Alexandru Bujorean: PLDM poate juca un rol crucial în viitoarele alegeri

PLDMÎn cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Alexandru Bujorean a menționat că PLDM a venit cu un apel la unitatea partidelor pro-europene de dreapta, deoarece „poate juca un rol crucial în aceste alegeri”.

„Poți să ai un rating absolut în această țară, dar el nu va conta atât de mult în contextul în care jumătate de deputați vor fi aleși pe circumscripții, iar un partid sau altul nu are acolo reprezentare teritorială. Noi avem structuri, aleși locali și experiența câtorva campanii electorale destul de complicate. Dacă am vorbi în termeni militari, atunci pot spune că noi cunoaștem bine și „inamicul", a declarat Alexandru Bujorean. Publicăm mai jos interviul integral acordat de vicepreședintele PLDM portalului Tribuna.

T.: PLDM a venit recent cu iniţiativa consolidării forţelor pro-europene de opoziţie. Aveţi deja careva răspuns la această iniţiativă?

A.B.: Întâi de toate aș vrea să explic un pic care a fost scopul inițiativei înaintate de noi. Nu știu dacă există astăzi vre-un partid în țara noastră, veritabil pro-european, care să aibă o experiență atât de guvernare, cât și de opoziție, ca cea pe care o are PLDM. Mesajul nostru vine ca semnal pentru toți cei care doresc să continue drumul european al țării, pe care am pășit cu pași concreți noi, în 2009 și în următorii ani, dar și care nu ar dori să repete greșelile tuturor guvernărilor de atunci și până în prezent. Noi nu așteptăm un răspuns de la cineva concret. Chemarea noastră spre unitate vine din doleanțele cetățenilor de a vedea forțele de dreapta unite și mi-e milă de acei sau acele forțe politice care nu apleacă urechea la solicitările firești ale oamenilor. Inițiativa PLDM vine să facă o delimitare politică clară, între cei care vor să vadă țara noastră dezvoltată și prosperă, într-o comunitate de state libere și democrate și între cei care s-au obișnuit în atâția ani să fure, să uzurpeze sau, mai nou, să își primească leafa de la două state concomitent, dar slujind intereselor doar unuia, care nu e țara noastră.

T.: Ce şanse reale credeţi că sunt ca forţele pro-europene de opoziţie să participe în comun la următoarele alegeri parlamentare?

A.B.: Acest lucru ține de viziunea și, dacă doriți, de chibzuința tuturor forțelor politice implicate. Îmi aduc aminte opoziția anilor 2007-2008, în care am fost alături de PLDM. Știți care era diferența? Toți loveau punctat în partidul de guvernământ și în liderul acestuia. Se făceau puține „împărțeli” post-electorale, pentru că era scopul suprem – eliberarea statului. Astăzi, unii fac anumite calcule și planuri, dar ele pot fi și irealizabile, dacă se vor comite greșeli. Este adevărat, suntem mai mulți pe dreapta și toți diferiți. Dar electoratul nostru este cu mult mai omogen. Oamenii acestei țări vor același lucru. Să scape de hoții de la putere și să răsufle liber, la ei acasă. Acest lucru ar trebui să stea la baza deciziilor unor partide mature, dar nu pronosticurile, succesele trecutului sau unele interpretări personale și deseori emotive. Dacă scopurile individuale se vor transforma în obiectivul comun de a demola acest sistem, sunt încrezut că va fi găsită o formulă în care cei de pe segmentul de dreapta se vor coagula.

T.: Aţi putea da un pronostic: cât vor acumula forţele pro-europene în viitorul Parlament dacă vor merge împreună în alegeri şi cât vor acumula dacă vor merge separat?

A.B.: Nu cred că aș putea da anumite cifre, dar pot spune cu certitudine ce se va întâmpla dacă dreapta va merge răzlețită: eșec total și venirea socialiștilor la putere. De fapt, o repetare a situației anului 2001 când unii politicieni, supra-încrezuți în forțele proprii, i-au adus pe comuniști la guvernare. Dacă cineva își asumă riscurile unui astfel de scenariu, atunci să o facă pe cont propriu, însă Partidul Liberal Democrat din Moldova nu va purta nici o răspundere în acest sens. Noi am venit cu o chemare către toți cei care vor binele acestei țări. Și am venit cu acest mesaj pentru că PLDM poate juca un rol crucial în aceste alegeri și o să explic de ce. Poți să ai un rating absolut în această țară, dar el nu va conta atât de mult în contextul în care jumătate de deputați vor fi aleși pe circumscripții, iar un partid sau altul nu are acolo reprezentare teritorială. Noi avem structuri, aleși locali și experiența câtorva campanii electorale destul de complicate. Dacă am vorbi în termeni militari, atunci pot spune că noi cunoaștem bine și „inamicul”. Avem o fracțiune activă în Parlament, care, îndeosebi acum, înainte de alegeri, va fi mai mult ca oricând, vocea poporului în Legislativ. Și tot deputații PLDM vor fi cei, care, de la tribuna Parlamentului, vor sesiza populația și partenerii externi despre abuzurile guvernării în scopul pregătirii terenului electoral. Dacă avem fracțiune, asta înseamnă că tot noi vom putea înainta membri în consiliile electorale. Care e sensul să învingi în alegeri, dacă votul tău va fi furat? Și ca acest lucru să nu aibă loc, vom delega în organele electorale persoanele care au monitorizat minimum 3-4 scrutine, pe care îi avem în teritoriu. Și tot în teritoriu, avem zeci de personalități notorii și oameni integri, care în contextul votului pe circumscripții ar putea fi o concurență serioasă pentru candidații susținuți de PD și PSRM. Iată reieșind din cele expuse mai sus, putem presupune ușor cum e mai bine pentru partidele de dreapta: să își unească forțele sau să meargă pe cont propriu.

