Anastasia Cojocari: E timpul ca tinerii să iasă din anonimat

PLDMÎn cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, consilierul local al comunei Botnărești, raionul Anenii Noi de pe lista PLDM, Anastasia Cojocari, tânăra care a surprins prin prestația publică din cadrul protestului împotriva sistemului electoral mixt, a vorbit despre promovarea tinerilor în politică, rolul protestelor din Republica Moldova, despre problemele cu care se confruntă comunele din țară, dar și despre alte aspecte importante.

T: În cadrul recentului protest împotriva modificării sistemului electoral, ați fost remarcată grație discursului în fața mulțimii, dar și a gesticulației accentuate, pe care aţi avut-o. De unde aceste aptitudini? Aţi urmat careva şcoală în acest sens?

A.C.: Nu e vorba de aptitudini, eu am un temperament coleric. Au fost emoții sincere pe care așa am simțit eu să le redau, am dorit ca mesajul meu să ajungă la inima fiecărui om.

T: Liderii de opoziție au anunțat despre un nou protest – 17 septembrie. Pe cât de dispusă credeți că este guvernarea ca să dea curs solicitărilor protestatarilor?

A.C.: Actuala guvernare a demonstrat nu o dată că este departe de moralitate, iar sentimentul de respect și responsabilitate față de popor și țară îi este străin. Ar fi naiv să ne așteptam că dintr-odată guvernanții își vor schimba agenda și vor pune în prim-planul preocupărilor lor voința populară. Ei sunt axați pe cu totul alte interese – cum să se mențină în continuare la putere. Tocmai de aceea, trebuie sa continuam presiunile pe intern, dar și pe extern pentru a-i determina să-și modifice agenda.

T: Care a fost motivația Dvs. de a vă implica în politică?

A.C.: De mică am fost pasionată de istorie și politică. Îmi vedeam viitorul oarecum legat de acest domeniu, pentru că voiam să schimb lucrurile în țara mea, înțelegeam că noi putem trăi mai bine, putem fi liberi în gândire și în acțiuni. M-am implicat în politică în măsura posibilităților mele, chiar de la 16 ani. Iar când am făcut majoratul, am decis să ader la PLDM, un partid în care am crezut și cred în continuare că este șansa de schimbare a țării.

T: Ce părere aveți: tinerii sunt promovaţi în politică?

A.C.: Din păcate, tinerii nu prea manifestă această dorință de a se implica în politică. Aceasta e din varii motive: ori sunt dezamăgiți, ori nu cred că vor reuși. Pe de altă parte, și partidele sunt reticente față de promovarea tinerilor. Noi, echipa PLDM, considerăm că viitorul acestei țări sunt tinerii și investim în ei încredere, le oferim susținere și îi promovăm. De exemplu, la precedentul CNP a fost ales vicepreședinte al partidului, Alexandru Bujorean, un tânăr care s-a remarcat prin activism și implicare. Avem multe persoane tinere în componența BPC și CPN. Totodată, din 1 septembrie va fi lansată o competiție cu liste deschise la care pot participa toți cei care doresc să se implice activ în procesul politic, indiferent dacă sunt sau nu membri de partid. În baza performanțelor obținute, vor fi formate listele pentru următoarele alegeri parlamentare și locale. Eu, la sigur mă voi înscrie în această competiție și îndemn tinerii care vor să se implice în procesul politic să utilizeze platforma pe care o oferă PLDM.

T: Activați în calitate de consilier local. Care sunt principalele probleme cu care se confruntă comunele la acest moment?

A.C.: Principala problemă cu care se confruntă comunele este emigrarea masivă, pleacă familii întregi, satele ramân depopulate, iar în consecință avem natalitate scăzuta, școli și grădinițe în pericol de lichidare, agenți economici mai puțini și ca urmare degradarea comunităților.

T: Cum credeți, ce rol vor avea tinerii în următoarele alegeri parlamentare?

A.C.: E timpul ca tinerii să iasă din anonimat. Să demonstrăm că putem și rolul nostru va fi unul decisiv.

T: Per ansamblu, cum calificați situația politică din țară?

A.C.: Atunci când cetățenii Republicii Moldova sunt intimidați, le sunt încălcate drepturile, nivelul de trai este unul dezastruos, sunt impuși de sistem să plece din țară, astfel în oameni a fost băgată frica – cum aș putea califica această situație politică? Eu știu că aleșii poporului au datoria să reprezinte interesele celor care i-au ales. Ale cui interese reprezintă actuala guvernare? Cu siguranță, nu ale cetățenilor.

T: Cum vedeți viitorul Dvs. politic sau cum ați dori să arate acesta?

A.C.: Nu-i ostaș, care nu vrea să devină general! Obiectivele mele sunt strâns legate de creșterea bunăstării cetățenilor Republicii Moldova. Îmi doresc foarte mult să construim în sfârșit o Moldovă puternică și demnă de cetățenii săi, iar pentru realizarea acestor obiective urmează să muncim foarte mult.

Mihaela Conovali, www.tribuna.md