Poziția PLDM cu privire la parteneriatul politic pro-european

PLDMDezbaterile din 3 octombrie curent în Parlamentul European au arătat clar că noua configurare politică de guvernare socialisto-democrată de la Chișinău ne duce vertiginos în trecutul întunecat și izolat. Cele mai notabile realizări de la 2009 încoace, cum sunt semnarea Acordului de Asociere și Regimul Liberalizat de Vize pentru cetățenii noștri, sunt puse sub semnul întrebării de către alianța camuflată PD-PSRM. Planurile acestei majorități de facto de a transforma Republica Moldova într-o feudă autoritară conduc spre izolarea țării pe plan internațional, spre lipsirea ei de resurse de dezvoltare, de imagine și de perspectivă.

 

Guvernarea de la Chişinău nu a luat în considerație recomandările Comisiei de la Veneţia şi a votat trecerea la un nou sistem electoral în cârdășie cu PSRM. Că votul mixt este o înţelegere între preşedintele Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc, care își doresc eliminarea celorlalte partide de pe arena politică, este un fapt evident pentru eurodeputații din grupul PPE și nu numai.

Comunicarea guvernării pe acest subiect este bizară și neconstructivă. Ei refuză să înteleagă gravitatea discuțiilor purtate în Parlamentul European și demonstrează o disonanță cognitivă totală, când declară la Bruxelles că în Republica Moldova reformele sunt implementate, justitiția este independentă, iar lupta cu corupția capătă amploare. Guvernarea preferă manipularea, propaganda sterilă și minciuna, în loc să aplece urechea la criticile venite din partea partenerilor europeni.

Guvernarea de la Chișinău acuză adevăratele partide de opoziție pentru poziția tranșantă pe care Parlamentul European a luat-o față de Republica Moldova. În acest context, amintim că niciodată nu am cerut sistarea asistenței financiare pentru Moldova, or PLDM este tocmai partidul care a deschis oportunitățile de finanțare europeană pentru țara noastră. Înțelegem bine că sistarea finanțării totale va lovi în oamenii simpli, nu în persoanele concrete cu funcții de răspundere de la guvernare, ei au suficienți bani din afaceri murdare și nu au nevoie de finanțare. Dar am solicitat insistent partenerilor de dezvoltare ca acordarea finanțării să fie condiționată pentru reforme reale și scoaterea din captivitate a instituțiilor statului.
Devine tot mai evident faptul că parcursul european al Republicii Moldova nu numai că este contestat de un partid deschis pro-rus, care își declară drept obiectiv strategic încetarea procesului de integrare europeană, ieșirea efectivă din spațiul securității euro-atlantice și transformarea statului într-o enclavă a Federației Ruse, dar este și profanat, discreditat și abandonat de partidul de la guvernare. În pofida declarațiilor din ultimul timp privind cursul său pro-european și dorința de a face o coaliție postelectorală cu partide de dreapta pro-europene, Partidul Democrat își continuă acțiunile de distrugere sistematică a partidelor de opoziție, de erodare a instituțiilor statului și a autorităților locale prin epurări de cadre și corupere a primarilor și consilierilor locali din partea PLDM și al altor partide de opoziție.

Astăzi este absolut evidentă și imperativă necesitatea creării unui front comun pe dreapta. Există și un precedent. În anul 2005, în pofida unor probleme de compatibilitate, s-a creat o platformă comună și acest lucru a dus în ani la schimbarea puterii. Coeziunea forțelor de dreapta care gravitează spre familiile partidelor europene este importantă și pentru electorat, care este unul specific și poate usor dezamagit și dezbinat.

Noi, PLDM, facem apel la unitatea tuturor forțelor de dreapta pro-europene de opoziție. Este unica sansă de a opri guvernarea PD-PSRM, de a salva democratia, libertatea și cursul pro-european de dezvoltare a Republicii Moldova. Irosirea acestei șanse va transforma iremediabil Republica Moldova din cea mai săracă țară din Europa într-o zonă depopulată, obscură, într-o spălătorie regională a banilor de proveniență dubioasă și o mare problemă la granița UE.

c_390_300_16777215_00_images_stories_stiri_octombrie2017_confinfo1.JPG

c_390_300_16777215_00_images_stories_stiri_octombrie2017_confinfo2.JPG

c_390_300_16777215_00_images_stories_stiri_octombrie2017_confinfo3.JPG

c_390_300_16777215_00_images_stories_stiri_octombrie2017_confinfo4.JPG