Viorel Cibotaru: Asistăm la o autocapsulare a guvernării

PLDM„Odată cu schimbarea sistemului electoral, Republica Moldova a pierdut şi ultima șansă de a obține resurse de dezvoltare". De această opinie este preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru, şi a fost expusă în cadrul unei emisiuni de dezbateri la un post de televiziune independent.

Legea privind sistemul electoral mixt este plină de contradicţii şi discrepanţe, pe lângă faptul că ea a fost votată contrar recomandărilor experţilor naţionali, dar şi a Comisiei de la Veneţia. Guvernarea a fentat opinia partenerilor de dezvoltare, a celor mai importante instituţii europene.

 

„Am trecut rubiconul. Asistăm la o autocapsulare a guvernării. Prin această lege s-a distorsionat întregul sistem de relații politice în țară. Rezultatul imediat al acestei legi este anihilarea multipartidismului", a menţionat Viorel Cibotaru.

Potrivit liderului PLDM, odată cu votarea controversatei legi a început, de fapt, campania electorală.

„În continuare vom asista la o supercampanie de fake-uri. Guvernarea o să arunce resurse enorme pentru a crea exemple cu care vor merge în alegeri. Vor începe dezbateri si discuții cu promovarea anumitor personalități, după exemplul campaniei pentru uninominal", a spus Viorel Cibotaru.

În această situaţie, partidele de opozitie cu adevărat pro-europene trebuie să-şi definească foarte clar poziţiile vizavi de subiectele generale şi să meargă pe propria agendă. Există o mulţime de subiecte în acest sens.

„Trebuie să continuăm presiunile, să impunem guvernării un altfel de agendă. Să mergem pe subiecte care vor demonstra ilegitimitatea actualei guvernări. Să fim uniţi şi să ducem acţiunile pana la capat. Pentru noi este important că avem dreptate, că mergem pe calea corectă. Trebuie să extindem această încredere pentru a ajunge la cât mai mulţi oameni. Avem o cauză, să scoatem ţara din lipsa de legitimitate atat pe plan intern, cat si pe extern", a opinat Viorel Cibotaru.