nou Cod al Educaţiei şi Strategia „Educația 2020", care vor transforma domeniul în unul accesibil, relevant şi de calitate. Dar nu ne-am limitat doarla îmbunătăţirea cadrului legal. Cu sprijinul partenerilor noştri, reconstruim şi dotăm cu bunuri peste 850 de grădiniţe din satele noastre.

Modernizăm şcolile şi-i susţinem cu salarii majorate pe cei din domeniul educaţiei. Şi sunt încrezător că vom reuși să creăm un sistem educațional performant. Doar că trebuie să fim consecvenți și perseverenți.

Stimați colegi,

Ştiu că, în pofida numeroaselor reforme cărora le-am dat startul în ultimii ani, o bună parte din cetăţenii noştri încă se mai confruntă cu probleme. Încă mai sunt dezamăgiţi de faptul că lucrurile nu se mişcă atât de repede pe cât le-am promis şi pe cât s-au aşteptat.Dar noi nu avem de gând să privim, nepăsători, la probleme și să le permitem să ne dirijeze destinele. Pentru că nouă ne pasă!

Tocmai de aceea, venim cu un proiect clar de eliminare a acestora - „Planul 2020". Un plan care demonstrează că PLDM ştie exact ce are de făcut pentru ca să îmbunătăţească viaţa oamenilor. Un plan care va aduce transformări şi mai mari, de o anvergură fără de precedent, în direcţiile esenţiale pentru țara noastră. Un plan care, odată transpus în viaţă, va asigura reintegrarea ţării şi viitorul ei european.

Iar, atunci când vorbesc despre viitorul european al Moldovei, știți foarte bine că nu o fac la modul abstract. O fac de pe poziția unui om care s-a dedicat plenar acestui țel, transformându-și convingerea într-o întreagă activitate profesională.

Dragi prieteni,

În acești cinci ani, zi de zi și pas cu pas, noi am convins capitalele europene că Republica Moldova merită o perspectivă europeană. Am insistat pe faptul că Acordul de Asociere este vital pentru relaţia noastră cu Uniunea Europeană. Am coordonat - cu multă îndârjire și multă pasiune - procesul de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni. Și am pledat pentru o implicare mult mai mare a Uniunii Europene în reformarea justiţiei.

Astăzi mă bucur că vă pot spune, o dată în plus, că în toate discuţiile pe care le-am avut cu liderii europeni am auzit un singur lucru - că Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene. Că Moldova, pe bună dreptate, merită un viitor european. Şi dacă, acum, vom alege cu toții acest viitor european, Europa se va pune zid pentru noi.

Viitorul european este calea ce ne va aduce schimbarea și progresul - fie că este vorba de reforma justiţiei şi respectul față de lege, de locurile de muncă, de lupta împotriva corupţiei sau de un sistem mai bun de educaţie.

Într-un cuvânt, viitorul european înseamnă o viaţă normală pentru fiecare!

Iar acest lucru nu se va întâmpla, dacă şarlatanii şi trişorii care vor să ne ducă ţara în trecut își vor face loc în viaţa politică. Aceşti trişori ne promit un viitor roz, însă practicile lor sunt tenebre, iar soluțiile - eșuate încă acum un secol. Ei vă promit o viață prosperă fără un minim efort, știind prea bine că așa ceva nu a fost posibil nicăieri și niciodată.Acești trișori, de facto, profită din plin de toate libertăţile şi traiul confortabil european, însă pe noi vor să ne priveze de aceste drepturi. Vor să ne întoarcă la izolare și declin, să ne ducă în zona cenușie a instabilităţii şi a regresului.

Pe fundalul acestor zbateri disperate de a opri mersul firesc al istoriei şi al evoluţiei, Partidul Liberal Democrat din Moldova s-a afirmat ca o echipă matură și responsabilă. O echipă care vrea stabilitate, în loc de dezmăţ, care vrea pace, în loc de revoluţii, care vrea solidaritate, în loc de dezbinare.

Iar eu personal mă bucur că Partidul Liberal Democrat din Moldova este formaţiunea care le-a dat oamenilor noștri un sentiment demult râvnit - cel al demnității.

Demnitatea a revenit în viața noastră odată cu ziua de 28 aprilie, de când nu ni se mai cere viză ca să mergem la Roma sau Paris, ci ni se zâmbește la trecerea frontierei.Demnitatea ne-a însoțitatunci când, semnând Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, am asigurat un viitor european copiilor noştri. Și tot cu demnitatedăm, astăzi, start campaniei electorale a PLDM - Înainte, spre un Viitor European!

