Viorel Cibotaru: Nu distrugeți Armata!

PLDMPing-pongul dintre PD și președintele Dodon pe tema numirii candidaturii la funcția de ministru al Apărării este unul de fațadă. Este un joc politic și fiecare subiect vrea să obțină dividendele sale, susține liderul PLDM, Viorel Cibotaru.

În cadrul unui interviu pentru postul de radio „Europa Liberă", ex-ministrul Apărării a declarat că procesele ce se desfășoară în Armata Națională nu sunt prioritare pentru Partidul Democrat, care nu s-a preocupat să numească o persoană competentă în fruntea ministerului, după ce PL s-a retras de la guvernare.

„Acum, când situația a început să fie într-un fel stresată de către președintele Dodon, PD a hotărât să facă o mișcare, în a propune această funcție PPEM-ului, considerând că acest gest va fi privit cu ochi buni la Bruxelles. Eu consider că este un lucru de fațadă, pentru că nu există o voință politică, nu există o viziune. Nu se doresc reforme profunde pentru depășirea înțelegerii eronate a principiului neutralității, transformarea armatei în una operațională și capabilă să riposteze la multiple riscuri, integrarea Republicii Moldova într-un efort colectiv, ceea ce necesită o activitate mult mai amplă, nu doar în cadrul operațiunilor gestionate de ONU, dar și de NATO, de UE în cadrul politicii de securitate și apărare colectivă, ceea ce ar aduce beneficii enorme procesului de integrare europeană. Iată de ce PD și PSRM fac acest joc, pentru a stopa, de fapt, acest proces și a avea niște scuze: Dodon în fața Moscovei, iar PD în fața Bruxellesului și Washingtonului ", a declarat Viorel Cibotaru.

 

Potrivit liderului PLDM, democrații vor merge până la capăt procedurii de înaintare a candidatului la funcția de ministru al Apărării. Fie vor crea un precedent și îl vor lipsi pe președintele Dodon de orice posibilități de a stopa procesul de guvernare a țării, inclusiv pe domeniul împuternicirilor ce se referă la funcția de comandant suprem al forțelor armate, fie va fi aplicată explicați Curții Constituționale, prin care președintele, dacă refuză să numească ministrul Apărării a doua oară, această împuternicire, cel mai probabil, va fi transferată următorului în ierarhia puterii în Republica Moldova, adică președintelui Parlamentului, care este un reprezentant al Partidului Democrat.

Viorel Cibotaru mai consideră că Eugen Sturza este o candidatură „destul de slabă" la conducerea Ministerului Apărării.

„Situația este destul de complicată. Sunt două strategii fundamentale care determină viața sectorului de securitate și de apărare – Strategia de securitate și Strategia de apărare. Aceste documente nu sunt adoptate. Au stat doi ani în Guvern și nu au fost transmise Parlamentului pentru adoptare. Astăzi acest proces a fost reluat, în viziunea mea, alogic, în sensul că iarăși cu încălcări de proceduri, de tradiții, dacă nu și de regulamentele normale cum ar trebui să se dezvolte lucrurile. Se dorește să se fundamenteze o altă viziune, care a priori putem să ne așteptăm că va fi contrară cursului adoptat de țară. Deci, iarăși suntem aruncați într-un haos și într-un proces care nu este controlat de societate", a adăugat liderul PLDM.

În altă ordine de idei, Viorel Cibotaru a menționat că între președenție, parlament și guvern trebuie să existe un echilibru al puterii. „Din păcate, acest dragon bicefal: PSRM și PD distrug armata națională", a subliniat președintele PLDM.