VIOREL CIBOTARU: PLDM ESTE UN PARTID CARE A VENIT FOARTE SERIOS ÎN VIAȚA POLITICĂ ACTIVĂ ȘI NU ARE DE GÂND SĂ O PĂRĂSEASCĂ

PLDM În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Viorel Cibotaru a vorbit despre conferințele organizate în comun cu PAS și PDA, cum va proceda partidul dacă sistemul electoral uninominal sau mixt va ajunge lege, ce atitudine are PLDM faţă de intenţiile Preşedintelui Dodon de a organiza două referendumuri, dacă crede că intenţia socialiştilor de a-l demite pe Dorin Chirtoacă prin referendum va reuşi, planurile de viitor, dar și despre alte aspecte concrete.

T.: Dle Cibotaru, în ultimul timp liderii PLDM, PAS şi PDA au organizat mai mute conferinţe de presă în comun. Înseamnă aceasta că putem vorbi în termeni reali despre o apropiere între cele trei partide?
V.C.: Desigur, anume aceasta și înseamnă ieșirile noastre comune. După alegerile prezidențiale, am început discuții privind formele de cooperare dintre partidele noastre, având în vedere experiența pozitivă la identificarea candidatului comun și desfășurarea campaniei. Am insistat pentru început pe acest format de trei lideri. Vrem să demonstrăm cetățenilor că noi putem să ne coagulăm forțele și capacitățile în interesul oamenilor, în rezolvarea problemelor majore cu care ne confruntăm: lipsa locurilor de muncă, salariile derizorii, prețurile mari, corupția, instabilitatea financiar-bancară a țării. Acestea sunt subiecte de importanță națională, și nu agenda politică falsă pe care ne-o induce forțat actuala guvernare PD-PSRM.

 

T.: Se discută cumva şi despre o posibilă fuziune a PLDM, PAS şi PDA sau despre o participare în comun la alegerile parlamentare viitoare?
V.C Am abordat și aceste aspecte, dar este prematur să dăm anumite detalii. Un lucru foarte important acum pentru toate trei partide este consolidarea propriei identități, a structurilor teritoriale ale formațiunilor noastre. PLDM a traversat o perioadă foarte complicată, dar vreau să afirm cu toată responsabilitatea că apogeul acestei crize a trecut. PLDM este un partid viu, cu propria viziune, parcurs și planuri vizavi de alegerile parlamentare, indiferent în ce modalitate vor fi. Noi ne-am expus deja asupra încercărilor de a impune un sistem electoral pentru care RM nu este gata. Desigur, modificări în legislația electorală sunt necesare. Sunt probleme nesoluționate, care necesită o intervenție legislativă. Mă refer aici la facilitarea votului din diaspora și din stânga Nistrului, schimbarea legislaţiei cu privire la finanţarea partidelor, comportamentul mass-media în campaniile electorale, etc.

T.: Cum veţi proceda dacă sistemul electoral uninominal sau mixt va ajunge lege?
V.C.: Toate partidele, cu excepția PDM, nu susțin această idee, toate partidele și-au declarat pozițiile în privința aceasta. Nu există un dialog civilizat în țară, nu există discuții. De fapt, PDM a pus carul înaintea cailor. În loc de a iniția o discuție, a organiza un proces de dezbateri publice, ei de la început au încercat să șantajeze partidele politice, inclusiv prin această pseudo-campanie. Această campanie nu prezintă opiniile oamenilor, nu prezintă măcar o analiză elementară a riscurilor și a vulnerabilităților unui sistem sau altuia. Sper că această inițiativă nu va avea suficiente voturi pentru a deveni lege, altfel vom putea pune un mare punct pe democrația și așa destul de fragilă din RM.

T.: Există voci care spun că sistemul uninominal sau mixt ar fi o şansă pentru PLDM, care are încă suficiente personalităţi în rândurile sale şi structuri teritoriale destul de dezvoltate. Cum comentaţi?
V.C.: Eu cred că aici nu ai ce comenta. PLDM este un partid care a venit foarte serios în viața politică activă și nu are de gând să părăsească câmpul politic, chiar dacă a fost mişeleşte lovit de cei care și-au pus scopul să ne distrugă, să ne stigmatizeze, să pună în cârca PLDM toate relele și nelegiuirile. Într-o măsură, trebuie să recunosc, ei și-au realizat misiunea. Dar este și o parte bună în tot ce s-a întâmplat. Cei care au mers cu PLDM doar din interes și pentru funcții sau bunuri – au dat bir cu fugiții, din prima. Astăzi, PLDM este un partid care nu doar s-a curăţat, dar care a însușit niște lecții. Am trecut printr-un proces foarte greu de purificare. Nu suntem pur și simplu un partid de centru-dreapta, dar suntem cel mai experimentat partid. Am plătit un preț enorm, liderul partidului a fost condamnat. Dar noi nu mai acceptăm acel sentiment de pseudo-rușine pe care au tot încercat „prietenii" noștri să ni-l inducă.
Vreau să vă spun că această stigmă nu mai rezistă. PLDM are oameni de calitate, suntem unicul partid de opoziție cu un număr mare de primari, consilieri raionali, locali, președinți de raioane. Oamenii apreciază devotamentul și sper că, până la sfârșit, aceasta se va reflecta inclusiv în rating-ul partidului și în ceea ce ţine de şansele de a accede în viitorul Parlament și de a fi utili oamenilor prin activitatea noastră politică.

