Mesajul lui Joseph Daul către partidele de centru-dreapta

PLDMPreședintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a apreciat rezultatul remarcabil al candidatului comun al partidelor proeuropene, Maia Sandu, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, dar și a atenționat asupra multiplelor nereguli înregistrate atât în campania electorală, cât și în ziua de 13 noiembrie.

Într-o declarație semnată de președintele PPE se menționează că, în pofida atacurilor în adresa sa, Maia Sandu a reușit nu doar să înregistreze un scor foarte bun, ci și să mobilizeze electoratul într-un mod excepțional.

„În pofida atacurilor și a metodelor murdare din campanie, la care a fost supusă, Maia Sandu a reușit, cu resurse puține, nu doar să obțină cele mai bune rezultate pe care vreun candidat de dreapta le-a luat vreodată, dar să mobilizeze electoratul și diaspora într-un mod fără precedent. Acest lucru arată că dorința oamenilor pentru politicieni onești și credibili este în creștere și această schimbare se va întâmpla în mod inevitabil", a declarat Joseph Daul.

În același timp, Președintele PPE și-a exprimat îngrijorarea față de neregulile din cel de-al doilea tur de scrutin, inclusiv refuzul dreptului constituțional de a vota pentru moldoveni care trăiesc în străinătate.

„Acest fapt reprezintă o iregularitate și o fisură în lege și trebuie examinat de către autoritățile competente pentru a se asigura că nu se va mai întâmpla în viitor", a atenționat Daul.

În declarația sa, șeful popularilor europeni a ținut să sublinieze necesitatea coagulării forțelor de centru-dreapta în perspectiva alegerilor parlamentare.

„În cele din urmă, aceste alegeri au demonstrat că, atunci când partidele de centru-dreapta: Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr acționează în comun și sunt unite, ele reprezintă o forță majoră, care poate aduce schimbarea în țară. Acum, mai mult ca oricând, aceste forțe politice trebuie să continue cooperarea lor înaintea alegerilor parlamentare din 2018, pentru a asigura un viitor mai bun cetățenilor Republicii Moldova ", a conchis președintele PPE, Joseph Daul.