(INTERVIU) Viorel Cibotaru: PLDM poate redeveni entitatea politică, în care zeci de mii de oameni au investit încredere și speranță

PLDMInterviu cu Viorel Cibotaru, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova

Aţi preluat conducerea PLDM în 2016. Ce v-a determinat să faceţi acest pas?

Viorel Cibotaru: Eu am fost ales de congres Preşedinte al Partidului cu atribuţii statutare clare. Recunosc, nu a fost o decizie uşoară şi am meditat îndelung înainte de a face acest pas: partidul era supus zilnic unui linşaj mediatic fără precedent, stigmatizat şi declarat culpabil de toate relele. Dar cu atât mai mare a fost provocarea. Şi nu e în firea mea să pornesc la drum, dacă nu sunt convins de reuşită, dacă nu cred cu tărie că voi izbuti să duc la bun sfârşit cele începute. Eu cred în PLDM, cred în oamenii de valoare din echipă, în capacitatea partidului de a se reforma, de a se mobiliza şi a redeveni entitatea politică, în care zeci de mii de oameni au investit încredere şi speranţă. Trebuie să recunoaştem, că au fost comise greşeli, unele din lipsă de experienţă – să nu uităm, că PLDM foarte repede a ajuns la guvernare şi a trebuit să-şi asume cele mai dificile sarcini, în condiţiile în care aşa-zişii parteneri de coaliţie mai mult au sabotat decât au pus umărul la promovarea reformelor. Pe urmă, să nu uităm că puterea erodează formaţiunile politice, dacă principiile democratice clare, bazate pe pluralism intern, meritocraţie şi integritate nu au reuşit să devină o normă în procesul decizional. Pe aceste principii se reconstruieşte astăzi PLDM.

Ce moştenire aţi preluat?

Viorel Cibotaru: S-au depus eforturi enorme pentru a distruge partidul prin diferite mijloace: intentare de dosare, şantaj, corupere, intimidare etc., dar partidul este un organism viu, care evaluează situaţia în care s-a pomenit şi caută soluţii. Avem organizaţii care şi-au păstrat unitatea, sunt consolidate şi ferme în obiectivul de a continua şirul lucrurilor bine făcute, care nu sunt deloc puţine. Cred că aventurierii politici şi acei, care conjunctural au ajuns în partid, ghidaţi de interese personale de căpătuire ori de obţinere a dividendelor de orice fel, au dat bir cu fugiţii, odată cu trecerea PLDM în opoziţie faţă de actuala guvernare. Acum ei sunt durerea de cap a altor formaţiuni politice. Acesta chiar a fost un test de integritate pentru membrii de partid. Repet, cea mai de preţ moştenire sunt oamenii buni, care nu şi-au pierdut credinţa, care se identifică cu PLDM şi au forţa internă necesară de a se reforma, readucând proiectul politic reformat PLDM în intenţia de vot a alegătorilor cu aspiraţii europene.

Care au fost primele Dvs. acţiuni în calitate de Preşedinte al PLDM?

Viorel Cibotaru: Cele mai importante acţiuni au ţinut de contribuţia PLDM la identificarea candidatului unic de dreapta pentru alegerile prezidenţiale; susţinerea acestuia de către trei formaţiuni politice antioligarhice; asigurarea sprijinului din partea partenerilor noştri europeni, inclusiv a celui mai influent partid politic european – PPE, al cărui membru este PLDM; implicarea în campania electorală prezidenţială a structurilor noastre de partid şi, prin aceasta, asigurarea votului masiv pentru candidatul unic. Astfel, am dejucat planurile coaliţiei de guvernare, aceasta fiind nevoită să-şi retragă candidatul perdant şi să-şi developeze fariseismul politic.

Aţi jucat un rol important în procesul de identificare a candidatului unic. Aţi putea deschide parantezele?

Viorel Cibotaru: Ferma mea convingere este că, fără implicarea echipei PLDM în discuţii şi acţiuni multiple, nu am fi ajuns nu numai că la identificarea şi propulsarea candidatului comun, dar nici nu s-ar fi obţinut acel rezultat, pe care îl cunoaştem. În primul rând, s-a cizelat şi s-a exersat o platformă politică de tip nou la noi în ţară, s-a reuşit focalizarea atenţiei asupra celei mai stringente probleme a societăţii – lupta cu un regim nepopular hibrid, într-un stat capturat, cu jucători politici de tip mafiot.

Sincer vorbind, nu a fost uşor. Suntem oameni cu caractere şi experienţe diferite, cu viziuni politice şi de viaţă distincte, cu circumstanţe de activitate, profiluri şi echipe diferite în multe privinţe. E şi normal să fie aşa, nu asta e problema. Problema e că adversarii noştri politici nu respectă nicio cutumă politică, regulile le stabilesc după bunul lor plac, care se adeveresc a fi cele supranumite de „junglă". Ei depun eforturi permanente pentru a dezbina oamenii, pentru a nu permite crearea unor parteneriate politice durabile, care să le pericliteze interesele şi viaţa confortabilă. E şi asta o experienţă, e şi asta o realitate, pe care trebuie permanent să o avem în vedere.

De ce Maia Sandu nu a ajuns, totuşi Preşedinte?

Viorel Cibotaru: Răspunsul e la suprafaţă: pentru că împotriva Maiei Sandu a fost declanşată o campanie fără precedent de minciuni şi denigrare, de linşaj public, pentru că au fost folosite la maxim resursele administrative şi financiare ale concurenţilor puterii, a fost îngrădită şi îngreunată participarea la vot a diasporei. Victoria Maiei Sandu a fost furată de Igor Dodon, sprijinit de arcul de guvernare, direct sau indirect.

Ce şanse de viitor are PLDM?

Viorel Cibotaru: PLDM este o uniune de oameni liberi şi devotaţi cauzei construirii unui stat european civilizat, patrioţi ai ţării lor. Aceşti oameni au investit multă energie, speranţă politică, timp, implicare nu pentru ca acestea să fie risipite şi vânturate la prima criză serioasă. Ei rămân uniţi în PLDM pentru a servi interesele alegătorilor. Azi, pentru a construi un partid autentic de la zero este nevoie de foarte mult timp, bani şi pricepere. Este inutil să reinventezi permanent bicicleta, să torni dintr-un pahar în altul aşteptările oamenilor şi să spui că „au venit oameni noi, cu idei noi".

Admiteţi ideea fuziunii cu alte partide?

Viorel Cibotaru: PLDM are identitatea sa, împărtăşeşte doctrina conservatoare, este clar poziţionat pe segmentul de centru-dreapta al eşichierului politic, este membru al PPE, iar odată încheiat procesul de reformare, nu văd de ce ar trebui să fuzionăm. Cu atât mai mult cu cât fuzionarea ar trebui să fie un proces de încredere şi respect mutual nu doar la nivel central, dar şi local. Rezultat al fuzionării, teoretic vorbind, ar trebui să fie utilitatea publică şi beneficiul politic, nu o absorbţie sau autolichidare. Pe de altă parte, sunt anumite circumstanţe care vor dicta în curând necesitatea coagulării şi mobilizării tuturor forţelor antioligarhice şi proeuropene.

Ce aşteptări aveţi de la 2017?

Viorel Cibotaru: Recăpătarea încrederii alegătorilor, în baza unor noi angajamente politice cu care Partidul Liberal Democrat din Moldova nu va întârzia să vină în faţa societăţii.

Almanahul Politic al Republicii Moldova – 2016

www.tribuna.md