PLDM la 9 ani: Ceea ce nu ne doboară, ne face mai puternici!

PLDMAcum 9 ani, pe eshichierul politicii moldovenești se năștea o nouă formaţiune, declarată din start una de opoziţie faţă de Partidului Comuniştilor, aflat la guvernare. Ascensiunea spectaculoasă a Partidului Liberal Democrat din Moldova de la o formaţiune de opoziţie, în doar 4 ani, la principalul partid de guvernământ nu poate fi contestată de nimeni, oricât de mult s-ar strădui oponenții noștri.

Cu fiecare scrutin, partidul condus de Vlad Filat a înregistrat o tot mai mare susținere populară. Dacă la primele alegeri parlamentare la care a participat, în aprilie 2009, PLDM a obţinut 12.43% din voturi, sau 15 mandate de deputat, la scrutinul din 2010 liberal-democrații au acumulat deja circa 30% din voturi şi 32 de mandate în Parlament. O performanţă asemănătoare nu a înregistrat nicio formaţiune politică de centru-dreapta.

Chiar de la lansare, PLDM și-a propus obiective ambițioase și a luptat pentru a le implementa: comuniștii lui Voronin nu mai sunt la guvernare, Acordul de Asociere cu UE a fost semnat, moldovenii pot călători în baza regimului liberalizat de vize, țara noastră a aderat la spaţiul aeronautic comun, iar Republica Moldova se află pe agenda celor mai influente cancelarii occidentale. Deschiderea fără precedent a statelor europene pentru Moldova se datorează inclusiv, şi aderării PLDM la cel mai puternic și numeros partid european, PPE.

Între timp, s-au întâmplat lucruri mai puține fericite. Nevoia de a guverna în coaliție și, în acest context, compromisurile uriașe făcute de PLDM în favoarea menținerii cursului european al țării, greșelile comise, scandalurile cu implicarea unor membri mai puțin integri, dar și atacurile fără precedent la care a fost supus au erodat puternic popularitatea partidului. Pe fondul unor acțiuni orchestrate de șantaj, cumpărare, denigrare, inițiere de dosare penale, încarcerarea președintelui, PLDM a luat decizia de a trece în opoziție față de actuala guvernare. Acest pas apreciat diferit atât de societate, cât și de membrii de partid, a fost unul necesar și corect.

Odată cu alegerea noului preşedinte al PLDM, Viorel Cibotaru, şi a unei noi componenţe a organelor de conducere, formaţiunea a demarat un amplu proces de lustrație internă, de reorganizare și reformare, de consolidare a structurilor teritoriale. Principiul de promovare în organele elective ale partidului este meritocraţia. Cei care au aderat la partid, urmărind doar interesul personal, și cei care nu au avut suficient caracter și forță de a rezista tuturor presiunilor din afară au parasit rândurile formațiunii. Din această încercare crâncenă, PLDM a ieșit mai curat, mai unit, mai solidar, mai hotărât ca oricând să recâștige încrederea oamenilor și să lupte pentru realizarea celui mai mare obiectiv al său și al Republicii Moldova – integrarea în spatiul valoric european.

Renăscut ca pasărea Phoenix din propria cenușă, PLDM este hotărât să meargă ÎNAINTE!