VADIM PISTRINCIUC: POLITICA ÎN MOLDOVA A DEVENIT NEPOLITICĂ

PLDMÎn cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul Vadim Pistrinciuc, vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a vorbit despre situaţia internă din formațiune, cum stă acum PLDM la capitolul „acoperire teritorială", dacă nu se gândeşte PLDM la un rebranding, ce şanse crede că sunt ca la următoarele alegeri Moldova să aibă un nou sistem electoral, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Pistrinciuc, care e acum situaţia internă în PLDM? S-a finalizat procesul de „curăţare" şi consolidare internă despre care vorbeau anterior colegii Dvs.?

V.P.: Situația este una normala. Rezistența de care au dat dovadă mulți colegi în ultima perioada, ne face mai puternici. Cei care nu s-au lăsat intimidați, ademeniți pot livra mult în politică. Păcat este totuși că sistemul politic din țară are de suferit atât de mult, votul cetățenilor mai că nu mai înseamnă nimic, un partid care ia 20% în alegeri astăzi controlează 90% din administrațiile locale – toate astea arată cât de nepolitică a devenit politica în Moldova.

Ce ține de noi, suntem bine, în pofida presiunilor, apropo presiuni de care s-au convins toate partidele, inclusiv și cele care acum câteva luni în urmă apărau în „ruptul capului" devierile democratice ale guvernării.

T.: Cum stă acum PLDM la capitolul „acoperire teritorială"? Ce procent din organizaţiile teritoriale aţi reuşit să păstraţi?

V.P.: Avem reprezentanți în toate raioanele, la nivel de consilieri, primari. Însă am să mă repet: democrația locală a avut de suferit mult ca urmare a presiunilor, campaniei naționale de „rupere" a autorităților publice locale. Astăzi nu mai avem o diversitate politică locală, guvernarea a preluat aleși locali de la toate partidele, în afară de socialiști. Ei încă se bucură de „imunitate". Toate acestea denotă faptul că Moldova alunecă sigur și rapid de la o democrație electorală la un stat centralizat, autoritar și din păcate condus de o guvernare cu o legitimitate minimă. Acum un an îi avertizam pe cei de la PD, că vânatul consilierilor locali și a primarilor, prin presiuni, oferte, dosare nu le va oferi încrederea și simpatiile populare, invers va întări frica, neîncrederea. Dacă aceste stări erau mai exclusive, prin intervențiile brutale la nivel local guvernarea nu a făcut nimic altceva decât să extindă sentimentul profund de intimidare a societății. În ce privește prezența numerică în teritorii, acum evaluăm situația, în câteva zile vom avea și un for al aleșilor locali din partid, unde vom veni cu informații și declarații. Paradoxal este că și guvernarea ține în taină numărul aleșilor locali care au „aderat" la PDM, înțelegând că, dacă o fac, va fi o dovadă în plus de aplicare a practicilor nocive la scară națională.

T.: Nu se gândeşte PLDM la un rebranding, la un nou program, un nou statut etc.?

V.P.: Se gândește și chiar o va face. Acum sunt pregătite un șir de documente politice. Despre care veți afla la momentul potrivit.

T.: La modul real, cum calificaţi şansele de revenire a PLDM în forţă în viaţa politică a ţării?

V.P.: Ca să revii, trebuie să pleci. PLDM nu a plecat, suntem prezenți, vocali, activi. Asta în pofida faptului că am fost expuși unor atacuri fără precedent. Vom fi prezenți și în viitor, cu idei și oameni noi, într-o formă sau alta.

T.: Mai continuă discuţiile cu PAS şi PDA privind consolidarea eforturilor? E posibilă o fuziune sau un bloc electoral al acestor trei partide la următoarele alegeri parlamentare?

V.P.: Nu se vorbește de construcții electorale, blocuri sau liste. Nu există astfel de discuții. Există doar o platformă de discuții a unor partide de opoziție, pe o agendă comună de contracarare a acțiunilor nedemocratice ale guvernării. Cu siguranță că o agendă politică convergentă va fi și în continuare.

T.: Ce şanse credeţi că sunt ca la următoarele alegeri Moldova să aibă un nou sistem electoral?

V.P.: Pot să vă răspund doar din informațiile pe care le văd și eu. Atât liderii PD, cât și PSRM, combinație care nu mai miră pe nimeni apropo, au declarat că vor vota în orice situație proiectul modificării codului electoral, numit în popor „sistemul mixt". Așa va fi, cred că. Deși guvernarea a fost bună și la „surprize". Însă în mediul public au fost expuse multe, care demonstrează că sistemul electoral va fi modificat, indiferent de mesaje europene, avize etc.

T.: Dvs., personal, veţi candida la un mandat de deputat în cadrul unei circumscripţii uninominale, dacă, totuşi se va modifica sistemul?

V.P.: Eu cred că intenția de a modifica sistemul electoral, în forma propusă și în momentul actual este o greșeală magistrală. Nu o să mă credeți, o greșeală inclusiv pentru PD și liderii acestuia. Se vor convinge în maxim câteva luni după aplicarea acestui sistem. În primul rând, căutarea legitimității pentru actuala guvernare în acest sistem va eșua a doua zi după constituirea acestei majorități. Legitimitatea va fi la pământ. În al doilea rând, unele metode de „activitate politică" folosite de actuala guvernare nu vor fi eficiente tot timpul. Nu în ultimul rând, este foarte vorbitoare sinergia dintre PD și PSRM. Acest lucru sperie. Iată de ce nu am încredere, sincer, în acest sistem. De unde și nu pot să mă expun care va fi comportamentul meu în viitor. Sincer, nu știu să fac politică în condițiile de azi, netransparență, deal-uri ascunse. Foarte des îmi vin gândurile că nu mă regăsesc în astfel de „politică", când influența și „legăturile" depășesc de câteva ori competențele și efortul personal. Așa că voi lua o decizie și o voi comunica la momentul potrivit.

T.: Se aud voci care spun că aţi fi un bun candidat la Primăria capitalei. V-ar tenta această funcţie?

V.P.: Straniu. Eu nu am auzit aceste voci. Din păcate, Primăria municipiului Chișinău este pierdută în tranzacții politice. La fel ca și interesele cetățenilor. Uitați-vă în jur... noi deja nu ne mai mirăm de probleme, din mai rău în mai rău, este calificativul pentru municipiul Chișinău. Și toate acestea stau ascunse sub preș. Se fac iarăși înțelegeri și tranzacții. Iată de ce nici nu m-am gândit la aceasta posibilitate.

T.: Cum credeţi că va evolua situaţia politică în continuare?

V.P.: Dacă guvernarea nu va înțelege, măcar în ceasul cel din urmă, că există un ocean de diferență între a spune că ești european și a face ceva european, situația politică va fi și mai complicată, vom pierde și acele fire de libertate și democrație. Consecințele vor fi dure atât în plan economic, cât și social. Însă mă doare cel mai mult că, din cauza agendei „politice" încărcate, furnizate de actori iscusiți, Moldova ratează discuții și acțiuni stringente pe probleme sociale și economice cruciale. Scăderea și exodul populației este cea mai mare problemă, dar, prin lupta cu opoziția, ONG-urile, discuții interminabile despre sisteme electorale, reforme mimate, această problemă nu se rezolvă.

Apropo, iată o temă care poate aduce consens național. Dar e mai ușor să faci politică prin artificii. În 5 ani, dacă situația nu se schimbă, vom avea deja crize sociale și economice legate de exodul și scăderea populației. Am impresia că trăim într-o matrice politică inventată, așteptând când vom cădea, deși suntem în cădere.

Andriana Cheptine