T.: Cum calificaţi iniţiativa PDM de a face coaliţie în viitorul Parlament doar cu forţe pro-europene? PLDM are accepta o astfel de colaborare dacă va avea reprezentare în viitorul Parlament?

A.B.: O mișcare tactică și vicleană, ca de fapt tot ce face Partidul Democrat, dar lipsită de orice sinceritate. Și nu trebuie multe argumente în acest sens. E destul să pornești televizorul la unul din posturile afiliate PD-ului, să vezi cât de dur sunt atacate partidele pro-europene și îți faci o închipuire clară cât de mult vrea PD-ul să coalizeze cu ele. Ce ține de poziția PLDM în acest sens, pot spune un sigur lucru: PLDM nu va face niciodată coaliție cu PD, în actualul format al Partidului Democrat. Astăzi PD este un partid care a uzurpat puterea în stat și a pătat cuvântul „democrație”. Cei care astăzi reprezintă conducerea partidului nu vor reuși să spele imaginea acestuia, iată de ce această colaborare este inacceptabilă pentru noi.

T.: Ce şanse de reuşită credeţi că are iniţiativa PLDM de a înlocui în Constituţie noţiunea „limbă moldovenească” cu „limbă română”?

A.B.: PLDM a venit cu această inițiativă pentru a restabili un adevăr istoric. Colegii din fracțiune, în frunte cu Președintele dl Tudor Deliu, au reușit să acumuleze 34 de semnături de la reprezentanții mai multor grupuri parlamentare și au înaintat inițiativa spre avizare Curții Constituționale. Dacă Curtea va aviza proiectul, atunci acesta urmează să fie examinat după 6 luni de la înregistrarea la Secretariatul Parlamentului, ceea ce ar însemna aproximativ luna aprilie 2018. Și așa cum e primit la noi, că în an electoral toate forțele politice se activizează și tind să dovedească că muncesc în interesul cetățeanului, acest proiect ar putea fi votat. Actualul Parlament are mulți deputați care, indiferent de fracțiunea din care fac parte, nu ar avea temei să nu voteze această inițiativă. Rămâne să vedem în 2018.

T.: Ce priorităţi are PLDM pentru perioada imediat următoare?

A.B.: Formațiunea pe care o reprezint va continua să fie deschisă spre colaborare pentru toți cei dispuși să facă un front comun pe dreapta, dar, în același timp, va pregăti în cel mai serios mod structurile locale ale partidului pentru scrutinul electoral, indiferent de formatul în care va participa partidul. În același timp, nu o să trecem cu vederea un moment simbolic pentru partid. Pe 8 decembrie împlinim 10 ani de la fondare și în acest sens vom veni cu un mesaj, probabil chiar în cadrul unui for al partidului, către toți actualii membri de partid, care de fapt au dovedit, îndeosebi în ultimii 2 ani, că sunt cei mai rezistenți, cei mai integri și cei mai capabili de a scoate această țară din mocirla dictatorială. PLDM a devenit exemplul real al unui proverb moldovenesc care spune că „nu mor caii când vor câinii” și în următoarea perioadă vom continua procesul de reconstrucție și relansare a partidului.

T.: Ce şanse sunt ca PLDM să revină la forţa sa de altădată?

A.B.: Dacă e să privim la istoria partidului, acesta a fost lansat de oameni realizați, de specialiști consacrați în toate domeniile, care nu au venit în politică pentru bani și funcții. Ulterior, oportuniștii de pretutindeni, văzând că partidul are șanse de a ajunge la guvernare, au venit, au beneficiat de avantajele puterii și l-au părăsit după primul moment dificil. Acum, acest pericol paște alte partide, care sunt în creștere, iar noi, la această etapă, suntem păziți de orice tip de profitori. Asta ne va permite să ne relansăm liniștit și să ne concentrăm pe implicarea în politica moldovenească a unor persoane noi, care în timp vor deveni noua generație de politicieni ai țării, cu gândire nouă și progresistă. Și odată cu oamenii noi, vom veni și cu idei noi de dezvoltare a țării. Cu alte cuvinte, revenim la începuturi, iar asta înseamnă că unica direcție în care ne vom îndrepta va fi doar înainte.

T.: Cum credeţi că va evolua situaţia politică în continuare?

A.B.: Sunt absolut sigur că ne așteaptă un an pre-electoral foarte fierbinte, reieșind din faptul că se pregătește cea mai complicată și chiar periculoasă campanie electorală. Miza este viitorul țării, dar și viitorul unor personaje politice concrete, iar asta înseamnă că se vor folosi toate metodele, inclusiv cele aflate sub limita legalității. Mă refer la coruperea electoratului, lucru care spre marele meu regret, încă funcționează în Moldova. Noi ne vindem votul pentru 100 lei, după care vrem viață de mii de euro. Este imposibil acest lucru. Vor fi presiuni, dosare, poate chiar un șir nou de arestări și condamnări menite să imprime ideea că anumite partide sunt rele, iar altele, din contra, sunt unica soluție bună pentru țară. Sper foarte mult că în toată vâltoarea acestor evenimente politice, care urmează să se desfășoare în viitorul an, cetățenii Republicii Moldova vor reuși să deslușească adevărul, iar eu și colegii mei vom rămâne cei care vor aduce acest adevăr la ușa și poarta alegătorilor. Pentru că adevărul, chiar și mai târziu, dar întotdeauna învinge.

www.tribuna.md