Tudor Deliu a făcut praf inițiativa lui Dodon

PLDMAșa-numitul proiect de lege prin care președintele Igor Dodon vrea mai multe împuterniciri de dizolvare a Parlamentului a fost desființat de către Tudor Deliu. Deputatul spune că nu știe despre ce a discutat astăzi cu experții Comisiei de la Veneția, zice asta pentru că documentul care se află pe agenda Comisiei nu este nimic altceva decât o foiță fără nicio bază juridică.

„Am discutat cam nu ştiu ce, zic asta pentru că modificarea Constituţiei care a fost propusă de preşedintele Igor Dodon nu are haina unui act legislativ. Noi discutăm un vis al cuiva. Propunerile de modificare, aşa cum prevede Constituția şi regulamentul Parlamentului, în primul rând trebuie să aibă avizul Curții Constituționale. Acest proiect nu a fost înregistrat în Parlament și nu ştiu unde în altă parte. Dacă ei vor să ne convingă că aceste prevederi de modificare vor fi incluse la referendumul care chipurile va avea loc în toamnă, nu m-au convins.


Iniţiativele de revizuire trebuie să aibă avizul CC. DL președinte Dodon nu respectă legislaţia țării. În 2004, la 17 decembrie a fost adoptată o Hotărâre care prevede modul de remitere a proiectelor de acte legislative către expertiza Consiliului Europei și aici, expres, modul de remitere, orice iniţiativă care urmează a fi avizată trebuie să treacă prin ministerul Justiției care coordonează cu ministerul de Externe, lor le aparține dreptul de a remite aceste proiecte. Noi suntem în situația când cineva a hotărât să remită un act Comisiei de la Veneţia. Am adus la cunoştinţă acest lucru şi experţilor de la Veneția ca pe viitor să nu mai primească astfel de foițe. Ceea ce se propune de modificat în Constituție sunt lipsite de substanță juridică. Este o aberație totală", a declarat Deliu.

 

sursa: www.realitatea.md