TUDOR DELIU: PROTESTELE TREBUIE CONTINUATE...

PLDMÎn cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, liderul fracțiunii PLDM în Parlament, Tudor Deliu s-a referit la importanța protestelor în Republica Moldova, candidatura sa la viitoarele alegeri parlamentare în cadrul unei circumscripții uninominale, proiectele PLDM-ului în prezent, dar și la alte aspecte importante.
T.: Adoptarea sistemului electoral mixt a stârnit numeroase discuții și controverse. Ce părere aveți: continuarea protestelor masive poate exercita o influență oarecare asupra celor de la guvernare?

T.D.: În orice țară normală protestele exercită o influență asupra guvernării. La noi, cu părere de rău, guvernarea, de frica cetățenilor se protejază cu cordoane de polițisti pentru a nu li se tulbura liniștea, în loc să iasă în fața protestatarilor și să-și argumenteze poziția. Totuși cred că protestele trebuie continuate, ele sunt unica sanșă de a demonstra guvernanților că în acest stat există popor, care este purtătorul suveranității.

 

T.: În genere, ce rol au protestele în Republica Moldova? Au ele careva influenţă asupra maselor, asupra percepţiei opiniei publice sau pur şi simplu sunt nişte manifestări care permit guvernării să spună că în Moldova e democraţie?
T.D.: Cu părere de rău, în Moldova protestele nu prea au influență asupra maselor. Poate că una din cauze ține de organizare, astfel nu sunt stabilite clar obiectivele și nu tot timpul sunt organizate la nivel de logistic. A chema cetățenii în piață, fără a ști clar ce dorești, este ca și cum ai face nuntă fără muzicanți. Opinia publică nu este consolidată. O mare parte din cetățeni, de frica de a pierde locul de muncă, sunt intimidați de guvernanți și preferă să protesteze în tăcere acasă la televizor sau să se refugieze undeva mai departe de ochii lumii. S-a instaurat o stare de incertitudine și frică, generate de faptul că puterea și justiția acționează arbitrar, fără reguli, doar la comanda unor politicieni influenți.

T.: În ce măsură credeţi că adoptarea sistemului mixt ar putea influenţa procesul de consolidare al opoziţiei pro-europene de centru-dreapta?
T.D.: De menționat faptul că ideea principală de adoptare a sistemului mixt a fost distrugerea sau reducerea la tăcere a opoziției pentru păstrarea regimului actual. Este dureros că suntem conduși și manipulați de politicieni, care nu au o susținere reală și sinceră din partea poporului. Sistemul mixt pentru ei este unica scăpare, deoarece ascensiunea în Parlament se va face prin mită electorală. Unica șansă pentru opoziția pro-europeană este de a crea un bloc comun și nu în preajma alegerilor, ci acum, pentru a da un semnal cetățenilor că în viitoarele alegeri vor merge cu un front comun. Altă soluție la ziua de azi nu văd.

T.: Pe cât de real este ca opoziţia pro-europeană de centru-dreapta să reuşească identificarea candidaţilor comuni pentru toate circumscripţiile?
T.D.: Spuneam mai sus că e necesar ca opoziția pro-europeană să se consolideze cât mai urgent și, respectiv, să demareze procesul de identificare a candidaturilor pentru a fi promovate în circumscripțiile electorale. Sunt sigur că în aceste partide sunt multe personalități, care se bucură de susținerea cetățenilor. Amânarea acestui proces, mă refer la identificarea candidaturilor, poate crea pe viitor mai multe probleme. Cred că a venit timpul ca reprezentanții partidelor pro-europene să lase la o parte ambițiile, orgoliile dacă într-adevăr se dorește detronarea celor care azi au transformat Moldova într-o afacere politică. În caz contrar, nu vom mai putea vorbi despre o democrație funcțională, despre o societate prosperă și vom intra într-o epocă sumbră, unde cetăteanul va fi plasat pe ultimul loc.

T.: Dvs., personal, veți candida la un mandat de deputat în cadrul unei circumscripții uninominale?
T.D.: Nu m-am decis daca voi candida sau nu. Cel mai probabil, nu. Prea m-am decepționat de politica moldovenească, de fapt nici politică nu poate fi numită. Atunci când deputații sunt cumpărați la pachet pentru a se menține la putere, despre ce politică putem vorbi? Pe cine reprezintă ei? Este o „Cale a Basarabiei" unde negocierile se fac nu pentru binele cetățeanului, ci pentru interesele personale. Desigur, PLDM are multe persoane care au șansa să câștige în unele circumscripții. Avem mulți tineri care apar acum în prim plan pentru a fi cunoscuți. Dar, iarăși, repet: forțele pro-europene urgent trebuie să se unească.

T.: Relația Moldova-Rusia a fost completată recent cu declararea lui Rogozin persoana non-grata. Cum credeți, a fost o decizie bine gândită și calculată? Şi, în genere, care credeţi că a fost motivul real ce a stat la baza ei?
T.D.: Relalația dintre Republica Moldova și Federația Rusă trebuie să se bazeze pe acordurile bilaterale încheiate și pe respectul reciproc. Diplomația nu permite subjugarea, indiferent de potențialul unei sau altei părți. Comportamentul lui Rogozin demonstrează că oficialii ruși nu s-au debarasat de ideea imperială. Declararea lui Rogozin persoana non-grata a fost cam întârziata, de mult trebuia de răspuns cu aceiași monetă. Iar motivul real, cred că este comportamentul tovarășului față de un stat suveran.

T.: Ce impact va avea această decizie asupra relațiilor dintre cele două țări?
T.D.: Depinde de înțelepciunea celor de la guvernare și mai ales a celor de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Moldova trebuie sa facă o politică deșteaptă cu cei din Federația Rusă și nu la nivel de „frate mai mare". Relațiile Moldovei cu Uniunea Europeană pot influența multe procese.

T.: Recent s-a încheiat sesiunea primăvară-vară 2017. Sunteți mulțumit de activitatea parlamentară? Ce obiective aveți stabilite pentru perioada următoare?
T.D.: Această sesiune, cu siguranță, a fost una din cele mai rușinoase, care va rămâne un capitol dureros pentru întregul popor. Am ajuns să asistăm neputincioși la atrocități impardonabile, zămislite cu atâta maliție și brutalitate de către guvernare. Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova se află în opoziție parlamentară, însă nu se află în opoziție față de cetățenii care ne-au votat într-un număr impunător și față de care avem obligația morală și juridico-politică de a lupta pentru readucerea Republicii Moldova pe calea dezvoltării durabile, care a fost destul de vizibilă anterior.

T.: Dle Deliu, la ce proiecte PLDM lucrează în prezent?
T.D.: Sunt mai multe idei de proiecte, dar, cu părere de rău, toate inițiativele noastre, care pot deconspira ilegalitățile masive comise de cei de la guvernare, se prăfuiesc prin sertarele Parlamentului. Pot să vă asigur că fracțiunea PLDM se va strădui să demonstreze în continuare că se poate face și o altfel de politică, o politică în interesul cetățeanului și nu în interesul meschin de grup.

T.: Ce pronostic ați putea da privind evoluția din continuare a situației politice din țară?
T.D.: Mi-e greu să fac pronosticuri. Totul depinde de cetățeni și cu această ocazie aș vrea să-i îndemn să ne unim forțele pentru a fi puternici. Doar împreună vom reuși să fim parte a unui stat demn și prosper, să nu ne lăsăm manipulați de promisiuni false, să luptăm pentru adevăr și să nu lăsăm pe nimeni să ne facă sclavi în propria țară.

Mihaela Conovali, www.tribuna.md