Poziţia comună a PLDM, PAS și PPDA cu privire la tentativa guvernării de a se menţine la putere prin modificarea sistemului electoral

PLDMNoi, reprezentanţii partidelor politice de opoziţie, constatăm că actuala majoritate parlamentară, creată prin şantaj şi corupere, şi-a pierdut definitiv legitimitatea. Existenţa acestei majorități hibride în Parlamentul ţării constituie o sfidare a voinţei cetăţenilor Republicii Moldova, exprimată în cadrul scrutinului din 30 noiembrie 2014, şi a devenit o dovadă elocventă a stării de captivitate a statului.

Acest regim a sfidat în mod cinic toate revendicările legitime ale cetăţenilor Republicii Moldova, înaintate în cadrul multiplelor manifestaţii paşnice de protest. Acest regim, mişeleşte, a impus un guvern nocturn, de marionete, funcţia căruia este protejarea intereselor obscure ale corupţilor, mimarea reformelor și a integrării europene de dragul estorcării banilor de la partenerii externi.
Acest regim, reprezentat de tandemul Plahotniuc-Dodon, a monopolizat spațiul mediatic și încearcă să discrediteze prin mijloace murdare opoziţia, la fel ca în campania prezidențială. În paralel, sistemul represiv creat de PDM îi atacă cu obrăznicie pe primarii aleși din partea altor partide și îi impune, șantajându-i prin mijloace banditeşti, să adere fie la PDM, fie ... la PSRM!

Însă, tot acest regim a intrat în panică din momentul când studiile sociologice demonstrează faptul că niciun partid din actuala coaliţie nu va trece pragul electoral în cazul desfăşurării alegerilor parlamentare. Drept urmare, dorind să evite moartea politică şi să scape de responsabilitatea juridică pentru faptele comise, urmărind să denatureze voinţa poporului exprimată la urnele de vot, regimul încearcă să folosească drept colac de salvare modificarea sistemului electoral.

PD inteționează să schimbe sistemul proporțional în unul nominal, iar acest lucru nu înseamnă altceva decât menținerea PD la putere, cu orice preț. În cazul unui asemenea sistem, PD îi va fi mai ușor să obțină majoritate parlamentară prin fraudă, corupere și șantaj.

În acest sens, un exemplu elocvent îl constituie rezultatele alegerilor desfășurate, recent, în Adunarea Populară din UTA Găgăuzia, unde în campania electorală mai toţi candidaţii s-au prezentat în faţa alegătorilor drept „independenţi". Peste noapte, însă, a apărut o fracțiune a Partidului Democrat.

Noi, reprezentanţii partidelor de opoziţie, suntem categoric împotriva acestei tentative de compromitere şi denaturare a voinţei alegătorilor, în spatele căreia se ascunde intenţia clanului Plahotniuc-Dodon de a se menţine la putere, indiferent de voinţa alegătorilor.

Cerem jurnaliştilor oneşti să-i informeze pe cetăţenii Republicii Moldova despre pericolul modificării sistemului electoral, pentru ca împreună să zădărnicim campania de „spălare a creierilor", pusă la cale de guvernare. Cerem de la toate partidele politice să i-a o poziţie tranşantă în raport cu această tentativă de uzurpare a puterii.

Îi chemăm pe cetăţenii Republicii Moldova să depăşim împreună baricadele false, prin care încearcă să ne dezbine tandemul Plahotniuc-Dodon. Îi chemăm pe cetăţenii RM din diasporă, impuşi de actualul regim corupt să plece din ţară, să ne susţină pe toate căile posibile. Îi chemăm pe toţi cei care au ales să fie cetăţeni ai RM, indiferent de etnie şi limba vorbită, să ne unim pentru a opri degradarea situaţiei spre un regim politic autoritar, spre privatizarea totală a RM de acest tandem odios.

Totodată, solicităm instituțiilor internaționale abilitate să monitorizeze evoluția evenimentelor și să sancționeze derapajele antidemocratice ale actualei guvernări hibrid Plahotniuc-Dodon, care își promovează propriile interese în detrimentul intereselor cetățenilor și ale țării.

Chișinău, 3 martie 2017