Sunt lucruri pe care le-am reușit pentru că am fost uniţi. Uniţi în a promova reforme dure, dar necesare. Uniţi în faţa provocărilor interne, dar și regionale. Uniţi în faţa rău-voitorilor cursului promovat de Partidul Liberal Democrat începând cu 2009.

Fără de PLDM - cea mai mare formațiune de orientare europeană din țară - nu ar fi fost posibilă schimbarea puterii în 2009 şi nici formarea unei coaliţii pro-europene de guvernare. O coaliție care a apropiat mai mult ca niciodată Moldova de Europa.

Stimați cetăţeni,

Am aderat la Partidul Liberal Democrat deoarece am văzut în echipa sa capacitatea de a schimba Moldova. Am devenit şef al diplomaţiei moldoveneşti tocmai ca să asigur un viitor european ţării noastre. Am acceptat funcţia de Prim-ministru, deoarece am vrut să continuu pe calea schimbărilor în bine pentru întreaga țară. Şi sunt gata să îmi continui activitatea de Prim-ministru, pentru ca viitorul european să devină realitate. Şi îţi mulţumesc, dragă Vlad, vă mulţumesc vouă, dragi colegi şi tuturor celor prezenţi azi, aici, pentru încredere şi susţinere.

De aceea, stimaţi cetăţeni ai Republicii Moldova, fie că vă aflaţi în ţară - la nord, la sud sau în raioanele de est -, fie că sunteţi în afară, vă spun cu toată convingerea:

Dacă doriţi un trai asigurat, un loc bine plătit de muncă, o educaţie mai bună pentru copiii voştri, susţineţi echipa PLDM!

Dacă doriţi o luptă serioasă împotriva corupţiei, daţi-ne mandatul vostru!

Votaţi PLDM, dacă doriţi un viitor european şi ca Moldova să revină acasă, în Europa!

***

Discursul ministrului AEIE, Natalia Gherman

PLDMStimaţi colegi, dragi prieteni,

În 2009 PLDM a venit cu o agendă politică ambiţioasă - să apropiem Moldova de Uniunea Europeană prin încheierea unui Acord de Asociere politică şi integrare economică. Am promis că vom obţine pentru cetăţenii noştri dreptul de a călători fără vize în Europa. Am dorit să readucem sentimentul de libertate, demnitate şi siguranţă în viaţa oamenilor.

Au fost mulţi care ne sorteau la eşec! Dar astăzi mă bucur să declar că noi am Reuşit! Pentru că noi suntem Europeni! Pentru că Moldova este o ţară Europeană! Pentru că viitorul nostru este unul European!

Din luna aprilie cetăţenii noştri pot călători nestingherit în Uniunea Europeană. Deja peste 300.000 de moldoveni au beneficiat de acest drept. Datorită Planului de acţiuni cu UE pentru liberalizarea vizelor am reuşit să punem pe roate reforma justiţiei şi afacerilor interne.

Acordul de Asociere a fost negociat, semnat şi ratificat. Iar de la 1 septembrie, odată cu implementarea noului Acord, a început să funcţioneze Spaţiul comun de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Producătorii şi fermierii din ţara noastră au deja acces pe piaţa europeană în condiţii mai avantajoase.

Sunt mândră că astăzi Moldova este privită cu respect atât în Vest, cât şi în Est. Politica noastră externă este una previzibilă, corectă şi are la baza interesul naţional. Moldova a devenit un partener credibil şi un exemplu de succes pentru alte ţări din regiune.

Am demonstrat că împreună suntem capabili să mişcăm ţara ÎNAINTE.

Dragi prieteni,

Acum, PLDM îşi propune un nou obiectiv ambiţios - Republica Moldova trebuie să lanseze negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Noi vom continua implementare Acordului de Asociere şi vom valorifica pe deplin spaţiul de liber schimb cu UE. Asistenţa UE pentru implementarea reformelor în Moldova se va tripla în următorii 5 ani.

Cauza noastră este una nobilă şi dreptatea este de partea noastră. De aceea cred cu tărie că vom reuşi!

Nu avem vreo alternativă decât să mergem ÎNAINTE. Integrarea europeană este cel mai bun instrument pentru modernizarea societăţii şi transformarea ţării. Alte state din Europa Centrală şi de Est au aderat la UE. Vom reuşi şi noi!

Deci mesajul meu pentru fiecare dintre Dumneavoastră este că noi trebuie să mergem Înainte spre un viitor European care pentru unii poate este un basm, dar noi vom face să fie o realitate!

Totul este în mâinile noastre!

