Discursul președintelui fracțiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu pe marginea modificării și completării Constituției RM

PLDMStimaţi cetățeni, colegi deputați,
Onorată asistenţă!

Această modificare a Constituției este un moment mult așteptat. Îmi aduc aminte că prin anii 2000, tot din intenții nobile, s-au modificat anumite prevederi ale Legii Supreme de la care a pornit o perioadă de „glorie" (cu ghilimelele de rigoare) în istoria Republicii Moldova. Apropo, atunci în 2000 a fost modificat, inclusiv, acest articol 124, care ține de atribuțiile și structura Procuraturii.

Sper că NU ne așteaptă aceeași stabilitate, care a urmat după modificările vizate. Dar să revenim la Procuratură...

În varianta în vigoare a articolului 124 din Constituție este stabilit că „Procuratura reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor, conduce şi exercită urmărirea penală, reprezintă învinuirea în instanţele judecătoreşti în condiţiile legii."

Care anume din aceste cuvinte sunt Neînțelese? Ce i-a determinat pe actualii sau pe foștii procurori să acționeze în detrimentul intereselor generale ale societății? Câți din foștii Procurori Generali se simt cu musca pe căciulă pentru că au acoperit fraude de miliarde, au scos de sub urmărire penală criminali, au acoperit omoruri și au ajutat unele „avtoriteturi", clar ca nu statale, să revină?

Unde-s acum indivizii care au avut obligația să asigure respectarea Legii pe teritoriul Republicii Moldova?
Sistemul de garantare a autonomiei procurorilor, ca parte componentă a autorității judecătorești, care a funcționat până la intrarea în vigoare a actualei Legi cu privire la procuratură, a fost unul defectuos. Acea mimare a independenței Consiliului Superior a Procurorilor în raport cu vârful de lance a Procuraturii nu a putut să asigure o bună funcționare a acesteia. Nu avea cum să asigure!

Presupunem că direcțiile de reformare a sistemului, împărțirea domeniilor de influență, deciziile privind intentarea sau neintentarea dosarelor penale, sau a cauzelor disciplinare în privința procurorilor, se făceau ori pe la vânători sau prin hoteluri nobile.

Păi, dragi procurori, Legea nouă, practic, va dezlegat mâinile....Poftim!

Desemnați oameni integri în cadrul Consiliului!
Consiliul să selecteze un om integru care să vă reprezinte!

La rândul său Președintele Republicii Moldova, cum nu l-ar chema și pe acesta, poate respinge doar o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcţia de Procuror General și doar în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate.

Dar...la ce asistăm acum?

Asistăm la un presupus concurs pentru ocuparea funcției de Procuror General. Cu toate că nu aș dori să critic candidații care s-au înscris în această cursă, dar constat că se merge pe ideea reformării procuraturii sub auspiciile unui nou-vechi Procuror general, dacă înțelegeți la ce mă refer.

Nu e greu să presupunem cam cine din acești candidați, care de altfel nu se evidențiază printr-o reputație ireproșabilă, va ocupa funcția crucială, care de vreo câțiva ani buni ține țara sub asediul agresiv al unui regim similar celor dictatoriale, unde protecționismul politic este cartea care deturnează, în cel mai eficient mod, adversarii incomozi.

Domnilor procurori din toată țară...vi se fură autonomia pentru următorii 7 ani!!! Și voi ați tăcut mâlc?

Acest proiect de lege a ajuns să fie examinat de Plenul Parlamentului după un proces anevoios, condimentat cu veleități rău-intenționate manifestate de exponenții puterii vizavi de reformarea sistemului procuraturii. Va aduceți aminte de amendamentele propuse pe la miezul nopții și remise Comisiei juridice după aprobarea raportului pentru lectura a doua?

Tărăgănarea includerii acestui proiect în ordinea de zi a ședinței de plen tot a trezit multe suspiciuni. Care să fi fost pricina? Totuși, admitem că proiectul va fi astăzi votat!

Probabil, dacă rezultatul alegerilor Președintelui Republicii Moldova era altul, asistam astăzi la depunerea jurământului de către noul Procuror General, aici în sala de ședințe, dar așa, odată cu victoria în alegeri a unui candidat foarte comod puterii fiind și susținut în alegeri, acesta, cel mai probabil, va numi în funcție, fără mari obiecții, un nou Procuror General aservit sistemului. Dar, stimați colegi deputați, nu este exclus ca viitorul Procuror General să fie numit și de actualul președinte în exercițiu. Așa, ca o cireașa de pe tortul de adio.

Onorată asistență, dar poate, totuși, îi permitem Președintelui proaspăt ales, așa după cum declara în timpul campaniei electorale, să scoată din mânecă, peste noapte, un AS de Procuror imparțial și independent? Și dacă va fi așa, atunci, să vedem cum își va onora promisiunile... O mare parte din membrii coaliției de guvernare ar trebui să se pregătească să răspundă în fața justiției, pentru trecutul și prezentul glorios. Dă Doamne, dar nu cred!

Totuși, rămân la părerea, că nu Președintele este factorul cheie în acest proces.

Singurii care încă mai pot schimba sistemul sunt procurorii și au toate instrumentele necesare să o facă. Nu ratați această șansă!

„Jur să respect cu stricteţe Constituţia, legile Republicii Moldova, drepturile şi libertăţile omului şi să îndeplinesc conştiincios obligaţiile ce îmi revin."

Acesta-i textul jurământului pe care-l depuneți la numire...poate măcar de jurământ vă țineți!!! Am în vedere de jurământul legal nu de cel pe care, posibil, îl depuneți în fața celui sau celor care contribuie la promovarea în funcție.

Cu toate aceste semne de întrebare fracțiunea PLDM va susține acest proiect de modificare a Constituției în speranța că, măcar în viitorul apropiat, în Republica Moldova în capul mesei va sta Legea și nu interesele meschine de grup.