Misiunea lui Viorel Cibotaru și șansa PLDM

PLDMDreapta pro-europeană va trebui să găsească o formulă de consolidare – acest lucru devine tot mai evident cu fiecare zi. Or, acum asistăm la o polarizare a societății moldovenești (la un pol fiind actuala guvernare, construită în jurul PD, iar la celălalt – Președintele Igor Dodon și socialiștii), care lipsește practic de orice șansă și de orice perspectivă dreapta pro-europeană. Cu atât mai mult că partidele de dreapta pro-europene se manifestă destul de anemic, doar reacționând prin unele luări de atitudine la acțiunile guvernării sau ale șefului statului, dar fără a-și impune propriile teme pe agenda politică a țării. Și dacă această situație va continua, dreapta pro-europeană ar putea cădea în preferințele alegătorilor și ar risca chiar să nu mai fie percepută ca o alternativă pentru actuala guvernare. În aceste condiții, situația ar putea fi salvată doar de consolidarea dreptei pro-europene, pornind inclusiv de la precedentul creat în cadrul recentelor alegeri prezidențiale.

Întrebarea este: Cine își va asuma obiectivul respectiv? Maia Sandu continuă să insiste pe ideea că formațiunea sa va merge mai departe de sine stătător, inclusiv în următoarele alegeri parlamentare. Andrei Năstase spune că partidul său e gata pentru orice posibil scenariu politic de viitor și poziția sa e de înțeles. În alegerile prezidențiale, el a demonstrat deja că poate face un pas înapoi și poate pune interesele comune mai presus decât cele personale sau ale partidului său. În condițiile în care Maia Sandu nu pare să dea dovadă de flexibilitate, ar fi umilitor pentru Andrei Năstase să insiste pe ideea consolidării dreptei pro-europene, chiar dacă aceasta e o măsură impusă de timp. Deci, e nevoie de minimum încă un jucător politic pe acest teren și acesta ar putea fi Viorel Cibotaru, liderul PLDM.

Viorel Cibotaru are deja experiența de negociere, iar undeva chiar și de mediere a relației dintre PAS și PPDA. Cel puțin, prin anumite cercuri se vorbește că el a avut un cuvânt de spus în cadrul procesului de constituire a triumviratului PPDA-PAS-PLDM, care a înaintat un candidat comun în precedentele alegeri prezidențiale.

De asemenea, Viorel Cibotaru a reușit, în pofida unor presupuneri pesimiste, să curețe și să consolideze rândurile PLDM, chiar dacă acest lucru nu-l vede chiar oricine. Potrivit unor informații, PLDM dispune la moment de minimum din jumătate din infrastructura partinică și potențialul uman avut anterior. Și acestea deja sunt structuri teritoriale calitative, cu mult mai bune decât precedentele, care abundau în traseiști și diferiți profitori politici. E vorba de oameni cu experiență, care nu pot fi speriați de presiuni politice și intimidări și care au un apreciabil nivel de integritate. Aceste structuri ar putea umple un gol imens pe care-l are PAS și un gol relativ al PPDA – lipsa de structuri teritoriale și de oameni cu experiență politică.

De asemenea, PLDM are o fracțiune parlamentară. Trunchiată, așa cum este ea, totuși această fracțiune pare destul de curată și de unită, pe când PAS și PPDA nu au reprezentanță în Parlament și, în cazul unei consolidări la care ar participa și PLDM, dreapta pro-europeană ar avea acces la tribuna parlamentară, ar mai obține o posibilitate de a-și promova mesajele.

Nu trebuie neglijat nici faptul că PLDM a înregistrat rezultate frumoase în precedentele alegeri parlamentare și locale generale, iar ca urmare beneficiază de sume impunătoare din bugetul de stat. Acești bani at putea fi folosiți pentru necesitățile dreptei pro-europene consolidate, mai ales că PPDA și PAS par să fie constrânse din punct de vedere financiar.

Nu în ultimul rând, trebuie luat în calcul faptul că Viorel Cibotaru și PLDM au relații bune cu decidenții de nivel internațional. Aceste relații ar putea fi puse la dispoziția dreptei pro-europene consolidate în viitor.

În plus, Viorel Cibotaru este un lider cu o reputație ireproșabilă, cu un nivel de integritate avansat, căruia nu-i pot fi scoase „pete" din trecut, deci are și calitatea morală necesară pentru a încerca să se poziționeze ca un promotor al ideii de unificare a dreptei pro-europene.

Întrebarea este: Având toate aceste atu-uri, va încerca Viorel Cibotaru să-și asume această misiune extrem de importantă, dar foarte dificilă? De fapt, dacă e să fim sinceri până la capăt, de răspunsul la această întrebare depinde soarta de mai departe a PLDM și a lui Viorel Cibotaru ca lider de partid.

www.tribuna.md