Înainte PLDM! Înainte pentru o Moldovă Europeană!

***

Discursul ministrului Educaţiei, Maia Sandu

PLDMMai bine de 20 de ani în urmă ne-am propus cu toţii o schimbare majoră, ne-am propus să construim o altfel de economie, o altfel de societate, un altfel de stat.

Ne-am dorit să avem o economie liberă şi puternică, în care munca onestă este apreciată şi fiecare este recompensat după merite.

Am vrut sa clădim o societate bazată pe toleranţă, în care oamenii se respectă unii pe alţii şi în care fiecare are şansa să-şi realizeze potenţialul pe deplin.

Am zis că vrem un stat care să garanteze drepturile fiecărui cetăţean în parte şi care, în schimbul taxelor pe care le colectează, să ofere bunuri şi servicii publice de calitate pentru toţi, în cel mai eficient mod posibil.

Dar chiar dacă am trecut prin transformări serioase, aşteptările noastre nu s-au realizat pe deplin. Nu am reuşit încă să construim ţara la care am visat pentru că, pe alocuri, nu am avut suficient curaj moral, integritate sau viziune, nu am dat dovadă de unitate sau ne-am aruncat după beneficii imediate, în detrimentul celor de durată.

Nu am reuşit pentru că în multe cazuri nu am mers cu schimbarea până la capăt.

Societatea spre care tindem poate fi construită. Copiii noştri pot sa facă acest lucru, dacă le acordam o şansă astăzi.

În Republica Moldova educaţia a fost ignorată timp de aproape două decenii. Aşa am ajuns să avem un sistem educaţional care nu satisface piaţa muncii şi care cultiva insuficient valorile unei societăţi morale în care ne-ar place să trăim.

Oamenii au pierdut încrederea în faptul că educaţia, munca onestă îi va ajuta să trăiască mai bine. Alte lucruri au fost puse în capul mesei.

În sfârşit, noi cu Dumneavoastră am reuşit să aducem educaţia pe agenda societăţii. Am iniţiat reforme complicate, dar absolut necesare şi este foarte important să nu ne oprim aici. Codul educaţiei şi măsurile de asigurare a corectitudinii evaluării la Bacalaureat sunt doar două exemple de acţiuni, unde Partidul Liberal Democrat din Moldova a stat ferm pe poziţii în pofida tuturor presiunilor şi supărărilor.

Astăzi avem multe partide politice care speculează cu promisiuni populiste despre viitorul copiilor. Niciunul dintre acestea însă nu a pus problema educaţiei la fel de tranşant şi deschis precum am pus-o noi cu Dumneavoastră. Este important să mergem împreună să combatem aceste mesaje populiste care nu au nimic în comun cu educarea unor oameni independenţi, puternici, inteligenţi şi integri.

Procesul de integrare europeană înseamnă o oportunitate unică pentru noi, dar de rând cu măsurile pe care le întreprindem ca să ne apropiem de standardele europene, trebuie să ne asigurăm că vom ajunge acolo cu generaţii de tineri bine pregătiţi, competitivi, care să poată să se integreze uşor în marea familie a Uniunii Europene şi care să transforme Republica Moldova într-un membru respectat şi necesar al acestei comunităţi.

Partidul Liberal Democrat din Moldova este singurul partid care a demonstrat atitudine responsabilă faţă de viitorul copiilor şi, respectiv, faţă de viitorul ţării. Haideţi să le asigurăm împreună această şansă copiilor noştri în continuare şi să nu ratăm oportunitatea unei transformări veritabile a societăţii, pentru a construi ţara pe care am visat-o. Haideţi să mergem înainte, spre un viitor european!

***

Discursul vicepreşedintelui PLDM, Liliana Palihovici

PLDMStimați colegi, dragi prieteni!

La distană de aproape 50 zile de momentul hotărâor , de ziua decisivă, e- am adunat pentru a întări unitatea noastră şi a transmite ferm tuturor mesajul că Moldova este și va contiua să fie o țara europeană.

Astăzi, la început de campanie, am un mesaj special pentru femeile din R. Moldova, care constituie majoritatea cetățenilor cu drept de vot. Vreau să le spun tuturor doamnelor că ele au motive foarte bune de a vota pentru PLDM:

Partidul nostru a insistat pentru o reprezentare mai echilibrată a femeilor în politică. Pe listele PLDM pentru aceste parlamentare sunt 37 de femei. Momentul în care în politică vom avea un echilibru este din ce în ce mai aproape, dar aceasta depinde foarte mult și de implicarea femeilor;

Noi am insistat pe diversificarea domeniilor de implicare și angajare a femeilor . Astfel, programe de încadrare a mai multor femei bine instruite în poliție au fost realizate. Astăzi în Poliția de Patrulare femeile reprezintă 20 la sută din tot efectivul. Eu cred că trebuie să încurajăm în continuare tinerele să aleagă și profesia de polițist.

