PLDM: Reforma guvernului trebuie să ducă implicit la demisia acestuia

PLDMFracțiunea parlamentară a PLDM a adus mai multe critici proiectului de lege cu privire la Guvern dezbătut astăzi în prima lectură.
Astfel, președintele fracțiunii, Tudor Deliu a declarat că proiectul nu vine cu o abordare conceptuală, ci este doar o schimbare de ambalaj.
„Asistăm la o transfigurare, nu este o schimbare generatoare în funcționalitatea executivului. Adoptarea acestei noi legi trebuie să ducă inevitabil la demisia guvernului, întrucât se schimbă actorii și regulile de joc. Votul de învestire a guvernului a fost dat pentru întreaga listă, inclusiv pentru fiecare ministru în parte", a menționat Deliu.


La rândul său, deputatul Vadim Pistrinciuc a subliniat că nimeni nu pune la îndoială necesitatea reformării guvernului, tocmai de aceea trezește mari semne de întrebare faptul că din art 10 al proiectului a fost omisă structura executivului, aceasta fiind lăsată la latitudinea premierului. Vadim Pistrinciuc susține că acest lucru afecteaza cadrul strategic de politici pe domenii și suferă mult actul de transparență.
Deputatul Maria Ciobanu a specificat că în cadrul dezbaterilor în comisii a propus un amendament și anume de a indica în proiectul de lege care sunt competențele „coordonatorului" guvernului, de vreme ce în fiecare săptămână președintele PD dă indicații executivului. La fel, Maria Ciobanu s-a arătat interesată de necesitatea instituirii corpului de control al premierului, odată ce PD s-a opus categoric creării acestui mecanism în cadrul AIE1 și AIE2. „Ce s-a schimbat de atunci", a întrebat deputatul PLDM.

De la tribuna Parlamentului, deputatul Iurie Țap a menționat că este inadmisibil ca guvernul să vină cu un asemenea proiect, care conține numeroase lacune de formă și de fond.

Urmăriți mai jos luările de cuvânt ale deputaților PLDM