A demarat prima sesiune plenară a Congresului PPE

PLDMÎn Malta au demarat lucrările Congresului Partidului Popular European (PPE), cea mai influentă forță politică de centru-dreapta din Europa. La for participă 760 de delegați din partea partidelor membe PPE și oaspeți de rang înalt, între care 12 șefi de stat și de guvern din țările UE și non-UE, președinți ai instituțiilor UE, precum și 9 comisari europeni.

PLDM, care este partid cu statut de observator în familia popularilor europeni, este reprezentat la summit de Viorel Cibotaru, Liliana Palihovici, Tudor Deliu, Ion Ciontoloi și Roman Cernelea.
Cele mai importante teme de dezbateri ale Congresului PPE se axează pe marginea politicii externe și de securitate a Uniunii Europene, în contextul procesului de migraţie şi a atacurilor teroriste din ultimii ani. De asemenea, vor fi reluate discuţiile despre situaţia economică şi politicile digitale.


Lucrările summit-ului au fost precedate de o conferință de presă susținută de președintele PPE, Joseph Daul, secretarul general al PPE, Antonio López-Istúriz, purtatorul de cuvant al PPE, Siegfried Muresan, și de președintele Partidului Naționalist din Malta, Simon Busuttil, gazda evenimentului.

Joseph Daul a menționat că PPE trebuie să modeleze un nou echilibru între libertate, securitate şi corectitudine.
„Chiar dacă Europa a trecut printr-o serie de crize în ultimii ani, integrarea europeană a fost o poveste de succes. Dar trebuie să tragem învăţăminte din greşelile noastre. Intenţionăm să comunicăm mai clar cetăţenilor noştri proiectul european. Numai prin comunicare constantă şi prin obţinerea de rezultate, vom fi în măsură să explicăm viziunea, obiectivele şi acţiunile noastre. Trebuie să fim forţa politică care oferă răspunsuri cetăţenilor nostri", a menționat liderul popularilor europeni.

Referindu-se la problema corupției, Joseph Daul a declarat că în țările unde sistemul de justiție și statul de drept funcționează, acesta trebuie lăsat să lucreze, exprimându-și în context îngrijorarea față de sistemele de justiție din țări, precum Moldova, Ucraina, Georgia sau Belarus.
„Trebuie să lucrăm pentru un sistem independent de justiție în aceste țări, atlfel nu vor fi investiții, iar tinerii vor pleca", a spus Daul.

La rândul său, Siegfried Muresan a opinat că Uniunea Europeană nu poate rămâne indiferentă față de războiul nedeclarat al Kremlinului împotriva valorilor europene.
„Sprijinirea statelor din est, mai ales a celor care implementează acorduri de asociere cu Uniunea Europeană – Republica Moldova, Ucraina și Georgia – este esențială pentru a-și menține parcursul proeuropean și pentru a face față unei politici tot mai agresive a Federației Ruse", a spus Mureșan.

Purtătorul de cuvânt al PPE a accentuat că Uniunea Europeană trebuie să se reformeze, dar viitorul acesteia nu este un subiect de temut.
„Nu trebuie să ne temem cu privire la viitorul Uniunii. Ne angajăm să continuăm procesul de integrare europeană și niciun stat nu va fi lăsat în urmă atâta timp, cât acesta alege să participe la toate etapele de integrare", a subliniat Mureșan.

PPE a fost fondat în 1976. Din rândurile PPE fac parte preşedinţii Comisiei Europene, Consiliului European şi al Parlamentului European, şapte şefi de state membre UE şi şapte şefi de state şi de guverne din zona non-UE.

La Congresul PPE ce se desfășoară în Malta sunt prezenți și liderii opoziției extraparlamentare din Republica Moldova: Maia Sandu (PAS) și Andrei Năstase (PPDA).

PLDM

PLDM

PLDM

PLDM