Declarație comună a PAS, PPDA și PLDM

PLDMDupă cum am anticipat într-o conferință de presă anterioară, Plahotniuc și partidul său au lansat o campanie zgomotoasă și costisitoare de promovare a substituirii sistemului electoral actual cu sistemul uninominal.
Repetăm și cu această ocazie că inițiativa respectivă nu are nimic în comun cu consolidarea procesului democratic, cu apropierea aleșilor de alegători, cu creșterea eficienței guvernării și, cu atât mai puțin, cu grijile cotidiene ale cetățenilor noștri afectați de corupție și sărăcie. Dimpotrivă, în condițiile actuale, sistemul uninominal ar permite consolidarea puterii în mâinile unui singur om și ale grupării sale oligarhice, în pofida faptului că alegătorii îi detestă. Iar acest lucru nu poate fi calificat altfel decât uzurparea puterii.

După o săptămână de promovare a unui proiect inexistent, Partidul Democrat a făcut public proiectul de lege, care s-a dovedit a fi un balon de săpun. Întrebarea este dacă autorii documentului sunt doar incompetenți și ignoranți, sau dacă și-au propus să scandalizeze societatea în mod intenționat, aruncând în discuții un proiect atât de prost. Cel mai probabil, strategia lor este să promoveze ulterior un proiect de lege la fel de nociv pentru procesul democratic, dar mai elaborat decât cel prezentat acum două zile, pentru a crea iluzia unor îmbunătățiri.
Încurajați de experiența de la prezidențiale, tandemul Plahotniuc-Dodon încearcă să impună un cadru legal evaziv, care să le ofere cât mai mult spațiu pentru a frauda votul cetățeanului.


Stabilirea circumscripțiilor uninominale este cel mai important instrument pe care mizează PD pentru a manipula procesul electoral și a se menține la putere. Atribuirea rolului de determinare a circumscripțiilor Comisiei Electorale Centrale, controlată politic și discreditată în totalitate în procesul electoral precedent, confirmă intențiile autorilor proiectului de a frauda alegerile. În avizul la proiectul precedent, Comisia de la Veneția a avut obiecții cu privire la atribuirea acestei responsabilități CEC-ului.

Dovadă a intențiilor frauduloase ale autorilor sunt și termenii stabiliți de acest proiect de lege, contrar standardelor Comisiei de la Veneția, de schimbare arbitrară a regulilor de joc cu doar trei luni înainte de alegeri. Astfel, posibilitatea de revizuire a circumscripțiilor cu trei luni înainte de alegeri trădează planurile guvernării de a le remodela pe ultima sută de metri.
Proiectul prevede solicitarea "cazierului de integritate" pentru candidați. În situația în care acesta este eliberat de CNA și SIS, instituții controlate tot de PD, ne vom pomeni cu certificate de integritate eliberate personajelor din lumea interlopă. La modul practic, Partidul Democrat va decide cine poate să participe la alegeri și cine nu.

În condițiile legii propuse de PD, Republica Moldova riscă să aibă o guvernare aleasă de un număr mic de cetățeni, votul majorității fiind ignorat, iar diaspora fiind exclusă din procesul electoral și umilită prin proceduri instituite la discreția unei comisii electorale centrale discreditate iremediabil. Care este garanția că CEC-ul va publica numărul real al alegătorilor înregistrați și nu un număr mai mic? După ce în alegerile prezidențiale CEC a făcut tot posibilul pentru a limita accesul diasporei la vot, nu vedem de ce și-ar schimba atitudinea la alegerile parlamentare. De asemenea, proiectul propus de PD ignoră problema existenței unei regiuni necontrolate de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

E important să spunem că avem deja semnale că primarii și conducătorii întreprinderilor aflate sub controlul PD impun angajații să semneze pentu inițiativa partidului. Pentru că oamenii nu se lasă manipulați, PD recurge din nou la șantaj și intimidare.

Concluzia noastră este că acest proiect de lege încalcă drepturile fundamentale ale cetățeanului, sfidează procesul democratic și chiar bunul simț.
Proiectul propus are atâtea carențe de ordin legal, dar și conceptual, încât nu merită să fie luat în discuție. Ne alăturăm organizațiilor neguvernamentale care au declarat boicotarea dezbaterilor publice pe marginea acestui proiect de lege.

Facem apel la întreaga populație, la instituțiile media, la societatea civilă, la alte partide democratice să ne conjugăm eforturile pentru a demasca intențiile adevărate ale guvernării și pentru a nu admite manipularea și denaturarea metodică de către guvernare a procesului de dezbateri publice.

Vom sensibiliza opinia publică internațională și partenerii externi despre pericolul instaurării unei dictaturi durabile în Republica Moldova. În cazul în care regimul va ignora opiniile experților naționali și internaționali, va neglija standardele și bunele practici europene în materie electorală și va continua să promoveze proiectul lui Plahotniuc, în pofida lipsei consensului național, suntem determinați să desfășurăm acțiuni de protest.

Solicităm tuturor susținătorilor noștri să ne ajute în răspândirea informației despre adevăratele intenții ale guvernării și combaterea falsurilor, dar și să raporteze orice situație de intimidare din partea Partidului Democrat.

Pentru toată lumea trebuie să fie foarte clar că această inițiativă are și obiectivul de a distrage atenția societății de la probleme serioase, cum ar fi lipsa locurilor de muncă, creșterea sărăciei și migrației, progresului în investigarea furtului miliardului și trecerea datoriilor create în urma acestui furt pe seama cetățenilor, corupția ndemică, lipsa progresului în reformarea justiției, offshorizarea economiei, așa numita reformă a sistemului de pensii, delapidările din companiile de stat, privatizările și concesionările dubioase.

Chișinău, 16 martie 2017