Poziția PLDM față de tentativa guvernării de a modifica sistemul electoral

PLDMÎn spațiul public din Republica Moldova, tot mai des se vehiculează informația privind intențiile actualei majorități hibride de guvernare de a efectua o modificare a sistemului electoral actual, proporțional, pe liste de partid, în unul mixt, sau chiar uninominal majoritar (pe circumscripții). Chiar dacă oficial, astăzi, în Parlament încă nu este înregistrat un proiect de lege care ar ținti o astfel de modificare, mai mulți factori politici, juriști, experți, diplomați străini abordează acest subiect în public. În jurul unor posibile scenarii, încep a se forma poziții și opinii.

Actuala guvernare și-a demonstrat, în repetate rânduri, maniera de a lua decizii importante pentru țară și popor: sub paravanul nopții, în pripă, fără consultarea obligatorie a tuturor factorilor implicați, apelând la șiretlicuri, ocolind fariseic normele democratice și practicile europene. Așa s-a întâmplat și în cazul modificării legislației cu privire la alegerea Președintelui Republicii Moldova. Acest caz a intrat deja în multiple studii cu privire la activitatea legislativă și practica constituțională modernă, drept unul "specific moldovenesc" de manipulare cu legislația. Nici acum nu este clar, până unde va merge guvernarea în tentativa sa de a-și croi un sistem electoral, unica menire a căruia va fi să-i asigure supraviețuirea unui clan oligarhic.

Protestăm față de modul în care majoritatea hibridă din parlament tratează acest subiect, cu ignorarea flagrantă a drepturilor și opiniilor opoziției de dreapta; față de stilul ocult de promovare a unor inițiative și proiecte legislative, a pseudo-dezbaterilor publice, la care sunt invitate doar persoane afiliate puterii din organizații-erzaț ale societății civile sau jurnaliști din holdingurile puterii.

Pe de altă parte, așteptările cetățenilor pot fi realizate doar formând un front comun împotriva actualului regim hibrid, oligarhic și cleptocrat, secondat într-o manieră cinică de falsa opoziție geopolitică.

Astăzi, nicio forță politică sănătoasă de centru-dreapta nu-și poate permite luxul să acționeze pe cont propriu. Se cer identificate modalităţile cele mai eficiente de colaborare, capabile să potenţeze rolul partidelor antioligarhice de centru-dreapta, inclusiv în problema modificării sau păstrării actualului sistem electoral. Una din aceste modalități ar putea fi convocarea unui For Civic, sau a unei mese rotunde a partidelor politice, la care să fie elaborată și adoptată o poziție comună.

Partidul Liberal Democrat din Moldova