Vadim Pistrinciuc: Doar o memorie vie poate opri o teroare vie

PLDMAstăzi, în Republica Moldova, este marcată Ziua națională a comemorării victimelor Holocaustului. Aceasta a fost posibil după ce Parlamentul de la Chișinău a aprobat, la 22 iulie 2015, Declarația politică privind acceptarea raportului Comisiei internaționale, prezidate de Elie Wiesel, privind studierea Holocaustului.

Printre autorii Declarației sunt deputații PLDM: Vadim Pistrinciuc, Liliana Palihovici, Tudor Deliu, Chiril Lucinschi, Grigore Cobzac, Angel Agache.

Documentul condamnă persecuția și exterminarea evreilor de către naziști și colaboratorii lor, în perioada 1937-1944, pe teritoriul Republicii Moldova, precum și orice tentative de ignorare sau negare a Holocaustului. De asemenea, în Declaratie se aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor Holocaustului.

„Ne angajăm să nu permitem ca ideologiile, oamenii sau organizaţiile să încerce revizuirea istoriei şi negarea Holocaustului. Considerăm că, prin educaţie, cercetare, discuţii publice, memoria victimelor Holocaustului va fi cinstită, iar crimele condamnate, astfel încât xenofobia, antisemitismul şi rasismul să nu aibă loc în Republica Moldova", se spune în Declaraţia Parlamentului.

Potrivit lui Vadim Pistrinciuc, unul din inițiatorii Declarației, adoptarea acesteia a reprezentat un semn de civilizaţie, de maturitate socială şi politică a societăţii, or recunoașterea a ceea ce s-a întâmplat înseamnă neadmiterea unor asemenea tragedii pe viitor.

„De Ziua națională de comemorare a Holocaustului, se vor spune multe cuvinte în memoria acestei tragedii a umanității. Or, între oameni este mult rău și teroare, vrem noi, sau nu. Doar o memorie vie poate opri o teroare vie", a menționat Vadim Pistrinciuc într-o postare pe Facebook.

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfârşitul Holocaustului, în care au fost ucişi 6 milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.