T.: Ce atitudine are PLDM faţă de intenţiile Preşedintelui Dodon de a organiza două referendumuri – unul în problema împuternicirilor suplimentare pentru Preşedinte de a dizolva Parlamentul şi altul în problema anulării Legii ce pune întoarcerea miliardului furat din sistemul bancar pe umerii cetăţenilor?
V.C.: Președintele lansează tot felul de fumigene care i-ar aduce popularitate în vederea următoarelor alegeri, promovează o agendă externă geopolitică a FR în RM. Clar lucru, toate aceste idei și inițiative nu doar că nu le susținem, dar le și combatem. Aceste două inițiative sunt populiste, ele nu țin de cadrul de dezvoltare al RM. Eu nu cred că va fi rațional ca noi să discutăm astăzi trecerea la un regim autoritar sau legitimizarea unui regim autoritar, dictatorial prin consolidarea puterii prezidențiale.
Am observat în ultimul timp că Președintele Dodon preia inițiativele și anumite slogane, poziții de pe eșichierul de dreapta. Dar toate acestea nu sunt decât jocuri populiste.

T.: Credeţi că intenţia socialiştilor de a-l demite pe Dorin Chirtoacă prin referendum va reuşi? Ar participa PLDM la un eventual scrutin anticipat al Primarului capitalei? Aveţi un posibil candidat?
V.C.: Eu cred că este prematur să discutăm. PLDM va participa în orice acțiune electorală care va fi în consens cu legislația RM și cu procesele de dezvoltare a țării, cu interesele oamenilor. Formele nemijlocit nu le decide liderul – urmează să le discutăm în forurile noastre.
Cât privește această inițiativă a PSRM, pe de o parte, știm că situația în oraș este dezastruoasă, nici Dorin Chirtoacă și nici majoritatea din CMC nu asigură o bună gestionare a politicilor în oraș. Într-adevăr există toate condițiile ca oamenii să fie nemulțumiți. Însă mare mi-e teama că această inițiativă a socialiștilor este conjugată cu interesele PDM și ale guvernării. Pe de o parte, aceasta ar putea fi un șantaj asupra PL pentru a susține toate inițiativele PDM, iar pe de altă parte, poate fi privită și ca o partajare a intereselor privind împărțirea sferelor de interese între PDM și PSRM. Noile alegeri ar putea aduce în fruntea Chișinăului un candidat socialist, care ar încununa trecerea PSRM la o guvernare practică și concretă, având în vedere ponderea capitalei în politicile din RM. Este un pericol pe care nu putem să nu-l luăm în calcul.

T.: Cum credeţi că va evolua situaţia politică în continuare?
V.C.: Eu cred că procesul politic nu va trece într-o albie normală și pozitivă a dezvoltării sale până când toți cei care sunt responsabili de proasta guvernare nu vor fi deferiţi justiției. Pentru mine, dezvoltarea normală, firească a lucrurilor înseamnă reașezarea puterii în RM. Sunt un om optimist și foarte mult mi-aş dori ca acest optimism să se răsfrângă şi în plan politic. În primul rând, să răspundă în fața legii cei vinoveți de situația dezastruoasă în care am ajuns, de această pseudo stabilitate. În al doilea rând, consider că este imperios necesar ca toate forțele sănătoase din societate să aibă posibilitatea să se coaguleze și să lucreze pentru un scop comun. Vreau să vă asigur că vom lupta până la ultima posibilitate și șansă.

T.: Ce planuri concrete de viitor are PLDM?
V.C.: PLDM își concentrează acum activitatea sa pe câteva direcții. Sarcina numărul unu este revigorarea, trezirea acestui optimism politic care a fost caracteristic PLDM-ului, când a obținut toate precedentele succese. Pentru aceasta, la ziua de azi ne întâlnim cu activul nostru, am reformat partidul în măsură să ne ajustăm la noile condiții de finanțare a partidului, inclusiv din bugetul de stat. Noi elaborăm un nou program politic, care să corespundă tuturor necesităților momentului. Totodată, revigorăm activitatea organizațiilor teritoriale, ale asociațiilor aleșilor locali. În scurt timp vom organiza și forul național al Aleșilor Locali din Administrația Publică.
O altă sarcină extrem de importantă este asigurarea activității eficiente a fracțiunii parlamentare a PLDM. Aici încercăm să angajăm tot ce este posibil în planul asigurării unui sprijin logistic și intelectual pentru proiecte de legi asupra cărora lucrează deputați noștri. Ne străduim să fim mult mai vizibili, în condițiile în care nu avem acces la mijloacele de informare în masă.
Eu văd, cred și simt tot mai mult că oamenii încep să înţeleagă adevăratele lucruri, înțeleg că PLDM este un partid nou, dar cu o experiență foarte bună și pozitivă, inclusiv un partid care a trecut catharsisul. PLDM este un model de reformare, care s-a aflat și în opoziție și la guvernare, a comis anumite greșeli, însă pe care le-a conștientizat, și este gata să lupte în continuare pentru a realiza năzuințele oamenilor.

www.tribuna.md

c_390_300_16777215_00_images_stories_stiri_martie2017_cibotaru.tribuna.25.03.1.jpg