Discursul lui Tudor Deliu la începutul noii sesiuni parlamentare

Stimați cetățeni, colegi deputați, onorată asistență!

Suntem în prima ședință din sesiune. Să sperăm că sărbătorile ne-au făcut mai înțelepți, mai responsabili și au aprins în conștiința noastră acea iubire de Patrie, care pare să fi murit în sufletul unora. Trăim timpuri atât de tulburi, încât îmi e frică să mă gândesc ce va fi mai departe cu acest petec de pământ. Suntem dezbinați și rătăciți pentru ca am ajuns să fim conduși în țară și reprezentați în afara hotarelor ei de oameni mici, fără scrupule, care tremură în fața unor lideri care nici nu au nevoie de lingușirea lor. Dodon și-a pus sufletul pe tavă și i l-a închinat stăpânului său suprem de la Kremlin, crezând că-și va crește popularitatea, va deveni un mare lider, un revoluționar. Realitatea e că nu a reușit. Deja și în presa rusă apare ca „președinte decorativ”. El trebuie să fie conștient ca Putin cunoaște mai bine realitatea din interiorul Moldovei, decât însăși președintele ei. Ce diplomat sau om de stat își închină țara la picioarele unui regim care ne-a ținut zeci de ani în robie? Asta nu înseamnă relații diplomatice și colaborare. Asta înseamnă să-ți vinzi țara gratuit.

Dar de ce se întâmplă toate aceste orori? Pentru că puterea actuală a favorizat ascensiunea unor astfel de monștri, născuți din frustrări, care încă nu au ieșit din tranșee, continuând să lupte cu dușmanii invizibili! În câteva săptămâni de la învestire a reușit să ne facă de rușine, să ne ruineze ideea națională a statalității și integrității teritoriale. Este avid de putere și asta îl face să piardă controlul asupra acțiunilor sale. Un astfel de personaj este extrem de periculos, pentru că faptele lui nesăbuite creează dezbinare în interiorul țării, instigă la ură și divizează cetățenii. Un președinte de stat nu trebuie să facă pe clovnul la curtea unui stăpân care îl va privi mereu cu superioritate. Suntem înconjurați de marionete. Acesta este un lucru foarte grav. E ca și cum nimeni nu mai are curajul să judece cu propria minte. Fiecare încearcă să facă pe plac cuiva. Încet, încet suntem depersonalizați. Umblăm cu închinăciuni pe la străini, în timp ce pe cei de acasă îi maltratăm și îi surghiunim în propria țară. Nimic mai tragic!

Chiar dacă puterea actuală neagă orice implicare în ascensiunea lui Dodon, se vede de la o poștă ca sunt în tandem. Trebuie să fie unul rău și altul erou. Eroul încearcă să ne inducă ideea că stă pavăză la hotarele țării, dojenindu-l subtil pe cel ce încearcă să scoată țara din orânduiala ei actuală. Pe cine vreți să mințiți? Pe europeni? Îi speriați cu rușii ca să vă dea în continuare bani? Mimați garantul vectorului european, ca Vestul să vă finanțeze în continuare? Așa cum Putin l-a deconspirat pe Dodon (spunându-i în față că știe foarte bine care sunt atribuțiile președintelui și în ce condiții ar putea fi anulat Acordul de Asociere cu UE), așa și europenii își vor da bine seama de jocurile găunoase pe care aveți tupeul să le scoateți și în afara țării.

Îi recomand domnului Dodon, și mai ales celor de la guvernare, să urmărească cu atenție sporită evenimentele din Romania în legătură cu legea amnistiei și grațierii, Ordonanța de Urgență adoptată în stil moldovenesc pe la miezul nopții. Și mai ales - discursul Președintelui Iohannis in plenul forumului legislativ referitor la aceste acțiuni ale guvernului și ale partidului care și-a asumat guvernarea. Să vadă ce înseamnă să ai propria viziune, să nu-ți pese de cine vine la guvernare, atâta timp cât îți cunoști foarte bine atribuțiile, nu ești șantajabil și poți să-ți expui punctul de vedere în fața întregii țări, fără frică și fără instrucțiunile de rigoare. Bandiții nu sunt favorizați ca la noi. Poporul îi lasă pe mâna justiției. Asta ar trebui s-o facă președintele Dodon.

Cum spunea mult regretatul Grigore Vieru: “Nu dușmanii din exterior, dar cei din interior ne vor distruge țara”.

În Republica Moldova corupția a ajuns la cote alarmante. Nu forțați nota cu atâta tupeu că, până la urmă, asta va fi și propria voastră ghilotină.

Dar ar fi păcat să nu fim și un pic optimiști la începutul acestei sesiuni. Pe 25 martie 2016, domnul Candu ne promitea, cu ardoare și încredere, într-o emisiune TV, că maximum într-un an vom trai mai bine. Vom avea locuri de muncă, locuințe, servicii publice de calitate, medicină pe măsură, asigurări sociale, etc. Mai e puțin și marea minune se va întâmpla! A promis un Președinte de Parlament, cum să nu-l credem? Ar fi fost însă oportun ca dumnealui să fi ieșit și în fața profesorilor și să le fi explicat stabilitatea și bunăstarea, așa frumos, în maniera sa elegantă, poate ar fi reușit să-i convingă că totul este bine și sărăcia e doar o iluzie! Ne fug dascălii din școli, țara rămâne fără intelectuali. Poate aceasta și este miza guvernării – să faciliteze plecarea celor care mai au ceva de spus, ca să rămână cei neputincioși, care pot fi conduși cu lejeritate și fără niciun stres?

Chiar dacă vocea opoziției tinde să fie anihilată, noi vom fi activi pe parcursul acestei sesiuni. Vom promova proiecte de legi care pot schimba spre bine condițiile de trai a cetățenilor noștri. Pentru că este rușinos să fii în slujba poporului și, în același timp, să faci abstracție de existența sa. Faptul că nu ne este auzit cuvântul – ne face să fim și mai ambițioși, să luptăm pentru idealurile acestui stat, a cărui valoare principală este poporul. Iar cei care încearcă să ne vândă, își vor găsi răsplata. Pentru ca răbdarea poporului este încercată la maximum, nu se mai ține cont de o limită a bunului simț și a decenței, suntem mințiți în fiecare zi și obligați să suportăm toate nelegiuirile unui clan, care a pierdut demult legătura cu cetățenii săi. Dar răbdarea poporului își are limitele sale. Și va veni ziua când își va vrea demnitatea înapoi. Atunci minciunile nu vor mai ține de argumente solide și nici instrumentele de manipulare nu vor mai potoli spiritele încinse. De aceasta, vă îndemn să fiți conștiincioși, să lăsați deoparte interesele proprii, să coborâți din camerele palatelor nobile și să vă apropiați de popor. Acolo, în mijlocul cetățenilor, se află adevăratele valori ale unui neam! Autoritatea PARLAMENTUL RM este la cel mai scăzut nivel de la existența lui.

Ma adresez deputaților ce deservesc actuala guvernare care a capturat puterea în stat: Vă rog, abțineți-vă de la înaintarea și votarea proiectelor de acte legislative ce vizează interesele a 2-3 dintre voi, sau altele ce sunt în detrimentul cetățenilor. Nu lăsați, ca din cauza robiei voastre politice, sa aibă de suferit autoritatea PARLAMENTULUI, forul legislativ al POPORULUI, nu al Coaliției.