Întrevedere Viorel Cibotaru-Daniel Ioniţă

PLDMPreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, a avut astăzi o întrevedere cu Excelenţa Sa, Daniel Ioniță, Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României la Chişinău.
Dialogul a vizat subiecte importante din viaţa social-politică, cum ar fi consecinţele modificării legislaţiei electorale, edificarea posibilităţilor de coagulare a forţelor pro-europene în eventualitatea participării în comun la alegerile parlamentare, aspecte privind reacţia dură de la Bruxelles pentru majoritatea parlamentară care a ignorat recomandările instituțiilor europene, condiţionalitatea sprijinului macro-financiar din partea UE pentru Republica Moldova, dar şi chestiuni de ordin geopolitic.

Interlocutorii au fost unanimi în opinia că guvernarea de la Chişinău trebuie să demonstreze prin fapte concrete, nu prin declaraţii, adeziunea faţă de implementarea reformelor ce reies din Acordul de Asociere, pentru a întoarce încrederea partenerilor internaționali şi a beneficia în continuare de ajutoare financiare din partea Bruxellesului.

Preşedintele PLDM a opinat în context că asistenţa UE pentru Moldova trebuie să fie condiţionată pentru reforme reale. „Cetăţenii aşteaptă schimbări concrete în funcţionarea instituţiilor statului, în economie, justiţie, sănătate. Ei vor să trăiască mai bine, să aibă salarii şi pensii, să beneficieze de servicii calitative, să se simtă protejaţi, să aibă un loc de muncă stabil. Deocamdată, oamenii nu simt grija statului pentru problemele lor, ci din contra – străduinţele actualei guvernări de a se menţine la putere cu orice preţ, chiar cu preţul îngheţării relaţiilor cu UE", a punctat Viorel Cibotaru.

În altă ordine de idei, liderul PLDM şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu stagnarea unor programe de cooperare în domeniul apărarii şi securităţii, urmare a acţiunilor preşedintelui pro-rus Igor Dodon şi poziţiei incerte a guvernării PD.

La rândul său, diplomatul roman a felicitat fracţiunea parlamentară a PLDM pentru iniţiativa de modificare a articolului 13 din Constituţie şi înlocuirea sintagmei „limba moldovenească" cu sintagma „limba română". Daniel Ioniţă a specificat că găsirea unui suport larg în Parlament pentru această iniţiativă, ce vine să restabilească un adevăr istoric, este un adevărat succes.

Ambasadorul României la Chişinău a reiterat faptul că Republica Moldova rămâne a fi o prioritate strategică pentru autorităţile de la Bucureşti, iar proiectele de dezvoltare iniţiate cu suportul părţii române vor avea continuitate, în beneficiul cetăţenilor ţării noastre.

c_390_300_16777215_00_images_stories_stiri_octombrie2017_cibionita1.JPG