Viorel Cibotaru: Dodon a luat o decizie voluntaristă și nemotivată

PLDM Președintele RM a comis un abuz, atunci când a interzis participarea contingentului militar al țării noastre la exercițiile multilaterale din România, consideră liderul PLDM, Viorel Cibotaru. Într-un comentariu plasat pe o rețea de socializare, Cibotaru susține că situația este cu atât mai gravă, cu cât decizia inexplicabilă luată de șeful statului a fost secondată de o atitudine agresivă a președinției față de reacția ambasadorilor român și american la gestul lui Igor Dodon.

„Foarte multă lume bună este indignată de decizia inexplicabilă a președintelui Igor Dodon de a interzice participarea militarilor moldoveni la exerciții multilaterale în România. Mai mult, atitudinea agresivă și incompetentă a președinției față de reacția ambasadorilor român și american la această decizie este demnă de toată critica. Dar ași fi vrut să trec peste emoții și să examinăm cazul la modul cel mai serios:

1. Nu am văzut rezoluția președintelui Igor Dodon pe demersul Ministerului Apărării de a-l informa despre exercițiu și de a-i cere permisiunea pentru deplasarea peste hotare a contingentului cu arme din dotare - o procedură standard, aproape tehnică, mai degrabă o figură de politețe. Din relatările de presă am înțeles că Dodon și-a motivat refuzul de a permite plecarea contingentului prin, chipurile, ”necorespunderea acțiunii principiului de neutralitate”. Dacă e așa, atunci e un motiv inventat, nimic din legislația curentă nu-i oferă o astfel de interpretare. Avem în cazul dat o decizie voluntaristă și nemotivată, care poate fi calificată drept ABUZ ÎN SERVICIU.

2. Participarea contingentului Armatei Naționale în exercițiu suportă niște costuri, pentru care au fost alocate resurse din bugetul SUA și al României. Decizia neîntemeiată a președintelui Dodon a adus un prejudiciu material (pe lângă cel politic, desigur) României și SUA, dar și Armatei Naționale, care a pierdut ocazia de a-și antrena și interoperabiliza efectivul său. Prin urmare, Dodon a provocat un prejudiciu pe care trebuie să-l acopere din propriul buzunar, nu din contul bugetului de stat. Dacă va continua tot așa, partenerii vor proceda astfel: vor penaliza Republica Moldova pentru neîndeplinirea angajamentelor sale acceptate și intrate în vigoare.

3. Orice acțiune de acest fel a președintelui - Comandantul Suprem al Forțelor Armate - trebuie examinată sub prisma legislației. Chem Procuratura Generală, dar și alte instituții ale statului Republica Moldova să se sesizeze pe marginea acestui.

4. De această situație se face responsabilă și actuala guvernare hibrid, care a făcut tot posibilul ca să-l aducă pe Igor Dodon în fruntea țării”, scrie Viorel Cibotaru pe pagina sa de Facebook.