Un nou proiect de lege pentru demonopolizarea mass-media

PLDMUn nou proiect de lege, care are drept scop demonoplizarea mass-media din Republica Moldova, a fost înregistrat la secretariatul Parlamentului de către deputatul PLDM, Grigore Cobzac.
Proiectul de lege a fost elaborat împreună cu Partidul Acțiune și Solidaritate și este prima initiativă comună a partidelor de opoziție parlamentară și extraparlamentară.

Inițiativa legislativă prevede limitarea numărului de licențe, una pentru radio și una pentru televiziune, limitarea drepturilor demnitarilor de stat și a persoanelor care fac parte din conducerea partidelor politice, precum și a rudelor acestora de gradul I de a deține acțiuni în instituțiile radiodifuzoare, îmbunătățirea fondurilor de susținere a radiodifuzorilor.


Deputatul Grigore Cobzac a menționat că demonopolizarea presei în Republica Moldova este imperios necesară.
„Guvernarea a mimat procesul de demonopolizare a presei. Legea votată de majoritatea parlamentară nu vine să rezolve cu adevărat problema", a spus Cobzac, subliniind că elaborarea acestui proiect de lege este rezultatul, inclusiv al discuțiilor cu mai mulți europarlamentari, pe care i-a informat despre concentrarea mass-media din țara noastră și subminarea, din această cauză, a pluralismului de opinie și a diversității surselor de informare a cetățenilor.

Urmează pe proiectul să fie supus în timpul apropiat dezbaterilor publice cu societatea civilă și reprezentanți ai mass-media, conform prevederilor legale în materie de transparență decizională, astfel încât, odată adoptat, să contribuie la rezolvarea problemei monopolizării mass-media de către actorii politici.

 

c_390_300_16777215_00_images_stories_stiri_martie2017_Cobzac22.03.1.JPG