PLDM a susținut proiectele de creditare pentru deschiderea și dezvoltarea afacerilor de către femei;

PLDM a apărat securitatea și demnitatea femeii prin votul pentru criminalizarea violenței domestice;

Noi am negociat fonduri şi am dezvoltat programe pentru îmbunătăţirea condițiilor de creștere și educare a copiilor în grădiniţe şi şcoli;

Am adus mai multă încredere că diferenţele între calitatea vieții la sat şi oraș sunt posibil de a fi înlăturate.

Anume partidul nostru și-a răsuflecat mâinicile și implementează adevărate reforme care ne apropie de modul european și civilizat de organizare a societății. Noi ne vom strădui ca R. Moldova să fie într-un viitor apropiat țara cetățenilor responsabili, activi și implicați.

Acestea sunt doar câteva motive de ce trebuie votat STEJARUL!

Stimați colegi,

Fiecare din noi a trecut în această viață prin clipe grele și din acele clipe grele a înțeles că adevărații prieteni nu sunt cei care te vizitează la sărbători, adevărații prieteni sunt cei care te ajută în situații grele.

Republica Moldova se află într-o situație grea. Vecinii noștri trec prin război, economia noastră este șantajată și suferim un embargo nedrept.

Prin țară umblă falşi proroci și aruncă cu bani murdari în dreapta și stânga în schimbul sufletelor. Acum, când Moldova trece prin cumpănă, acum trebuie să o susținem, să avem răbdare cu oamenii și să-i convingem să nu-şi facă lor și celor din jur rău, să nu-și vândă votul celor care slujesc alt popor.

Stimați colegi,

Când mergeți din casă în casă, când vorbiti în comunitățile voastre, explicați-le oamenilor că, următorii patru ani, noi, fie ne continuăm drumul greu spre un trai civilizat, fie foarte ușor și rapid vom fi întorşi înapoi, în "epoca întunericului" de forțele care lucrează contra Moldovei.

Dacă vom lăsa Moldova timp de patru ani să fie târâtă înapoi, aceasta nu va însemna 4 ani pierduți, asta va însemna cel putin 10 ani pierduți, pentru că 10 ani va trebui să reparăm toate greșelile ce intenționează să le facă cei care urăsc Moldova, dar spun că o iubesc.

Noi nu avem dreptul să pierdem acești ani. Noi nu avem dreptul să lăsăm indiferenții si mancurții să ne arunce iarăși înapoi.

Dragi colegi și prieteni !

Vin către Dumneavoastră cu un îndemn – adunați-vă toată energia și hotărârea de care dispuneți și să mergem înainte spre un viitor european al copiilor noştri și al aceastei țări!

***

Discursul vicepreşedintelui PLDM, Valeriu Strelet

PLDMDragi colegi și prieteni, cetățeni ai Moldovei!

Vom reuși să ne atingem obiectivele propuse, care sunt legate și interdependente, punând în capul listei de priorități renașterea conceptului de "muncă", "ocuparea forței de muncă" și "atitudine față de muncă".

Am fost și suntem un popor creativ, harnic și muncitor. Dar guvernările care s-au perindat în primele două decenii de independență au erodat încrederea majorității oamenilor în axioma că prin muncă cinstită poți trăi bine. Iar cei care pot și trebuie să creeze noi locuri de muncă fie au fost obstrucționați prin condiții fiscale nemotivante, fie s-au convins că e posibil și convenabil să facă angajări la negru.

Nouă, stimații mei colegi, familiei noastre liberal-democrate, ne revine istorica misiune să readucem speranța în inimile oamenilor, să reînviem încrederea fiecăruia că prin muncă CINSTITĂ ȘI DEDICATĂ fiecare își poate asigura un trai demn și decent.

Noi, în ultimii cinci ani, am început schimbările de la rădăcină – prin modificarea bazei legislative, prin crearea unui mediu investițional stabil și atractiv, prin implementarea standardelor moderne în domeniul ocupării forței de muncă. Avem și rezultate, pot fi invocate date statistice relevante.. – dar obiectivul spre care tindem nu este unul pur statistic – ci unul mult mai profund: să ne consacrăm toată energia și puterea pentru a aduce bunăstarea majorității oamenilor care pot și doresc să muncească.

