SCENARIUL de la Soroca s-ar putea repeta la Ialoveni: Coaliție PD-PCRM-PSRM pentru a demite președintele raionului

PLDMPreședintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, ar putea fi demis din funcție la una dintre ședințele viitoare ale Consiliului raional, după scenariul pus în aplicare recent la Soroca, când au fost ingonate problemele incluse pe ordinea de zi a ședinței administrației raionale și a fost pusă la vot ad-hoc o singură chestiune - demisia președintelui de raion.

Surse din cadrul Consiliului raional au declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că aleșii democrați din consiliu ar încerca să adune cele 24 de voturi necesare pentru demiterea liberal-democratului Dimitriu, iar consilierii care nu acceptă ar fi șantajați cu dosare penale sau li s-ar propune remunerări sau funcții.

Deocamdată, democrații au reușit să adune 18 consilieri care au demis anterior cei doi vicepreședinți liberali ai raionului Ialoveni, printre care zece consilieri democrați, doi comuniști, un socialist și patru foști liberal-democrați care s-au declarat „independenți".

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a confirmat parțial declarațiile surselor noastre. Dimitriu spune că a auzit și el că se adună voturi în consiliu pentru demiterea sa din funcție, dar nu se poate pronunța vizavi de presiunile la care sunt supuși consilierii.

Potrivit lui Anatolie Dimitriu, încercările de a-l demite sunt mai vechi. Anterior, primarii din raion ar fi fost impuși să semneze o declarație prin care cereau demisia lui Dimitriu pentru faptul că, de când este președinte de raion, cei mai mulți bani ar merge în primăriile conduse de liberal-democrați.

„Veneau la mine primarii imediat după ce semnau și își cereau scuze, zicând că au fost impuși s-o facă. Am publicat în ziarul raional informația și am demonstrat că, în perioada 2015 - 2016, de cei mai mulți bani au beneficiat primăriile cu primari democrați. Acum văd că nu mai insistă cu scrisoarea, nu mai au argumente. Din 2015, de când sunt președinte, am atras în raion investiții de peste 435 de milioane de lei pentru proiecte în curs de realizare. Altele urmează să înceapă. Cred că se tem că, dacă mă mai lasă, nu o să aibă nicio șansă la alegerile viitoare. Așa e astăzi politica în R. Moldova. E trist ce se întâmplă", ne-a spus președintele Anatolie Dimitriu.

Ziarul NAȚIONAL a contactat mai mulți consilieri democrați care infirmă faptul că s-ar aduna voturi în consiliu pentru demiterea lui Dimitriu. „Nu porniți zâzania în raion, nu este adevărat", ne-a tăiat-o scurt Anatolie Melenciuc, consilier democrat. Tudor Iasinschi, un alt consilier PD, afirmă că nu a discutat cu nimeni despre demisia președintelui.

Cel mai supărat a fost consilierul democrat Lilian Popescu, cercetat anterior penal într-un caz de extorcare a 180 000 de euro de la administratorul unei companii autohtone, care ne-a spus că următoarea ședință a Consiliului raional va avea loc pe 22 decembrie, iar pe ordinea de zi nu figurează chestiunea demiterii președintelui raionului.

„N-am auzit nimic, nu am semnat nimic... Nu este adevărat. Dacă dl Dimitriu nu poate dormi nopțile, întrebați-l pe el", ne-a spus Lilian Popescu.

www.ziarulnational.md