Decizia CC - un prim pas pentru suspendarea preşedintelui, susţine Tudor Deliu

PLDM Curtea Constituțională a R. Moldova a acționat în conformitate cu legea atunci când a decis că președintele țării nu poate să pună veto în ce privește numirea unui ministru. Opinia a fost expusă de președintele fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu.

„Președintele țării nu poate să depună veto pe numirea unui ministru. Eu sunt adeptul vorbei că legea e dură, dar e lege. Nu putem să ne jucăm de-a țara când o autoritate ca președintele refuză, pentru că așa vrea el. Eu cred că asta e primul pas de suspendare a președintelui din funcție. Curtea Constituțională a decis că președintele a încălcat Legea Supremă și a făcut-o premeditat. Suspendarea președintelui din funcție e un proiect care trebuie susținut de cel puțin 34 de deputați. Intrând în procedură parlamentară și fiind votată, în decurs de 30 de zile, declanșează procedura de referendum pentru suspendare", a explicat Deliu.

Potrivit deputatului, Legislativul trebuie să-și onoreze obligațiunile și să pornească procedura de referendum. Totodată, președintele ar putea fi tras și la răspundere penală pentru fentarea legislației, dar pentru asta este necesar ca să-i fie ridicată imunitatea, cu acordul Curții Supreme de Justiție, consideră liderul fracţiunii parlamentare a PLDM.

„În cazul lui Dodon pot fi aplicate și una, și alta. Ar fi necesar de încercat, să vedem care va fi și poziția guvernării", a mai precizat Tudor Deliu.