Deputatul PLDM, Grigore Cobzac a vorbit despre proiectul de lege care prevede liberalizarea capitatului şi stimularea fiscală

PLDMDomnule Președinte!
Domnilor deputați!

Acest proiect în esența sa și modalitatea promovării lui indică clar – puterea absolută pe care o dețineți v-a îmbătat și în consecință ați pierdut legătura cu realitatea. Din start aș mai putea să menționez cinismul și lipsa de orice bariere morale care trece cu fir roșu prin tot conținutul legii.

Să le spunem lucrurilor pe nume, deși autorii proiectului operează cu termenii „liberalizarea capitalului și stimularea fiscală" aceasta nu este nimic altceva decât amnistia capitalului și o mare amnistie fiscală.

Dar despre toate pe rând.

Promovarea legii se face cu viteza cosmică. Pe 01 decembrie 2016 a fost înregistrată la Secretariatul Parlamentului, iar astăzi deja o examinăm în plen. Nu sunt suficiente consultările cu experții, societatea civilă, mediul de afaceri, partenerii de dezvoltare, cu opoziția, dacă doriți. Nu este bine ca un proiect atât de important să fie promovat atât de rapid. Acesta, dar și altele denotă faptul, că aceasta este o procedură inventată pentru un cerc foarte îngust de oameni și nu are cum să atingă categorii largi.

Vorbeam mai sus de cinism. Este culmea să le zici oamenilor că trebuie să le mărești vârsta de pensionare, să crești prețurile la energie și alte servicii vitale, iar pe de altă parte să legalizezi marele hoții. Inițiativa de a micșora partea subterană a economiei și de a include în circuitul economic legal resurse suplimentare, este binevenită. Subscriem sub aceste eforturi, dar nu cu prețul favorizării celor care au acumulat active în mod ilegal, ce de fapt nouă ni se propune prin acest proiect de lege. Autorii pornesc de la faptul că în timp, la negru, prin diferite metode care nu au nimic comun cu legea s-au acumulat resurse mari, care ar fi bine să le legalizăm argumentând aceasta cu beneficiile ulterioare pentru societate. Păzea. Am mai făcut-o aceasta în 2007. Acum nouă ni se propune, nițel sub altă formă același lucru. Noi ce, o facem periodic?

Apropo, spre deosebire de autori, partenerii de dezvoltare sunt foarte rezervați față de acea inițiativă, iar FMI a scris pe șleau în Raportul de țară din 2007: „Amnistia fiscală ar putea submina disciplina fiscală din anii viitori", sau „amnistia fiscală prezintă riscuri pentru regimul de luptă împotriva spălării banilor" citat închis. Repet, aceasta a scris FMI în 2007. Astăzi, constatăm cu regret că aprecierile și prognozele lor de atunci s-au adeverit. Or, în consecință atestăm în prezent sume mari de bani murdari în toate domeniile – economic, social și politic, cu părere de rău.

În opinia mea, nu mi se par sincere eforturile declarate ale guvernării de astăzi de a înălbi economia. Dacă ar fi așa, procesul ar trebui să fie însoțit simultan și de altul - cel de combatere a surselor de bani murdari în economie. Și aici nu mă refer la trecut, vorbesc de prezent. Or, astăzi funcționează perfect schemele de la „Poșta Moldovei", „Moldtelecom", cea cu intermedierea furnizării energiei electrice cu Energocapital și altele. Am dori să știm care este soarta dosarelor de evaziuni fiscale de 700,000,000 lei de la „Metalferos" despre care a făcut declarații fostul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat, Vicol.

Astfel, se prefigurează o situație când de o parte noi avem aceste scheme, care generează aceste venituri ilegale, iarăși care nu pot funcționa fără protecția sau controlul celor de la guvernare. Pe de altă parte avem legea în cauză, care de fapt legalizează acești bani murdari. Anticipez reacția autorilor și vin cu argumentarea acestei afirmații.

Deși în Nota Informativă a proiectului se face referință la faptul că sub incidența prezentei legi nu vor cădea banii proveniți din surse ilicite, această prevedere nu se regăsește în textul legii, or, mențiunea în formularul cererii, care se completează de către solicitantul legalizării este pe răspunderea proprie a acestuia și nu generează obligații de a demonstra în sens juridic legalitatea proprietății declarate, iar pentru autoritățile statului proveniența acesteia. De ce s-a evitat includerea acestei normei în corpul legii la art. 1 – Sfera de reglementare a legii și la Noțiunea Liberalizării capitalului de la art. 2 ? Doar asta ar fi soluția și nu o mențiune minoră în nota informativă.

Mai sunt și alte argumente în defavoarea acestei legi, expuse inclusiv și de societatea civilă. Astfel, se discriminează în sens constituțional cetățenii care cu bună-știință plătesc impozite și taxe, apropos, care reprezintă majoritatea cetățenilor, și instituie norme de scutire fiscală pentru câteva procente de cetățeni care nu au dorit să-și onoreze datoria față de stat și societate. În sprijinul acestei valori constituționale vom menționa că la Articolul 16 al Legii Fundamentale –alineatul doi stabilește că:

„Toţi cetăţenii Republicii Moldova sînt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau de origine socială.", iar Articolul 58 al Legii Supreme - consfințește că: „ (1) Cetăţenii au obligaţia sa contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice. (2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.".

În final, doresc să menționez că proiectul propus are și o normă bună. Mă refer la stimularea fiscală, sub care subscriu, și care din lipsă de timp nu o voi desfășura. Dar aceasta cu părere de rău este ambalajul cel frumos și strălucitor sub care ni se servește un produs otrăvit.

Acestea fiind spuse, propunem ca proiectul de lege sa fie eliminat de pe ordinea de zi a Parlamentului și să fie alocat suficient timp pentru consultări și discuții constructive. Important: discuțiile trebuie să fie focusate nu pe amnistia fiscală sau a capitalului (care sunt doar un instrument, destul de controversat, și nu trebuie să fie scop în sine!), ci pe rezultatul dorit -sporirea nivelului de formalizare a economiei. Rezultatul acestor discuții ar trebui sa fie adoptarea unui pachet de masuri care vizează înălbirea economiei, și mai cu seama lupta cu fenomenul ocupării informale și a evaziunii fiscale.

Vă mulțumesc!