Grigore Cobzac a sesizat CC

PLDMDeputatul PLDM, Grigore Cobzac, a depus în dimineaţa zilei de astăzi la Curtea Constituţională sesizarea PAS privind verificarea constituționalității Decretului Președintelui Nicolae Timofti, din 8 decembrie, privind numirea lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general.

Autorii sesizării consideră că decretul menționat este neconstituțional, or la numirea procuroroului general au fost încălcate mai multe articole din Legea nr.3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură. De asemenea, în sesizare se specifică faptul că Eduard Harunjen nu era eligibil pentru a deveni Procuror General, pe motiv că, în ultimele 9 luni, el a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

Un alt aspect al vicierii procedurii de emitere a decretului vizat este, în opinia deputatului, lipsa de transparenţă, precum şi dubiile rezonabile privind intergitatea lui Eduard Harunjen, asupra cărui fapt au semnalat mai multe organizaţii ale societăţii civile.

În acest context, în sesizare se solicită CC suspendarea acțiunii decretului preşedintelui până la soluţionarea în fond a cauzei şi constatarea neconstituționalităţii Decretului Președintelui Republicii Moldova privind numirea lui Eduard Harunjen în funcţia de Procuror General.