Stabilitatea de la ecran și realitatea sunt două lumi paralele, spun căușenenii

Conducerea Partidului Liberal Democrat a avut, la 19 ianuarie, o întâlnire cu locuitorii satelor Hagimus și Chircăiești din raionul Căușeni. La discuțiile cu sătenii, care au fost pe cât de consistente, pe atât de interesante și utile, au participat liderul PLDM, Viorel Cibotaru, și președintele fracțiunii parlamentare, Tudor Deliu. În marea majoritate, cetățenii și-au exprimat nemulțumirea față de mersul lucrurilor în țară, catalogând așa-zisa stabilitate, cu care se laudă guvernarea, drept criză profundă, haos și sărăcie. Oamenii de la sate sunt însetați de informație, ei fiind nevoiți să privească doar știri cu caracter laudativ la adresa guvernării, furnizate de canalele cu acoperire națională. Dar între imaginara stabilitate de la ecran și realitatea cotidiană exista o discrepanță enormă.

Sătenii spun că, dacă în 2010-2014, în localități au venit investiții pentru realizarea unor proiecte de renovare a instituțiilor educaționale și de sănătate, atunci deja de doi ani nu s-a mai investit niciun leu. Tarifele la energia electrică sunt prea mari, pensiile sunt achitate cu întârzieri, iar salariile abia de le ajung pentru cele mai stricte necesități. Această situație nu motivează de loc tinerii să revină în localitățile de baștină, astfel că există o lipsă acută de medici și profesori, aceștia fiind în mare parte pensionari.

Oamenii s-au arătat indignați și față de reforma sistemului de pensii, accentuând că aceasta discriminează femeile, mai ales pe cele de la sate, care, spun ei, sunt mult prea chinuite de muncile câmpului și activitățile din gospodării, pentru a le majora cenzul de pensionare.

Locuitorii din Hagimus s-au plâns că nu au primit compensațiile pentru diferenţa de tarife la energia electrică şi la gazele naturale, de care urmau să beneficieze începând cu 1 august 2016, grație initiativei legislative a PLDM privind includerea localității în lista celor de frontieră. Deputatul Tudor Deliu a explicat localnicilor că proiectul de lege a fost înaintat încă la 10 iunie anul trecut, dar majoritatea parlamentară nu s-a grăbit să-l adopte, precum a făcut-o în alte cazuri. Totuși, deputatul i-a liniștit pe hagimuseni că vor primi aceste compensații, începând cu a doua jumătate a lunii decembrie 2016.

Sătenii au subliniat că actuala guvernare s-a îndepărtat mult de nevoile și problemele oamenilor simpli. Deși declară că este pro-europeană și pro-reforme, în realitate nu întreprinde nimic pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Promisunile guvernanților sunt vorbe de clacă, ambalate frumos în campaniile electorale, când au nevoie de voturi, și date uitării imediat după.

Localnicii au avut multe întrebări, dar și propuneri concrete către interlocutorii lor, solicitând să fie organizate asemenea întâlniri cât mai des. Reprezentanții PLDM au menționat că vor fi mereu alături de cetățeni și de problemele lor și, chiar dacă se află în opoziție, vor face tot ce le stă în puteri pentru a promova interesele lor la toate nivelele decizionale.