Vom crea zeci și sute de mii de locuri de muncă prin reforme interne și prin urmarea dedicată a obiectivului nostru major – integrarea în marea familie a popoarelor europene. Vom oferi instrumente fiscale stimulatorii pentru întreprinderile care sunt la început de cale, pentru cele care constant își măresc numărul de angajați și, în mod special, pentru cele care încadrează tineri în câmpul muncii. Vom avea mare grijă ca investitorii locali și cei străini să aibă condiții cât mai confortabile și motivante în a contribui la dezvoltarea rapidă a economiei țării noastre.

De Muncă sunt indisolubil legate sentimente și stări de spirit ale oamenilor cum ar fi: demnitate, libertate și încrederea în ziua de mâine. Sunt valori perfect europene, sunt obiective spre care aspirăm, le putem atinge și oferi oamenilor Moldovei.

Suntem astăzi în fața unor oportunități fără precedent pentru Republica Moldova, care pot oferi fiecărui cetățean perspectiva de a avea un loc de muncă. Am bătut cu insistență și ni s-au deschis uși. Ne rămâne doar să intrăm și să pășim cu încredere

ÎNAINTE în lumea modernă a valorilor europene!

Înainte pentru munca decentă! Înainte pentru prosperitatea oamenilor țării noastre! Înainte pentru Moldova europeană!

 

***

Discursul vicepreşedintelui PLDM, Vadim Pistrinciuc

PLDMDragi prieteni, stimați colegi,

Vă mulțumesc din suflet pentru această atmosferă energică. Încă o dată am demonstrat că suntem împreună cei mai puternici!

Avem în față nu doar o campanie electorală, un maraton politic unde partidele se vor întrece. Noi, în Partidul Liberal Democrat din Moldova, înțelegem un lucru: că în cele 49 de zile care urmează se va da o bătălie. Nu va fi o bătălie politică între partide, va fi o bătălie politică pentru viitorul Republicii Moldova, pentru viitorul european al ţării noastre, pentru viitorul copiilor acestei țări, o bătălie pentru alegerea de civilizație a Republicii Moldova.

De obicei, în alegeri avem concurență electorală, însă, în acest an, în multe cazuri noi nu avem concurenți politici, iar unii care se doresc concurenți nu sunt nimic altceva decât unelte străine acestei țări.

Aceste alegeri nu sunt și nu vor fi simple. Noi o simțim în fiecare zi: PLDM, liderii, colegii noștri fiind ținta mai multor atacuri.

Vreau să vă spun de ce țintesc în noi. Bătălia pentru viitorul european al Moldovei poate fi câștigată doar de Partidul Liberal Democrat din Moldova. Așa a fost în 2009, așa este și acum!

Noi am fost cei care am făcut ca Moldova să învingă frica acum 5 ani.

Noi am ieșit în față, când ații se ascundeau.

Noi am ridicat țara din genunchi, și i-am dat libertate europeană.

Noi, aici sunt primarii PLDM, am făcut ca în fiecare sat să apară semne de civilizație – să construim școli și grădinițe, drumuri, apeducte.

Noi am făcut ca agricultura să se dezvolte și să aibă de 4 ori mai multe investiții.

Noi suntem cei care stăm de strajă ca în Moldova să fie pace și un viitor european.

Trebuie să fim sinceri, am făcut mult, dar nu suficient și trebuie să le explicăm oamenilor că este doar un început. Am preluat o țară izolată, sărăcită, fără bani. Astăzi avem o țară asociată cu Europa, cetățeni care călătoresc liber în Europa, o țară în care fiecare localitate se dezvoltă.

Dragi prieteni, vreau să vă întreb cum merg ceasurile în toată lumea? Încotro? DA - ceasurile merg ÎNAINTE!

Pe 30 noiembrie, ceasul Moldovei va merge ÎNAINTE, spre un Viitor European!

Pe 30 noiembrie, ceasul Moldovei le va așeza pe toate la locurile lor: comuniștii vor reveni în opoziție, bandiții și inamicii Republicii Moldova vor fi puși pe fugă, uneltele și trădătorii vor fi dați uitării...Iar noi, Partidul Liberal Democrat, vom munci cot la cot ca Moldova în 2020 să aibă o educație de calitate, să fie un stat de drept, o țară cu locuri de muncă bine plătite și în cele din urmă să devină țară membră a Uniunii Europene!

PLDM mișcă Moldova ÎNAINTE spre un viitor european!

***

Discursul prim-vicepreşedintelui TLDM, Mihaela Spataru