Tudor Deliu cere CEC-ului să permită studenților să voteze la locul de studiu: Este un drept al lor, primit tocmai în 2013

PLDMPreședintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, cere Comisiei Electorale Centrale să permită studenților să voteze în baza carnetului de student, la locul de studiu, așa cum prevede articolul 84 din Codul Electoral.

Potrivit lui Deliu, studenților le este încălcat un drept obținut în trecut, respectiv, este încălcată și o hotărâre a Curții Constituționale care stabilește că „legiuitorul nu poate să încalce principiul internațional a respectării drepturilor anterioare".

„Vreau să fac un apel către Comisia Electorală Centrală ca să pătrundă în esența acestor prevederi constituționale și să permită studenților să voteze în conformitate cu prevederile articolului 84 din Codul Eelectoral. În caz contrar vom considera că CEC încalcă dreptul studenților de a vota în conformitate cu prevederile acestui articol din codul electoral. Stundenții au tot dreptul să voteze în baza carnetului de student la secția de votare din raza instituției unde își face studiile", spune Tudor Deliu.

Deputatul spune că studenții au acest drept tocmai din anul 2013.

„În anul 2013, Parlamentul a operat modificări ale Codului Electoral. Respectiv, studenții pot vota la orice secție de votare din localitatea în care-și fac studiile, prezentând buletinul, fișa de însoțire, carnetul de student al instituției de învățământ și să completeze o declarație pe propria răspundere privind nevotarea dublă. Respectiv, acești stundeți vor fi incluși pe listele suplimentare. Vreau să reamintesc decizia Curții Constituționale care a stabilit că legiuitorul nu poate să încalce principiul internațional a respectării drepturilor anterioare. Orice modificare a legislației, nu poate să încalce drepturile electorale ale studenților și nu poate să încalce principiul securității juridice", adaugă Tudor Deliu.

UNIMEDIA precizează că articolul 84 din Codul Electoral prevede că Studenţii şi elevii cu drept de vot, înmatriculaţi la instituţii de învăţământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reşedinţă, pot vota la orice secţie de votare deschisă în această localitate, fiind obligaţi să respecte următoarele condiţii: „a) să prezinte buletinul de identitate cu fişa de însoţire; b) să prezinte carnetul de student/elev al instituţiei de învăţămînt din localitatea respectivă; c) să completeze şi să semneze o declaraţie pe proprie răspundere privind abţinerea de la votarea multiplă, fiind informaţi despre răspunderea penală în caz de încălcare a acestei obligaţii".

Articolul este valabil, însă, doar pentru scrutinele Parlamentare.

www.unimedia.md